Реклама / Ads
0| 4436 |30.10.2018 АКТУАЛНО

69% от българите определят културата си за превъзхождаща другите

.
Така изглежда отговорът на въпроса: ”Нашите хора не са съвършени, но нашата култура е по-добра от останалите” Източник: Pew Research Center
66% от българите определят християнството като важно за тях, а 69% от българите са съгласни с твърдението ”Нашият народ не е съвършен, но нашата култура е по-добра от другите”. Това показват данни от проучване на Pew Research Center.
 

Изследването на Pew Research Center е наречено "Източно и западноевропейците се различават по въпроси свързани с важността на религията, възгледите за малцинствата и ключови социални проблеми"

 

Желязната завеса, която някога е разделяла Европа, може да отдавна е изчезнала, но днешният континент е разделен от ярките различия в обществените нагласи към религията, малцинствата и социалните въпроси като гей брака и законния аборт, се казва в изследването.

 

Тези различия произтичат от редица проучвания, проведени от Центъра за изследване на Pew между 2015 и 2017 г. сред близо 56 000 възрастни в 34 страни от Западна, Централна и Източна Европа и продължават да разделят континента повече от десетилетие след като Европейският съюз започна да се разширява далеч отвъд своите западноевропейски корени.

 

Общият модел Изток-Запад е очевиден и за национализъм: културен шовинизъм, обясняват авторите на изследването.

 

На въпроса: "Нашите хора не са съвършени, но нашата култура е по-добра от останалите", макар че има изключения, централно и източноевропейците като цяло са по-склонни да кажат, че тяхната култура е по-висша. Осемте страни, в които това отношение е най-разпространено, са географски всички в Източна Европа: Гърция, Грузия, Армения, България, Русия, Босна, Румъния и Сърбия.

 

Тези и други въпроси относно националната идентичност, религиозните малцинства и културното превъзходство показват европейско разделение с високи нива на религиозен национализъм на Изток и по-голяма отвореност към мултикултурализма на Запад.

Другите въпроси, поставени по време на проучването, сочат по-нататъшно "разминаване на ценностите" между Изтока и Запада по отношение на ключови социални въпроси като браковете между един и същ пол и правния аборт.

 

В изследването се съобщава още и че почти всички страни в Централна и Източна Европа, които са анкетирани, по-малко от половината възрастни казват, че биха желали да приемат мюсюлмани в семейството си, докато в почти всяка западноевропейска страна, повече от половината казват, че ще приемат мюсюлманин в семейството си.

Възрастните в държавите от Централна и Източна Европа на ЕС е по-малко вероятно от тези в страните от Западна Европа да кажат биха подкрепили брак от един и същи пол.

 

В същото време страните от Централна и Източна Европа имат по-голяма вероятност, отколкото западноевропейците, да видят християнството като важен компонент от своята национална идентичност и да изразят по-високи нива на религиозни ангажименти.

Проучването сочи, че 79% от българите се противопоставят на брак между един и същи пол, а 68% от младите възрастни българи са против него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 17824 |29.07.2018 Руската певица Лолита Милявска: Българите ненавиждат руснаците! . 5| 9721 |18.06.2018 Венци Мицов: Защо министърът на културата даде 200 000 лв. за клип, а не за читалището в Шипка? . 5| 10134 |05.06.2018 Ще доживеем ли някога АПИ да милее за българите, а не за своя комфорт . 7| 16087 |02.06.2018 БНТ се изгаври с Ботев и българите! Каменаров, „Гле`й как се пра`и!!!“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads