Реклама / Ads
5| 8973 |23.03.2017 АКТУАЛНО

Адв. Филипова за Фрог: ЧСИ-та с присъди мъчат хората

.
адв. Десислава Филипова
Нов случай на самоубийство заради частен съдебен изпълнител? Мъж сложи край на живота си в Стара Загора в близост до офиса на ЧСИ Кръстьо Ангелов. Полицията мълчи за причините за смъртта на човека, но негови близки разказват, че е имал неприятности със съдия изпълнител.
 

Това най-вероятно е поредният случай на длъжник, който е подгонен от ЧСИ незаконно. За престъпленията на тези лица, станали известни като бирници, разказва пред Фрог нюз адвокат Десислава Филипова. 

 

Масово частни съдебни изпълнители надписват такси, като понякога те са драстично високи. Те събират пари например от продажба на имущество, без тези пари да ги привеждат на кредитора, който е образувал изпълнителното дело. Правят го с цел да държат парите по сметката си и да им се трупа лихва. През това време на длъжника продължава да му се начислява лихва върху дължимата сума, нищо, че са продали имота му и са му направили удръжки. Сумата, щом е по сметка на частния съдебен изпълнител, а не е преведена на кредитора, се приема, че не е извършено плащане, обръща внимание адв. Филипова.

 

Много често частните съдебни изпълнители не изпращат жалбите до съда, които са подадени срещу тях от съда. По закон длъжникът може да се оплаче от нарушение на ЧСИ, но жалбата му трябва мине през него. Законът изисква частният съдебен изпълнител да окомплектова жалбата с документи от делото.

 

Има случаи, когато се продават имоти, които по закон не са за продан. Не може единственото ти жилище да се изтъргува, а то бива продадено на търг.

 

По закон всеки частен съдебен изпълнител има определена територия, на която има право при определени правила да работи. Имот в Ловеч например не може да бъде продаван от частен съдебен изпълнител в София. Често този принцип се нарушава. Нерядко, независимо че изпълнителното дело е спряло или е прекратено, изпълнителят продължава да извършва действия – продава, прави  удръжки... Понякога длъжникът се е издължил на кредитора и ЧСИ-то не трябва да извършва каквито и да е действия. Въпреки това той решава, че трябва да вземе такса, която е пропорционална на събраната сума.

 

Законът трябва да се промени радикално. Наложително е да се въведат много ясни механизми за това как един недобросъвестен съдебен изпълнител да бъде изхвърлен от системата и как да има постоянен контрол. Има много случаи на осъдени ЧСИ и да продължават процеси срещу тях. Последният случай е за частен съдебен изпълнител от Шумен, който е с повдигнато обвинение, че си е присвоил суми, които е събрал принудително от длъжници и не ги е предал на кредиторите. Подводният камък е, че независимо от нарушенията и престъпленията по закон, за да спре ЧСИ да работи завинаги, трябва да бъде осъден на лишаване от свобода.

 

Адвокат Филипова разказа за бирник, който въпреки присъдата си, продължава да е в редиците на ЧСИ-тата: Стойко Аспарухов от Търговище е с две влезли в сила присъди пробация затова, че драстично е нарушавал всички законови правила. Хванал е лице, което е физически длъжник. Отива във фирмата му, а няма право да прави това, и взема стоката му и я дава директно на кредитора. Той от своя страна започва да я продава. Това може да прави само частния съдебен изпълнител, но не и кредиторът. Въпреки продажбата по сметката на ЧСИ-то не е постъпила и лев. След като Аспарухов е осъден за тези негови зулуми, след споразумение със съда е наказан с пробация. Има и друга присъда пробация, но тъй като не е осъден на лишаване от свобода, продължава да работи. Периодично му се отнемат правата, но след като изтърпи наказанието си, се връща. Проблемът е в закона, който предвижда леки наказания за ЧСИ, например глоба от 100 лв. Санкциите трябва да се завишат, да се отнемат правата, само така ще се спрат порочните практики, категорична е адвокат Филипова.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5148 |23.03.2017 А. Алексиев за Фрог: Джихадистките движения вече се раждат в Европа . 3| 5219 |22.03.2017 Българка в Лондон пред Фрог: Терористичен акт е, 16 са ранени . 2| 4781 |22.03.2017 Прокуратурата потвърди новина на Фрог: Има сигнали за купуване на гласове във Велинград и Добрич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads