Реклама / Ads
5| 10072 |23.10.2013 АКТУАЛНО

13% от бебетата в България са недоносени

.
Анелия Луканова, маркетинг-мениджър на Milupa Източник: Фрог нюз
Проблемите при недоносените бебета беше темата на образователен семинар, който се проведе днес в Първа градска болница.
 

В конферентната зала на здравното заведение се събраха акушери, неонатолози и здравни специалисти. Семинарът е организиран от Milupa – фирма, предлагаща специализирани бебешки храни, съвместно с Първа градска болница.

Има проблем в столичната неонатология, и той трябва да се реши, каза д-р Цветомир Димитров, директор на Първа градска болница. Той увери, че има подкрепата за развитието на неонатологичното отделение в болницата от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Болницата е единствената в София, която въпреки че няма родилно отделение, приема недоносени бебета.

Лекция „Хранене на недоносени и новородени с много ниско тегло” изнесе проф. д-р Б. Слънчева. Доц. д-р Р. Георгиева представи темата „Профилактика на вътреболнични инфекции в неонатологични интензивни отделения”.
 
Неонатологията е една от доста трудните специалности в медицината. В същото време те са едни от най-нископлатените, коментира за "Фрог нюз" Анелия Луканова, маркетинг-мениджър на Milupa. Действащите неонатолози в България са едва 150 души, освен това и в здравеопазването в Европа се чувства дефицит на тези специалисти, така че голям процент от кадрите ни заминават заради по-доброто заплащане.

Анелия Луканова изтъкна като един от най-разпространените рискови фактори за преждевременното раждане, все по-късната възраст, която предпочитат жените, за да станат майките. Препоръчителната възраст от специалистите е до 30-33 г. жените да са родили поне веднъж. За жените, които забременяват над 40 г. рискът детето им да има патологични отклонения, е много голям.

В България, както и в Европа, процентът на недоносените бебета е между 10 и 13%. Процентът им се увеличава поради различни рискове, на които са подложени бременните.

- Г-жо Луканова, кои са пациентите, отговарящи на изискването да бъдат приети в неонатологично отделение?

- Това са недоносените бебета, които се раждат преждевременно с много ниско тегло между 600 гр. и килограм и половина. Тези деца не са готови още за живота, нямат достатъчно добре развита нервна, храносмилетелна, дихателна система. Децата, които имат нужда от доотглеждане, след като бъдат изписани от местата като Майчин дом, Шейново и всички останали градски болници с родилни отделения, се събират в неонатологичното отделение на Първа градска болница. В това отделение се полагат грижи за бебетата да бъдат излекувани и да могат да достигнат до тегло, което родителите да могат лесно да се грижат за тях.

- Кои болници разполагат с неонатологично отделение?

- Неонатологични отделения има и във всеки един родилен дом, а Първа градска болница няма родилно отделение, но има неонатологично и в това отношение е изключение. По-рано такива деца се отглеждаха в домове за медико-социални грижи за деца, но предстои те да бъдат закрити. Тези деца, които се раждат недоносени ще бъдат отглеждани в тези отделения.

- Какъв е процентът на недоносените бебета в България?

- В България, както и в Европа, процентът на недоносените бебета е между 10 и 13%. Процентът им се увеличава поради различни рискове, на които са подложени бременните.

- Кои с рисковите фактори за преждевременното раждане?

- На първо място все по-често майките започват да раждат късно, над възрастта, която е нормална. Такава е до 30-33 години, когато е хубаво да са родили поне веднъж. Все повече майки раждат след 30-35 години, дори и 40, което вече носи рискове. Младият организъм понася по-лесно една бременност. Изобщо всяка една бременност над 35 г. е рискова. Разбира се, има и рискове, които майките няма как да избегнат, тъй като те са по-скоро физиологични и наследствени. Има специални скринингови прегледи, на които родителите могат да се подложат, за да са сигурни, че децата им няма да имат патологични отклонения. За жените над 30 и особено над 40 г. рискът детето им да носи синдрома на Даун е много голям. Тези прегледи включително се поемат и по здравна каса.

- Ромският етнос рисков ли е?

- Не може да се каже дали между ромите, недоносените деца са по-голям процент, тъй като в България няма официална статистика. Разбира се, за майките, които са с по-нисък социален статус, е по-трудно. Въпреки че при ромите факторът късна бременност не съществува, при тях има редица други рискове, свързани с ниските хигиенни условия, по-труден достъп до медицински грижи.

- Какви нововъведения предлага медицината за спасяване на тези деца?

- Медицината много напредва. Освен различните препарати, които се предлагат от фирми, има съвременни апаратури, които подпомагат обдишването, преливането. Има съвременни кувьоз, които доста оприличават средата, в която едно дете се износва. Има много нововъведения, въпросът е, че зад тях трябва да стои човешкият фактор. Точно за това нашата фирма подкрепя форуми като този. Той е практически насочен за хора, които да повишат професионалната си подготовка и практически да могат да бъдат подпомогнати в проблемите.

- Кои са проблемите, с които се сблъскват неонатолозите. Не е ли бутикова специалност у нас?

- Неонатологията е една от доста трудните специалности в медицината. В същото време те са едни от най-нископлатените, тъй като при тях няма частни прегледи, няма практика по която те да могат да си осигурят допълнителни доходи. Разчитат само на заплатите от болниците, в които са назначени, а всички знаем, че те не са никак високи. Неонатолозите в България са едва 150 души, което е изключително нисък брой. Тяхното текучество извън страната освен това е много голямо, тъй като в Европа има също глад за неонатолози, а заплащането е несъразмеримо с нашето.

- Какви продукти предлага Milupa?

- Млека за кърмачета и малки деца. Един от основните ни продукти, които предлагаме за недоносени деца е обогатител за кърма. Ние подкрепяме кърменето с този продукт, който да може да даде необходимите вещества на едно дете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 7561 |22.10.2013 Йовчев: Повечето бежанци са бедни и ще останат в България . 0| 7277 |21.10.2013 България се представи в "Денят на добрата новина" в Брюксел . 24| 7106 |19.09.2013 Бриго Аспарухов: ЕС знае, че Турция нарочно насочва бежанците към България . 55| 6588 |19.09.2013 Радан Кънев: Ще променим България в посока, в която ГЕРБ не поискаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads