Реклама / Ads
12| 6901 |16.03.2015 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев за Фрог: Синдици в КТБ може да назначава съдът

.
Адв. Михаил Екимджиев
Можеше да не се използват квестори и синдици за КТБ. Ако не беше намесата на прокуратурата, МВР и ДАНС по онзи скандален начин, на който станахме всички свидетели, нямаше да се стигне до там. Експерти твърдят до ден-днешен, че банката е била фалирана заради тяхната намеса. И най-добрата банка не би устояла, ако държавните институции, в които трябва да имаме най-много доверие, в един глас заговорят, че тя не е надеждна, че са извършени престъпления и от техните твърдения последват претърсване на офиси, обвинения, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Синдикът замества управителните органи на една банка, която е в процедура по несъстоятелност, а квесторите влизат в същата роля, когато банката е поставена под особен надзор, обяснява разликата на двете понятия адвокатът.

 

Когато има съмнение, че една банка не може да посрещне плащания, както беше в периода на поставянето на КТБ под особен надзор – 20 юни 2014 г., БНБ назначи квестори, които да управляват банката по презумция в интерес на кредиторите и обществото, т.е. квесторите заместват нейните управители. Част от целта на поставянето на една банка под особен надзор и назначаването на квестори е преди всичко тя да бъде оздравена, ако има потенциал за това. Ако тя не може да бъде заздравена, трябва да се ръководи така, че да получи максимален шанс за удовлетворяване на нейните кредитори.

 

Синдиците се назначават едва след като банката е поставена в процедура по несъстоятелност. За разлика от квесторите, синдиците се назначават от съда. Според сега предлаганите промени, те ще бъдат назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете като основен кредитор на КТБ. След като Фондът е платил 3, 5 милиарда на вложителите с гарантирани вземания, той стъпва в техните права и става кредитор на КТБ. Логиката е синдиците да управляват така КТБ, че да бъде запазено имуществото й с цел да се формира маса на несъстоятелност и тя да бъде осребрена и да бъдат удовлетворени кредиторите, продължава Екимджиев.

 

За разлика от квесторите синдиците могат да завеждат дела от името на банката, да искат отмяна на някои сделки, примерно цесии, за които се приема, че увреждат масата на несъстоятелността. Квесторите в КТБ бяха упреквани, че са осчетоводявали някои цесии и прихващания. Те бяха законни до началото на ноември, обръща внимание правозащитникът.

 

За новата комисия за КТБ, той коментира: Създава се впечатление, че се слага човек в лицето на Десислава Атанасова, който нищо не разбира от тази материя. Радан Кънев може да бъде далеч по-адекватен. За Комисията се изисква дълбинно юридическо познание. Ако комисията реши да работи качествено, може да намери бол експерти. Учудващо е защо точно Атанасова!

 

Екимджиев изрази мнение, че само Бойко Борисов може да накара Иван Искров да си тръгне от БНБ: Трябва премиерът да поиска оставката и на Искров, и на Мавродиев, защото иначе няма да я дадат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 15205 |10.03.2015 Кр. Райдовски за Фрог: 95% от лакеите на Бойко биха го продали! . 60| 9140 |06.03.2015 Д. Райков за Фрог: Господи, Я. Рупкина да моли разни дембели за кофичка мляко . 5| 7097 |05.03.2015 Николай Радулов пред Фрог: Борисов повтаря успешния опит да сложи жена за кмет . 2| 6021 |26.02.2015 Д-р Шишков пред Фрог: Депутати помагат за източването на средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads