Реклама / Ads
0| 5144 |04.02.2010 АКТУАЛНО

30% от мандатите купени или спечелени с насилие?

.
Нова информация около порочните практики за купуването на гласове и манипулирането на изборите изнесе днес Института за развитие на публичната среда (ИРПС)при представянето на доклада от проекта "Купените местни избори или смъртта на местната демокрация".
 

Според данните на института насилието неизменно съпътства изборния процес в граничните и черноморски общини. Респондентите на изследването са представители на местната власт, членове на предизборни щабове, журналисти и представители на бизнеса от петте общини.

"Никой не се опита да ни убеди, че изборният процес е протекъл по един прозрачен начин", коментира Антоанета Цонева от Института.

В доклада се посочва още, че взаимоотношенията между основните органи на местно самоуправление Общинският съвет и кметът са основани на институционалната им слабост и зависимост при осъществяването на техните функции.

Според Института за развитие на публичната среда обаче се осъществява непублично споразумение между различни икономически интереси и искания и се контролират прокметски коалиции за управление.

"Цената за поддържането на стабилността на тези коалиции е корупционно управление на собствеността и насочването на обществени поръчки към съставящите "разпределителните коалиции" агенти", пише още в доклада.

Там се посочва още, че реконструираната картина на изборния процес ясно показва използването на престъпна организация за купуване и контролиране на местния вот с участието на криминалния контингент, чиято задача е да "мобилизира" избирателите.

Според Антония Цонева може да се твърди, че в общинските съвети на петте изследвани общини са влезли съветници, чиито мандати са осигурени посредством купени гласове, контролиран вот и използване на принуда. Мнението на интервюираните представители на различни политически сили е, че около 30% от мандатите са купени.

Проектът обхваща пет български общини – Несебър, Созопол, Казанлък, Петрич и Сандански.

Само промени в изборното законодателство и неутрализирането на 300-те боса, тероризиращи местните общности (според прокуратурата и правителството), няма да решат проблема с корупцията на местно ниво и опорочаването на местните избори, допълва докладът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7319 |04.02.2010 Времето през почивните дни . 0| 9071 |01.02.2010 Времето през седмицата . 25| 20520 |30.01.2010 Какво не се каза за Аватар? . 5| 5987 |29.01.2010 Случаят Спаска Митрова като еничарска практика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads