Реклама / Ads
9| 9322 |08.07.2014 АКТУАЛНО

Абсурд! Закриха столовете в МВР, но лютеницата си върви по обществена поръчка

.
След закриването на столовете и бюфетите в МВР от 1 юли т. г. се оказа, че обществената поръчка за лютеница е в пълен ход. Активен е и конкурсът за закупуване на дърва за готварските печки. За този абсурд алармира бившият шеф на Държавната комисия по сигурност на информацията Цвета Маркова.
 

 

 Тя  и още десетина експерти по националната сигурност обсъдиха на кръгла маса въпроси, свързани с нейното бъдеще. Всички участници на форума, организиран от „РискМонитор” се обединиха около идеята, че секторът за сигурност се нужда не само от спешна реформа, но  и от ефективен контрол.

 

Бившият зам-шеф на МВР и депутат от ГЕРБ Веселин Вучков защити тезата, че вътрешното ведомство час по-скоро трябва да се освободи от несвойствените си дейности. Имам предвид регистрацията на автомобили, издаването на личните документи, ведомственото здравеопазване и пожарната безопасност. По отношение на последното трябва да има децентрализация към общините, като те предварително се подготявт за това. Важно е в тази връзка да се засили и доброволческия принцип, подчерта Вучков.

 

Той е категоричен, че каквато и реформа да се прави тя трябва да отговаря на две условия- да обслужва по-добре хората и да не се изразходват необосновано много пари за реализирането й. Като негативен пример в това отношение Вучков даде новата агнеция за подслушване и проследяване /ДАТО/ и ДАНС.  По думите на дупутата в момента за ДАТО се харчат два пъти повече средства, отколкото когато е била под шапката на МВР.  Според него парламентарният контрол  на службите е атрофирал и обезличен. В тази връзка  поиска на членовете му да се осигури достъп до оперативни разработки и висящи производства. В противен случай привикването на шефовете на служби за изслушване се превръща във формален акт, тъй като само се оправдават, че не могат да говорят заради законовите пречки.

 

По темата се изказа и бившият шеф на НРС Димо Гяуров. Той е убеден, че военното и цивилното разузнавене трябва да минат на общо подчинение, както и че не е във възможностите на президента да ги ръководи. За военното разузнаване вече няма задачи, защото Вършавския договор не съществва. За това, за да си намери някаква работа то навлезе в периметъра на цивилното разузнаване. Службата все по-трудно прикрива служителите си и по отношение на това често действа на ръба на закона, призна Димо Гяуров.

 

Експерти като Николай Радулов и Чавдар Червенков пък скочиха срещу огромните разходи, които в момента прави НСО за охрана на глезотии на политиците. Очаквайте подробности за това какво точно казаха те.   

 

  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 9886 |07.07.2014 Димитър Иванов: Сергей бутна правителството . 38| 13152 |02.07.2014 ЕК подхваща схемата "Пеевски - прокуратура - МВР" . 35| 6680 |01.07.2014 Радан Кънев: Борисов и Бареков играят сценки . 71| 21080 |02.07.2014 Срамота! Le Monde diplomatique със скандални твърдения за „македонски език”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads