Реклама / Ads
27| 7328 |12.04.2012 НОВИНИ

Зуека, Рачков и компания отиват в ТВ-7 или БНТ

.
"Господарите..." се местят
„Пълна лудница” и „Господари на ефира” отиват в ТВ-7 или БНТ. Това е последната версия около скандала с падането на култовите предавания на бТВ. Продуцентите преговаряли усилено с двете телевизии. Уточнявали се подробности около времето за излъчване на двете предавания. Ще съдим бТВ, за да защитим правата си.
 
Спазвали сме условията на договора и няма причина за странното отношение към нас. Това е последната новина от щаба на „Глобал вижън”, която продуцира популарните тв предавания „Господари на ефира” и „Пълна лудница”.

Според Магърдич Халваджиян определени хора от ръководството на бТВ са оказвали натиск по повод определени предавания да не бъдат излъчени. От телевизията обаче отричат категорично да е имало цензура. В сутрешния блок на бТВ в четвъртък бе прочетена декларация на ръководството, в която се казва, че причината за раздялата е неспазване на договора от страна на „Глобал вижан” и непускането на водещи като Малин Кръстев, Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.  

Цензурата от страна на bTV е причината миналата седмица продуцентите от "Глобал вижън" сами да решат да спрат излъчването на "Господари на ефира" и "Пълна лудница".
В последните месеци медията е започнала да налага промени в сценария на "Господари на ефира". bTV се е опитвала да окаже натиск върху продуцентите даден репортаж да не бъде излъчен или да не бъдат връчвани "Златни скунксове" на определени хора. Това заяви на пресконференция Магърдич Халваджиян, съсобственик на "Глобал вижън".
Конкретно ставало дума за доскорошния президент Георги Първанов в периода, когато още бе на „Дондуков” 2. Тогава от медията се опитали да цензурира репортаж за вносна медицинска апаратура, която е трябвало да бъде закупена с пари от "Българската Коледа", но на така и не стигнала до болницата. По думите на Джуди Халваджиан след разследването са водени разговори с bTV дали всичко в репортажа е вярно, за да не се навреди на отношенията с президента Георги Първанов.

Подобен е бил и случаят с репортажа за псевдо-мамологът, който бил нает от БНР, за да извърши прегледи на служителките. От bTV помолили изрично "Господари на ефира" да не се споменава името на радиото или името на директора му – Валери Тодоров. Имало и ограничение – да не се връчва "Златен скункс" на хора от bTV, защото така се подкопавало реномето на медията.

Това били само част от опитите да се извиват ръцете на продуценти и сценаристи.
От Асоциацията на продуцентите подкрепиха действията на „Глобал вижан”.

По думите на медията bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на "Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите. Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента, се казва още в изявлението на медията.
Според bTV става дума за спазване на етичните журналистически норми и етичност.

Това е втори случай, когато заради Първанов, падат предавания. Преди няколко години жертва на прецзидента стана журналистът Иво Инджев и предаването му „В десятката”. Тогава той попита Първанов за апартаментите му, което бе въпрос на зрител от мрежата. Въпреки това инджев бе освободен с мъгляви обяснения за нарушаване на журналистическата етика и други подобни неща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 14930 |13.11.2011 Московски: Ако не можем да запазим БДЖ – създаваме нова компания . 9| 5138 |15.09.2011 Тр. Трайков: Нито авиокомпанията е Балкан, нито туроператорът - Балкантурист . 0| 5468 |08.09.2010 Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цонев и компания . 13| 4565 |20.04.2010 Станишев защити личния си лекар и компанията му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads