Реклама / Ads
17| 7227 |18.03.2021 АКТУАЛНО

Адв. Мария Шаркова: Подкопано е доверието във ваксините

.
Адв. Мария Шаркова
„Като цяло се подкопа доверието във ваксините, най-вече и заради това, че различните държави в рамките на Европейския съюз постъпиха по различен начин. Имахме противоречиви сигнали. Това каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.
 

В България единия ден ни уверяваха, че всичко е наред и няма никакъв проблем и основания за тревога, на следващия ден и то извън предвидения ред, регулаторен, се спря ваксината с едно изявление на министър-председателя. /…/ Не е в неговата компетентност да нарежда прекратяване на ваксинацията. Това естествено и нормално събуди тревога сред хората и смятам, че нанесе огромни щети върху ваксинационния процес“, коментира Шаркова.

 

Във връзка със съобщенията за починали хора след поставяне на ваксина Мария Шаркова уточни, че трябва да се разграничат инцидентни случаи от случаите, при които може да има причинно-следствена връзка между събитията.

 

„След като се ваксинират преимуществено уязвими групи хора, е съвсем очаквано в дадена популация да настъпва както смърт, така и усложнения, които са присъщи на определена популация“, заяви Шаркова.


Трябва да се изследва дали броят на случаите на тромбози или тромбоцитопения след поставяне на ваксина, каквито бяха докладвани в Европа, има превес над тези случаи по принцип в дадена популация, обясни специалистът по медицинско право. „Тоест да се сравни броят на тези случаи между ваксинираните и неваксинираните.“


В момента разрешените под условие ваксини от Европейската агенция по лекарствата са с приключили клинични изпитвания в три фази. Под условие значи, че в следващ период ще бъдат наблюдавани допълнително в хода на масовото им приложение, поясни Шаркова. По думите й отделно се провеждат клинични изпитвания върху други групи хора и не е вярно и не е коректно възприятието, че в момента ваксините се изпитват върху онези, на които се поставят.


„Не бива да жертваме лекарите и здравната система и множество животи на уязвими хора с безсмислено противопоставяне на мерките, които предстои да се наложат“, смята Мария Шаркова. Въпреки че Законът за здравето позволява локални мерки, в момента ситуацията е такава, че се налагат национални мерки, отбеляза тя. По думите й са подминати всякакви рекорди, а в момента здравната ни система изнемогва.


Макар от организационна гледна точка нещата да не са толкова страшни, колкото при предишния пик на коронавирусната инфекция, броят на хоспитализираните ще продължи да расте и след налагането на мерките, защото такъв е ходът на епидемията, изтъкна Шаркова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7789 |20.11.2020 Адв. Мария Шаркова: В момента наистина всички са като на бойно поле . 19| 33047 |06.11.2020 Мария Цънцарова разнищи фондация „Хелп Карма“, вземали заплати от дарения за болни деца . 10| 7168 |08.05.2020 Адвокат Шаркова: Вече има над 400 дела само срещу заповедите за маските . 9| 13491 |20.11.2018 Мария Пиргова: Всичко в държавата е счупено, правителството ще падне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads