Реклама / Ads
23| 15646 |16.07.2014 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев пред Фрог: Страсбург ще ни осъди за милиони за КТБ

.
Източник: Преса
Ако КТБ осъди държавата, обезщетенията на акционерите й ще са за милиони. Правозащитният проблем се състои в това, че акционерите, които биха искали да обжалват решенията за обявяването й в несъстоятелност, според закона за банките нямат това право. Този проблем е от 1996-1997 година, когато възникна банкова криза и той беше констатиран поне в две български дела в Страсбург – едното е за Капиталбанк, другото – за Първа частна банка, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

 

Парадоксално е, че само синдикът, назначен от БНБ, има право да обжалва нейното предложение за обявяване на банката в несъстоятелност, а акционерите са лишени от това право.

 

В България може да се говори, че вече няма задкулисие, защото съвсем явно пролича, че Цацаров е марионетката на Делян Пеевски, тъй като той намеси една институция от съдебната власт, която по Конституция би трябвало да олицетворява върховенството на закона, правната стабилност. Той я намеси в разрешаването на един скандал между двама души, вземайки страната на Делян Пеевски. По същото време, когато явно ескалира конфликтът между Делян Пеевски и Цветан Василев, скоропостижно Роман Василев напусна прокуратурата. Неговото присъствие до този момент само по себе си беше скандално, защото беше острието на Бойко Борисов, на Цацаров, човекът за мокри поръчки. Спомням си показните арести на Николай Цонев, на Тенчо Попов, за които държавата много скоро ще бъде осъдена в Страсбург и въпреки тези компромати Цацаров го държеше като дясна ръка. Той беше водещата фигура, разбира се, пак в сянката на главния прокурор за случая Костинброд. Той размахваше бюлетините, той чертаеше схемите заедно с Борислав Сарафов.

 

Прокуратурата за пореден път се вклини в обществено-политическия живот и то по повод един битов скандал между Цветан Василев и Делян Пеевски в период, когато се разбраха няколко неща. Разбра се, че ще има предсрочни избори, че най-вероятно „Южен поток” няма да се строи. Всичко това явно създаде една нова икономическа и корупционна ситуация, при която за пореден път прокуратурата взе страна, при това не страната на хората и обществения интерес, а на Делян Пеевски, посочи Екимджиев.

 

Тази гротеска, която се прави сега с показните арести  на касиерки, на счетоводители, на хората, които са изпращали SMS-и, е една пушилка. Първопричина за банковата криза са действията на прокуратурата, под ръководството на Сотир Цацаров. Ще се върна само 2 месеца по-рано в навечерието на изборите на европейски парламент, точно тогава някаква прокурорка образувала проверка срещу държавния глава Росен Плевнелиев затова, че се бил срещал с изпълнителния директор на ЧЕЗ Стефан Шишковиц, нещо, което е абсолютно недопустимо от гледна точка на българската конституция. Немислимо е прокуратурата да разследва държавния глава, подчертава Екемджиев.

 

Цацаров би трябвало да подаде оставка поради некадърност. Щом той не може да управлява системата и толкова често греши, при това допускайки изключително тежки нарушения на конституцията, трябва да си ходи. Но аз задавам риторичния въпрос защо веднъж грешката не беше във вреда на Пеевски?!

 

Цялата работа е за това е, че някои кредитополучатели да не си върнат дължимото, убеден е Екимджиев.

 

Иван Искров беше непоследователен и неадекватен. Първо обеща, че вложителите в КТБ ще получат своите пари без оглед на лимита от 100 000 евро. Оказа се, че такова решение за законодателна промяна не беше взето. От друга страна той е между чука и наковалнята, защото според мен обвинението срещу подуправителя на БНБ е послание към него - да внимава какво ще прави, защото следващия, който не е упражнил контрол, може да се окаже обвиняем, ако не играе по свирката на прокуратурата и на изпълнителната власт. Той беше вкаран в този сценарий, не знам дали доброволно, или с прокурорски рекет. Няколко седмици преди това КТБ придоби "Креди Агрикол" и се твърдеше, че в нея всичко е повече от добре, че е най-надеждната. Затова цялото ръковдство на БНБ дължи обяснение на хората, дължи и оставка, категоричен е правозащитникът.

 

На въпрос основателно ли е искането на ГЕРБ да се разкрие банковата тайна на хората, Екимджиев отговори така: Банковата тайна е аспект от правото на личен живот, който е защитен както от българската конституция, така и от член 8 на европейската конвенция за правата на човека.  Всеки има право другите да не знаят колко пари има и къде ги държи. Когато съществуват основателни подозрения, че парите, които в даден банков влог са придобити в резултат на престъпления, банковата тайна може да падне. Трябва да има нарушение, а не заради това, както е предложението, че всички, които имат над 100-200 000 да падне банковата тайна. Едва ли всеки човек, който има повече пари е престъпник. Това нещо би довело до лавина от дела. Тази идея много ми напомня една акция от времето на ранния ГЕРБ, когато с хеликоптер  тогавашният данъчен директор оглеждаше къщите на заможните българи. От това нещо да е произтекло тогава?! По тази линия не бяха събрани данъци, само беше похабено време, ресурси и пари. А вече има и страсбургски дела, образувани по тази акция.  Идеята на ГЕРБ за разкриване на банковата тайна е пак, за да се пусне пушилката и да се забрави основният въпрос. А той е: Кой бутна банката и кои са кредитополучателите, обръща внимание Екимджиев.

 

Според него идеята на ДПС и на Борисов да има  банкова ваканция, говори само за едно: за „решение на всяка цена да бъде фалирана банката, така че кредитополучателите, които голяма част са получили  кредити в края на управлението на ГЕРБ, да си останат с парите”.

 

Никой не може да ме убеди, че толкова бързо могат да се направят категорични експертни заключения за това, че КТБ е неплатежоспособна. Дайте си сметка колко кредитни досиета, колко документи трябва да се прегледат, за да се направи пълна картина на състоянието на банката. Това за 1 месец не може да стане, категоричен е Екемджиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8254 |15.07.2014 Ваньо Танов за Фрог: Не ми се вярва да са изнасяни чували с милиони през летищата . 13| 8181 |09.07.2014 Тенчо Попов пред Фрог: Фалитът на НЕК ще реши проблема с "Мариците" . 38| 11311 |26.06.2014 Армията с изути гащи пред потопа и бедствията . 51| 14433 |20.06.2014 Общинар пред Фрог: Предупреждавах за потопа във Варна, ще има и втори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads