Реклама / Ads
7| 10288 |06.10.2019 АКТУАЛНО

Адв. Екемджиев: Искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Полфрийман е политическо

.
Адвокат Михаил Екимджиев
ВКС трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Джок Полфрийман и връщане на осъдения в затвора, защото тези определения на съда не подлежат на отмяна и възобновяване. Искането е политическо, то цели да уязви съдиите, които са против избора на Иван Гешев.
 

Това каза пред бТВ адвокат Михаил Екимджиев.

 

Припомняме, че австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов, беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор.  Решението на съда провокира обществен отзвук.  Заради разразилата се буря от коментари „за“ и „против“ съдебният състав, взел решението, изпрати становище до медиите. В него магистратите сочат, че има доказателства за неговото поправяне, както и че предсрочното освобождаване е възможно с изключение на доживотните присъди. А главният прокурор поиска преразглеждане на делото и връщане на осъдения в затвора.

 

ВКС  изтегли за 7-ми октомври делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман с мотива за изключителния му обществен отзвук. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия е реагирала неадекватно, заемайки за броени дни две протиповоположни позиции.






Темата стана фокус на внимание в неделните сутрешни блокове.
Вижте какво казаха юристите, поканени за коментар:


"Искането на главния прокурор е очевидно политически мотивирано, то цели да уязви Калин Калпакчиев и Съюза на съдиите, които са основните опоненти на избора на Иван Гешев за нов главен прокурор", посочи още Екемджиев.

 

"Много е лесно от външен поглед  са се коментират и критикуват съдебни актове.  Ако ще критикуваме това определение на съда, което наистина окончателно и е абсолютно недопустимо искането на главния прокурор за неговата отмяна – нещо което в десетилетната история  на условното предсрочно освобождаване няма, бихме могли да се върнем и към самата присъда на Джок Полфийман. Всички виждаме записите, които излизат в общественото пространство. Като юристи вероятно от нас изисква да козируваме и да казваме, че щом има присъда той е хладнокръвен убиец. Освен юристи сме и мислещи същества, което означава  да сме морални и справедливи. Това което виждам ми дава основание да смятам, че осъдителната присъда не е постановена при всички гаранции за справедлив съдебен процес, че презумпцията за невиновност не е спазена , т. като има много неизяснени обстоятелства.", каза още Екемджиев.






"Джок Полфрийман в момента е задържан без правно основание, ситуацията му е на човек, който е отвлечен от държавата и вероятно ще има тежки дипломатически последици от това. Той е държан без правно основание, тъй като главният прокурор няма право да иска отмяна. Така и главният прокурор съучаства в едно тежко правозащитно нарушение", обясни Михаил Екимджиев.

 

По думите му това компроментира държавата в целия Европейски съюз и отново създаваме впечатление, че в България няма върховенство на закона.

След решението на съда, Полфрийман е преместен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където да изчака издаването на нов паспорт. 

 

За мен лично съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение и в това няма съмнение, посочи също пред бТВ и адвокат Георги Богданов. Според него Джок Полфрийман е трябвало да бъде освободен в съдебната зала.   


.
Снимка: Адв. Георги Богданов

 

"Всеки съдебен акт е послание, в случая – яж моли се и обичай и като изтърпиш половината от наказанието, ще те освободим от затвора", коментира обаче адвокатът и припомни максимата, че най-много невинни хора има в затворите.

Според него мотивите на съда за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман са неубедителни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6305 |10.07.2019 Съдия Методи Лалов: Длъжността на главния прокурор е всевластна и безконтролна . 27| 23343 |02.04.2019 Главният прокурор Цацаров наистина бил готов с оставка, но с условие . 30| 17452 |08.03.2019 ФБР пристига в България! Ходил ли е по спешност главният прокурор късно вечерта в Банкя при премиера? . 14| 7186 |23.01.2019 Йончева: Атаките срещу мен започнаха след искането за експертиза на магистралите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads