Реклама / Ads
24| 7201 |02.08.2018 АКТУАЛНО

Адв. Марковски: Жестоко, незаконно отношение към г-жа Иванчева с прангите и колана

.
Димитър Бонгалов и Марин Марковски Източник: БГНЕС
Картинката пред болницата на г-жа Иванчева с вериги на краката и колан е незаконно, грозно. Това нечовешко отношение е не само укоримо, а и подсъдно. Това може да се случи на всеки един от нас, заяви адв. Марин Марковски.
 

Думите му са по повод постъпването на кметицата на "Младост" в болница, окована като сериен убиец.

 

Иванчева е с тежка диагноза- тумор на хипофизата. Доказано е. Трябва да вземе лекарства, за да се спре този тумор.. Това налага отиване в болницата. Тя е съсипана. На леглото не може да се върти- това е изтезание. Това е ужасяващо поведение на държавните органи - връзване с колан и пранги, допълни той пред bTV.

 

Като изтезание и жертва на нечовешко отношение, за което трябва да има дисциплинарно наказание определи вчерашните действия срещу Десислава Иванчева бившият правосъден министър Димитър Бонгалов. „В конкретния случай конвоиращият решава как да се извърши воденето на задържан. Правилникът забранява да се допуска изтезание. Тук говорим за едно престъпление на белите якички. Това е човек, за който има данни за подкуп, а не за престъпник, извършил тежко престъпление.

 

„В момента г-жа Иванчева е вързана за болничното си легло. Това е изтезание. Това е ужасяващо поведение на държавните органи. Освен това двама души я пазят пред болничната стая“, каза още Марковски.

 

„Нужно е да се осигури безопасност не е само за лицето, което охранява арестанта, а и за да не посегне някой на живота на задържаната“, разясни Бонгалов, цитирайки инструкцията за охрана на подсъдими.

 

„В ареста тя е държана с белезници. В болница не може хора със счупени кости да бъдат фиксирани. Не може в тоалетната да бъде връзвана“, възмущава се защитникът на Иванчева. Марковски определи всичко това като ужасяващо. Според адвокатът няма доказателства за престъпление срещу нея. „В момента, когато е арестуван кметът на Младост, кварталът се застроява по един безобразен и отвратителен начин“.

 

От думите на Бонгалов стана ясно, че от 1 март има нова инструкция на началника на затвора, за по-строг контрол по време на транспортиране на задържани. Той нарежда да се конвоират задържани с колан и белезници на ръцете и краката.

 

„Не може да присъства надзирател, освен ако лекарят не каже, че го е страх от задържания. Това става по нареждане на началника на затвора“, продължи Марковски. Той разкри, че вече има заведено дело в Страсбург за нарушаване на човешките права на Десислава Иванчева и увери, че тя ще го спечели.

 

„Жените много тежко приемат задържане. Стресът за тях е огромен. В този случай е съпътствано с тежки хронични заболявания. Дори доживотно осъдените не се оковават така. Това е злоупотреба с права“, подчерта той. „Срещу нея се извършва изтезание и унижение, защото Иванчева е жертва на една груба съдебна грешка. Тя е жертва на погрешно прокурорско обвинение“, каза Марковски.

 

„Това, което наблюдавахме вчера е неправилно и е в нарушение на закона“, добави Бобгалов. „Всеки от задържаните лица в момента се охранява по този начин. Задържаните са около 1000 и могат да заведат дела и да ги спечелят“, предупреди експертът. Той допусна, че не е изключено това оковаване на задържани да се дължи на факта, че надзирателите не се чувстват сигурни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 16636 |23.04.2018 Адв. Марковски: Елхата на прокурорите по делото ”Иванчева” няма да светне . 55| 10332 |13.08.2014 М. Марковски: Борисов съди и Йордан Цонев-нарекъл го мутра . 13| 8487 |30.06.2014 М. Марковски: Затвор и глоба чакат всеки дръзнал срещу банковата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads