Реклама / Ads
19| 16623 |04.12.2019 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев: КПКОНПИ работи като Филип Златанов - да се удари този и Делян Пеевски да стане ”10” и ”ДП”

.
Ясен Тодоров и адв. Михаил Екимджиев
Знаете ли какво се случва преди да влезе в съда един иск на КПКОНПИ? Хората буквално са оставяни без никакви доходи – тотални запори върху банкови сметки, запори върху недвижими имоти и коли, разоряване на фирми, огромни репутационни щети. Това се прави преди да се произнесе съдът дали е законосъобразно. Прави се както Филип Златанов - да се удари този и после Делян Пеевски да стане ”10” или ”ДП”.
 

Това каза адвокат Михаил Екимдживе пред бТВ, който заедно с  бившият член на ВСС Ясен Тодоров коментира кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия.

 

"Сотир Цацаров ще се справи като ръководител на КП КОНПИ по същия начин, по който се справи като ръководител на прокуратурата. Нищо, Празни приказки, седем години обещания, нито едно дело, завършило с осъдителна присъда, спрямо лице от така наречения ешелон на властта. Сега виждаме, че тази власт сега се отблагодаряват. Първо като назначава неговия наследник Гешев, а г-н Цацаров отива като шеф на най-голямата институционална бухалка, специално пригодена за неговите параметри и его. По същия начин както беше тефтера на Филип Златанов – да се удари този, да се удари онзи. Когато КПКОНПИ удря, ударите са много по-жестоки.", заяви още адв. Екимджиев.

 

Той коментира още, че мониторингът над България предстои да отпадне, защото е станало ясно, че ние не искаме да направим съдебна реформа и  не можем и не искаме да сме правова държава. „Безпощадно ясно е, че ЕС не е Съветск съюз и не може да дойде с танковете и да ни направи съдебна реформа. Затова в един момент се стигна до този дипломатически ход след приемането ни в ЕС“ каза още адв. Екимджиев.

 

По думите му това дали Цацаров ще съкрати списъкът на лицата, които следва да декларират имуществото си е дребнотемие, защото дали някой ще декларира конфликт на интереси не е нещо с което се занимава Комисията.

 

Според адвокат Екимджиев, КПКОНПИ е създадена в  изпълнение на европейските препоръки за борба с корупцията  по висшите ешелони на властта. „Вижте с какво се занимава – с някой независим кмет или чиновник от държавна агенция, но нито един политик  - от управляваща партия”, коментира той и припомни, че когато ГЕРБ са излезли за малко от властта и Борисов и Цветанов са се сдобили с по няколко дела, които също така моментално са били прекратени без мотиви, когато  се връщат на власт.

 

На твърденията му се опита да опонира Ясен Тодоров, който първо припомни, че при назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор преди седем години адв. Екимджиев го е нарекъл „изпечен апаратчик“, което означавало според Тодоров, много добър администратор.

 

Той обясни, че според него Сотир Цацаров притежава и административен и професионален капацитет да извади КПКОНПИ от летаргията, в която се намира, защото е бил наказателен адвокат повече от 10 години.  По думите му фактът, че мониторингът над България е на път да падне, до голям степен се дължи постигнатото през последните 10 г., в 7 от които Цацаров беше главен прокурор.

 

Според Тодоров, ако ЕК не е успяла да ни накара да направим реформи в съдебната система и заради това премахва механизма за мониторинг, е трябвало да отпадне и за  Румъния.

 

По думите му КПКОНПИ е отнела имущество в пъти надвишаващо бюджета на комисията, но не успя да каже нито какъв е размерът на отнетото имущество, нито какви са разходите на комисията. „ Комисията  не отнема имуществото, а разследва, след което съдът решава дали има доказателства“, заяви Тодоров.

 

 „Доколкото познавам г-н Цацаров,  той ще работи обективно, а не избирателно  и от него ще трябва да се страхуват хора, които нарушават закона и са незаконно забогатели“, изтъкна в отговор Тодоров. Той даде за пример водещия на „Сутрешния блок“, който нямало от какво да се притеснява, защото не може да бъде обект на удар от тази комисия, а само хората, които са забогатели незаконно.

 

 „Работата на КПКОНПИ е свързана с работата на главния прокурор, защото той може да обвини както г-н Хекимян, така и мен, че сме убили Кенеди например, а на досъдебно производство никой не може да докаже, че не е бил роден. Могат да ни тероризират на досъдебно производство до изтичане на абсолютната давност, докато през същото време се задейства тази Комисия, която ви разкоства, като ви съсипва бизнеса и живота 20 години назад и после казват: „Съжаляваме, в съда нищо не излезе“, даде пример за репресиите, които се случват адвокат Екимджиев.

 

Ясен Тодоров посочи, че репутационно е била ударена Комисията с това, което се е случило с нейния председател Пламен Георгиев и по някакъв начин е стопирана дейността й, но като фаворит Сотир Цацаров, ще промени това.  Едно от основните направления на комисията е отнемането на незаконно придобито имущество, от там съществува наистина голям страх у някои хора, че незаконното им богатство може да бъде отнето, коментира още Ясен Тодоров.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 16746 |29.11.2019 Адв. Михаил Екимджиев: Неадекватни и недостойни са тезите на президента, който смирено подписа указа за Гешев . 1| 6784 |16.10.2019 Адв. Емил Георгиев: Гешев дали работи безплатно и дали защитава обществения интерес . 3| 8741 |15.10.2019 Албена Белянова: Отвратена съм! КПКОНПИ не се бори с корупцията, а създава условия за нея . 10| 11707 |18.09.2019 Само във Фрог: Уговарят човека на Пеевски в ДАНС да поеме КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads