Реклама / Ads
5| 9349 |26.02.2019 АКТУАЛНО

100 000 лева гаранция от задържан адвокат на КТБ поиска Апелативният спецсъд

.
Софийската адвокатска колегия следи случая с арестувания адвокат.
100 000 лева парична гаранция трябва да внесе адвокат Мартин Апостолов. Днес Апелативният специализиран наказателен съд промени мярката му от ”задържане под стража” в ”парична гаранция”. Адвокатът има 10 дни да внесе сумата. Другите двама, задържани заедно с него предната седмица, остават в ареста. В резултат на акцията на спецпрокуратурата да вкарва в ареста свидетили по ”Делото КТБ”, зад решетките вече са 7 души.
 

Апелативният специализиран съд днес гледа мерките за неотклонение на тримата задържани свидетели по „Делото КТБ“ – адвокат Мартин Апостолов, Здравко Босаков и Георги Георгиев. Припомняме ви, че в началото на януари по същата схема бяха арестувани още петима свидетели, сред които и финансовия директор на "Дунарит"

 

Тричленният състав на апелативния спецсъд, оглавяван от Красимира Костова промени мярката само на адвокат Апостолов. Той трябва до 10 дни да внесе парична гаранция в размер на 100 000 лева. Босаков и Георгиев остават в ареста. Според съда има опасност да извършат ново престъпление. Съдийският състав не прие аргументите на защитата, че такава опасност няма, въпреки доводите на четиримата адвокати в залата.

 

Както Фрогнюз ви информира задържането на адвокат предизвика изключително бурни реакции не само в адвокатурата, но и извън нея. Днес в съдебната зала, за да подкрепят своя колега, бяха дошли шефът на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов, колегата му от колегията адвокат Владимир Дончев, както и адвокат Александър Пелев. Адвокат Апостолов беше защитаван от още двама адвокати – адв. Христо Ботев и адв. Траянова.


Обвиненията срещу тримата са повдигнати въз основа на показанията на вече добре познатите основни свидетели по „Делото КТБ“ – Бисер Лазов, Юлия Илиева, Теодора Танева и Николай Орешаров. Три дни преди арестите Лазов предоставя нови „доказателства“, които представляват разпечатка на имейл, съществуването на който беше оспорено днес в съдебната зала. Съдът отказа да приеме извършването на експертиза на флаш памет, която е налична като веществено доказателство по „Делото КТБ“ и е предоставена от самия Бисер Лазов, който в протокола за предаването й твърди, че това е цялата му имейл кореспонденция в периода 2011 – 2014 г. Към делото обаче бяха приобщени нови доказателства, които уличават Лазов в поредните неверни твърдения. Едното са движенията по сметките на фирма „Витро“, за която той твърди, че никога не са извършвани никакви плащания, а второто е справка от имейл кореспонденцията на адв. Апостолов, от която се вижда, че такъв имейл между него и Лазов не съществува.


Учудващо за всички в залата беше затруднението на прокурора да прочете основанието за задържането на тримата обвиняеми. Няколко пъти той прочете грешно имената на свидетелите, които са дали показания срещу Апостолов, Босаков и Георгиев. Още по-странно беше, че дори не поправи грешките си.


Адвокат Константин Симеонов, който е защитник на Георгиев, заяви че обясненията на Бисер Лазов, дадени на 12, 13 и 15 февруари са едно към едно копи-пейст на пасажи от други негови обяснения давани по „Делото КТБ“.


В рамките на заседанието стана ясно, че няма извършени никакви експертизи на новопредставените от Бисер Лазов доказателство – нито дали подписите са на обвиняемите, нито дали изобщо съществува такъв имейл. Самите листи занесени и доброволно предадени от Лазов са копия на според неговите показания сканирани разписки, но върху тях дори не съществува негов подпис и „вярно с оригинала“. Обвиняемите заявиха пред съда, че срещу тях се използват фалшиви доказателства и лъжливи свидетелски показания, а от адвокатите им стана ясно, че и тримата са свидетели по „Делото КТБ“.

 

"Обвинението на Апостолов е объркано. В него се казва, че прането на пари било извършено по поръчение на престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Това дело за престъпната група обаче не е приключило. Ако приключи с оправдателна присъда?! Кой би предполагал, че отпуснат през 2013 г. кредит, е от присвояване", недоумяваше пред съда Христо Ботев, адвокат на Апостолов. Юристът атакува и едно от доказателствата на прокуратурата като фалшиво. То е мейл от Апостолов до бившата дясна ръка на Василев Бисер Лазов, в който адвокатът му казал, че с Георгиев и Босаков си разделели с по 50 хил. евро. Според Ботев реквизитите в мейла на Апостолов до Лазов не съвпадат с други реквизити в съобщения, изпращани до ред други адресати.


Защитата възрази и срещу конструкцията на обвинението, защото според прокуратурата тримата задържани са извършили пране на пари по нареждане на ОПГ с ръководител Цветан Василев, но за наличието на такова ОПК няма издаден съдебен акт. Действията на прокуратурата бяха определени като арогантни и репресивни заради грубото нарушаване на презумпцията за невинност чрез повдигането на обвинения въз основа на недоказано съществуване на ОПГ и негов ръководител. Точно заради това съдът изрично отбеляза, че в материалите по делото няма абсолютно никакви доказателства, че деянията, в които са обвинени тримата души са по поръчение на Цветан Василев.

Съдебният състав не разполага с нито едно доказателство, че Цветан Василев е наредил каквото и да било във връзка с което и да е от  инкриминираните действията. Още повече, че паричен превод, за който се търси отговорност от Георгиев е извършен с електронния подпис на далата показания по делото свидетелка Николова, която е пропуснала този факт.
 
 

"Не може един адвокат да носи отговорност за произхода на парите на клиента си. Прокуратурата посегна на адвокатурата", каза Ботев. Подкрепи го колежката му Ваня Траянова, също защитник на Апостолов. "Задържането на 1 адвокат е подривна дейност срещу правосъдието", отсече тя.

 

Обвиняемият Апостолов също взе думата. "Не съм бил доверен компаньон на Цветан Василев, а доверен адвокат", каза той пред съда.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19383 |25.02.2019 Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал . 22| 14942 |05.09.2018 Супер гаф! Излъга ли зам.-главният прокурор Иван Гешев за задържането на Миню Стайков? . 4| 4850 |03.09.2018 Съдът пусна Вълчо Арабаджиев срещу 20 хил. лв. гаранция . 8| 6657 |21.08.2018 За какво синдиците на КТБ харчат по 6 000 000 лева месечно 2 години?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads