Реклама / Ads
6| 11286 |03.07.2018 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев за Фрог: За пръв път фирма осъжда прокуратурата на близо 900 000 лв. за провален бизнес

.
адв. Михаил Екимджиев
Прокуратурата да плати на дружеството ”Голд лизинг” ООД обезщетение за имуществени вреди от 802 408.92 лв., както и 3000 обезщетение за неимуществени вреди заедно със законната лихва от датата на завеждане на иска – 10 февруари 2015 г.
 

Освен това прокуратурата дължи на дружеството и 78 763.48 лв. за съдебни разноски. Това се казва в решение на Софийския апелативен съд (САС), заведено от ”Голд лизинг” и бизнесмена Явор Джиджев срещу прокуратурата за вреди, причинени от наказателно производство.

 

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

 

Делото срещу прокуратурата на "Голд лизинг" се води от адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева.  

 

Решението на съда е е забележително в няколко насоки. На първо място, то е своеобразен прецедент, защото за първи път прокуратурата е осъдена да плати обезщетение за вреди на дружество (юридическо лице) от неправомерни процесуални действия в наказателен процес, воден срещу граждани (физически лица). Решението на САС разчупва клишето, че след като наказателната отговорност е лична и може да се реализира само спрямо физически лица, вреди от процесуални действия не могат да претендират юридически лица, срещу които наказателното разследване не е пряко насочено, коментира пред Фрогнюз адв. Михаил Екимджиев.

 

Настоящият казус илюстрира хипотеза, която, за съжаление, е често срещана през последните години. В хода на разследването се изземат документи и компютри на търговско дружество и години наред след това се задържат без ясно основание и разумно оправдание. Това съсипва дейността на дружествата и нерядко ги води до фалит. Въпреки това националните съдилища не виждаха пряка причинно-следствена връзка между воденото наказателно производство срещу конкретни граждани и преките вреди на косвените жертви – търговски дружества, еднолични търговци, фондации и всякакви други юридически лица.

 

На второ място, безпрецедентен за момента е и размерът на присъденото срещу прокуратурата обезщетение от неправомерни процесуални действия. Доколкото зная, най-високото подобно обезщетение до момента е присъдено на съдия Петър Сантиров - 300 000 лв. Впечатляващо е и това, че обезщетението не е присъдено за класическа хипотеза за вреди от прекратено наказателно производство. Съдът дори не коментира факта, че наказателният процес е приключил, а само незаконосъобразността на претърсването и изземането на документите, която пряко причинява вредите на "Голд лизинг".

 

На последно място, казусът илюстрира празнота в чл. 2 от ЗОДОВ, която не позволява, дори в такива драстични ситуации, да се претендират вреди от юридически лица. Затова те авансово трябва да внесат пропорционална на иска държавна такса вместо проста такса от 10 лв., както по ЗОДОВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6179 |25.06.2018 Даниел Божилов за Фрог: Пламен Георгиев е удобен на управляващата мафия . 8| 13042 |20.06.2018 Петър Добрев пред Фрог: Борисов обслужи Турция, но никой няма да го разследва . 15| 15933 |20.06.2018 Арман Бабикян пред Фрог: Властта става все по-нагла . 0| 8178 |18.06.2018 Само във Фрог: Тотална мистерия обгърна „Медицински одит“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads