Реклама / Ads
10| 15304 |03.05.2012 АКТУАЛНО

3 май – Световен ден на свободата на медиите

.
България официално ще чества на 3 май световния ден на свободата на медиите. По този повод, Фондация Демократични медии, ръководена от Георги Лозанов, Френският институт в България и Гьоте Институт в София организират серия от дебати и срещи под надслов "Европа в медиите и медиите в Европа".
 

 

Акцентът на тези срещи ще бъде поставен върху свободата на печата в контекста на кризата, видян през погледа и практическия опит на водещи медийни експерти, журналисти и очевидци на случващото се по света. Коректив на тези дебати е програмата "Медиите в Югоизточна Европа" на Фондация Конрад Аденауер, чиято роля е да бъде и съветник на организациите,  подготвили събитието.

 

Тази серия от конференции е предназначена за широката публика и за журналистите от сферата на информацията и комуникацията. Покана за участие в тях са получили проф. д-р Ролф Швартман - специалист по медийно право в Университета в Кьолн, Жерар Вормсер – френски философ и издател, основател и директор на списание Sens Public,

 Жан-Кристоф Беше - главен редактор на списание "Réponses photo",  Фредерик Крота – водещ разследващ репортер в телевизия Франс 2, Карл Гейбъл – репортер от Германия, специалист по история на медиите, Филип Рошо - известен френски репортер, носител на наградата “Албер Лондр” за репортажите си за  Близкия Изток.

 

Форумът, който бе открит вчера с пресконференция в хотел Шератон, Зала "Средец", продължава утре с кръгла маса, под мотото “Да бъдеш журналист днес" от 15,00 часа. В нея освен официално поканените гости ще  участват журналисти, общественици, интелектуалци и студенти, които са партньори в организирането на медийното събитие. Освен това студентите ще са пряко ангажиране с ръководенето на заседанията, както и с публична лекция, която ще бъде изнесена в СУ "Св. Климент Охридски", журналистическа секция, ул. "Московска" 49 в София.

 

3 май е избран за Световен ден на свободата на медиите от Общото събрание на ООН. Отбелязването му в годишния календар е с цел да привлече внимание върху важността на свободата на печата и да припомни на правителствата, че техен дълг е да спазват и подкрепят правото на свобода на изразяване, регламентирана в Член 19 на Общата Декларация за правата на човека.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 8782 |27.04.2012 СЕЕМО: Медиите в България са слугинаж на собствениците им . 11| 6039 |21.12.2011 И медиите тръгват по следите на подпалвачите . 14| 6660 |19.11.2010 Световен ден на клозета! БГ ученици клякат символично . 25| 7328 |23.02.2010 Обвиниха Емилия Масларова, плаща 50 бона за свободата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads