Реклама / Ads
26| 7576 |08.12.2011 АКТУАЛНО

За 20 г. 1 млрд. лева потънали в касите на синдикатите

.
Рекетират Борисов да не прави съкращения в БДЖ, защото губят 250 000 лв. годишно
 
Синдикатите за пореден път прецакаха реформите в България и сложиха прът в колелата на правителството на ГЕРБ. Стачките в БДЖ, които конфедерациите вдигнаха отново, са пример за това как профсъюзите бягат като дявол от тамян от съкращенията на работници, които през последните 20 години пълнят касите им с милиони от членски внос. Прости изчисления показват, че ако 2000 души в железниците бъдат освободени заради реформата, която Министерството на транспорта започна, за да спаси фалиращото предприятие, то синдикатите ще олекнат с около 250 000 лв. годишно. В същото време от конфедераците подвеждат членовете си, които излизат да се бунтуват и поставят бъдещето на 26 000 бедежейци на карта. Така чучелото на Дянков, което железничарите размахваха в центъра на София преди дни, може да се превърне от вуду кукла в живия човек, който ще подпише смъртния акт на железниците заради неосъществените реформи, които хората на КНСБ и „Подкрепа” спряха.

При положение, че стачката бъде обявена за незаконна, както предлага ръководството на компанията, 1300 души могат да бъдат дисциплинарно уволнени и да не вземат дори шестте заплати, които им се полагат при съкращение. Тежката ситуация и несъстоятелността на БДЖ, която неофициално е факт, разсеяно не е забелязана единствено от синдикатите, които мълчаха, когато секторът се източваше. С действията си и обречените протести, за които надъхват членовете си, могат да провалят единствено радикалната реформа. Тогава рано или късно кредиторите ще си поискат задълженията, което този път може би ще мине през ликвидация на предприятието, което ще последва съдбата на "Кремиковци". Въпреки че в момента БДЖ изпълнява социални функции и не е мръднала от времето на соца, не е изключено да се повтори сценарият с флагмана на черната металургия В него след няколкомесечни стачки, подпалени от същите профсъюзи, които днес заблуждават железничарите, хиляди работници останаха на улицата.

Това обаче няма да е вторият или третият провал на конфедерациите през целия 22-годишен преход. Вечните вождове на протестите, които са си подпечатали доживотния мандат, провалиха през 2008 г. учителския протест. През мандата на тройната коалиция синдикалните лидери показаха, че са професионални рекетьори, които са обвързани с властта. На гърба на учителите постигнаха целите си, като се договориха задкулисно на седенките в Министерски съвет. Тогава двете конфедерации симулираха дейност, за да оправдаят по някакъв начин съществуването си за пореден път. Сценарият винаги е един и същ. Рекет на всяко правителство и рязко стопиране на всичко, прибиране на знамена и транспаранти и споразумение с властта, което не отговаря на виковете на обикновените стачници.

„Единственото, което искам, е синдикатите да дадат отчет за това, какво се случва с парите, които се наливат в касите им”, заяви пред „Торнадо” математикът проф. Михаил Константинов. Той твърди, че вероятно чрез тези организации се перат пари. „Ако аз лъжа, нека от конфедерациите да ме оправдаят, но те, откакто съществуват, не са доказали къде е отишла една стотинка от членския внос. Нелепо е синдикатите и църквата да са държава в държавата. В същото време искат от бабите на пазара, които продават по 3 килограма домати на ден да имат касов апарат Има данни, че в синдикалните каси годишно постъпват 100-150 млн. лева. Аз считам, че са около 45-50 млн. лв. Нека да покажат колко са точно средствата, които получават. В противен случай оставаме с впечатлението, че те за 20 години са откраднали над един милиард лева. Освен това съм загрижен за здравословното състояние на някои хора там.

В стремежа си да са прекалено сериозни и да се правят на представители на народното недоволство, са влезли в някаква роля и се държат доста нервно и ядосано. Препоръчвам им по-често да ходят до аптеката и да се консултират с армацевтите. В момента се рекламират много продукти на билкова основа за успокояване на нервната система, за които не е нужна лекарска рецепта”, препоръча проф. Константинов.

д-р Тренчев: Намесят ли ни в афери, ще ги съдя до дупка!
„Нека проф. Михаил Константинов да каже за кои синдикати говори, защото в България те не са един и два”, бе лаконичен пред „Торнадо” председателят на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. „Ако Константинов каже, че конфедерацията по труда е перачница за пари, с него трябва да се видим в съда. Вече съм имал немалко дела, които съм спечелил за клевета. Всичко в „Подкрепа” е ясно и прозрачно. Има отчетност, която всеки може да получи и да види къде са изразходвани средствата”, категоричен е шефът на конфедерацията.

Минчо Христов: Водачите на протести са маши в ръцете на олигарсите
„Синдикатите в България обслужват единствено интересите на олигарсите, които им плащат. Те са наемниците им, които ходят да заплашват властимащите”, коментира бившият депутат Минчо Христов. „Много странно синдикатите се намесват в ситуации, от които могат да извадят дивиденти. Например като депутат бях против налагането на плоския данък от тройната коалиция. Още тогава той съществуваше само в 18 страни в света, като Туркменистан например. Никъде не е прието бедните да плащат повече от богатите. Синдикатите си замълчаха, а точно това беше моментът и имаше повод да изкарат хората на протести. Ако изчислим днес каква е сумата на вноските, които се внасят за пенсионно осигуряване, нашите родители трябва да получават пенсии от 1060 лв. Парите ни отиват в частни пенсионни фондове, което е незаконно. Синдикатите обаче си мълчат отново, защото така им е изгодно. Те не могат да рекетират правителството и да го плашат със стачки на хората от третата възраст”, твърди Христов.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6424 |02.02.2011 Комисията "Кушлев" върна на държавата над 5 млн. лева . 2| 5124 |11.04.2008 Изплащат 10 000 лева на близките на загиналите във влака София- Кардам . 5| 6535 |17.12.2007 Морякът Станко Михалев от потъналия кораб „Експлорър” е най- достойният българин за 2007 година . 1| 8303 |05.12.2007 Роклята на Елизабет Хърли може да се купи вече и в София за 4225 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads