Реклама / Ads
0| 5596 |21.05.2012 НОВИНИ

Зрелостници и седмокласници на изпит по литература днес

.
За първи път тази година матурата и приемният изпит след седми клас по български език и литература ще се проведат на 21 май, но в различни часове - съответно 8.00 и 10.00 часа.
 

 

В 4,15 ч. сутринта ще се генерира изпитният вариант на държавния зрелостен изпит по български език. В 9,00 часа ще бъзе изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците. Очаква се около 10 000 зрелостници да се явят на матурата по български език. Толкова седмокласници се очакват и на националното външно оценяване.

 

Учениците, които се явяват на матурата, са разпределени на случаен принцип, като няма да държат изпит в училището, което са завършили. Продължителността на изпита е четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности се предвиждат два допълнителни часа. Учениците трябва да са в училищата в 7.30 часа и е задължително да носят документ за самоличност и да работят с черен цвят химикалка.

 

Министърът на образованието Сергей Игнатов призова зрелостниците да не се опитват да преписват, а да покажат това, което знаят.

„Не съм убеден, че е необходимо да се прилага такава голяма изобретателност и да се влагат средства в купуване на съвременна техника. По-лесно е учениците да се явят на матурата с радостно чувство. Помолени са да не влизат и да не използват тази техника, а всяко използване на техниката в нарушение ще бъде третирано като анулиране на изпит. Не съм убеден, че единственото, за което мисли цяла млада България, е как да измами системата", коментира Игнатов.

 

В 9,00 часа ще се състои теглене на изпитния вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат.

 

Тогава ще бъде обявен и изтегленият автор и творба на матурата, но без конкретната формулировка на темата. Тя ще стане ясна на сайта на Министерство на образованието след 12 часа днес.

 

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10 часа - външното оценяване по математика в 7 клас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6100 |22.04.2012 Зрелостници се пробват по история и химия . 3| 5931 |06.04.2012 Изпитват кабинета по горещи теми и скандали . 4| 5766 |27.02.2012 Мераклиите за журналисти пак ще държат устен изпит . 0| 5911 |06.10.2011 GPS командва изпит по кормуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads