Реклама / Ads
0| 9285 |08.07.2015 АКТУАЛНО

Ахундова за Фрог: Лица от ляво и дясно ще са новите кредитни милионери

.
Вера Ахундова
Чрез доклада на парламентарната комисия за КТБ се внушава на хората, че КТБ е пирамида, въпреки че липсва основният елемент на типичната пирамида – необходимост на всеки 8 месеца от удвояване на депозитната маса. По-скоро сериозна част от банковата й дейност е било инвестиционното банкиране, но на обществото се представяха част от операциите на инвестиционни дружества, без някой да направи опит да прегледа, дори чрез ревизия на НАП, къде са насочили инвестициите, получени на кредит от КТБ, коментира за Фрог нюз макроикономистът Вера Ахундова, съпредседател на "Ние, гражданите".
 

Оригиналите на кредитните досиета на тези инвестиционни компании /дружества със специална цел/ са били иззети при претърсване и обиск на офис-сграда на КТБ /Определение на СГС от 13.06.2014 г., Наказателно отделение, 9 състав, по Частна наказателно дело № 2579/2014/ .  

 

Самото определение включва тридесет дружества, чиито кредитни досиета са иззети, а голяма част от тях се споменават в доклада на временната парламентарна комисия. Те са само част от прословутите 117 дружества с „изчезналите им досиета, оригинални договори за кредит или липсваща документация”, посочени в отчета на първата десетдневна проверка на консултантските фирми и тиражирани впоследствие във всички доклади и решения на квесторите и УС на БНБ, вкл. и в решението за отнемането на лиценза на КТБ за банкова дейност.

 

В тази връзка следва да се спомене, че всички документи в едно кредитно досие са възстановими, но не и оригиналният договор за кредит. Така че, вероятно, по-голямата част от тези фирми не притежават документ за взет от КТБ кредит, което безкрайно облекчава сценаристите на грабежа на КТБ в обясненията им защо банката е пирамида.

 

Прословуто проповядваната кражба за 4 милиарда не е никаква кражба, а субективните прогнози на консултантите каква част от кредитите биха могли да не бъдат изплатени в бъдеще време. Фактически при разнищването на целия казус, в т.ч. и по съдебните процедури във ВАС, СГС и САС, умишлено се избягва или не се допуска най-важното – извършването на независим професионален одит на пасивите и активите на банката. Само след такъв документ, при това извършен въз основа на професионалните счетоводни стандарти, а не на основата на измислени методики без правилник за приложение, които евентуално страните от ЕС след ратификация биха приложили, ЕС, бихме могли да  получим отговор на въпроса капиталов или ликвиден ли е бил проблемът на КТБ и законосъобразно ли е бил отнет банковият й лиценз. Но по тези съществени въпроси в доклада на комисията на Атанасова също няма и дума. Всичко е изкривено в него, тъй като не е направен одит и експертиза на банката за 2014 г., посочва Ахундова.

 

С две думи четири милиарда са „умните” очаквания на още „по -умните” квестори за неплащане на кредити от кредитополучателите в бъдеще време.  „Умните” обезценки по консултантските договори на "Делойт България", "Ърнест енд Янг" и „АфА” са възприети от квесторите – хора без необходимия професионализъм и квалификация и под натиска на БНБ са влезли в някакъв баланс към 30.09.2014 г. без гаранции за надеждност и достоверност на посочените данни.

 

Тенденциозно се прави алюзия към кредитните милионери от края на 90-те години. Дали ще има кредитни милионери след  приключването на казуса КТБ ще стане ясно след много години, когато станат известни кредитополучателите, които в крайна сметка след процедури по несъстоятелност и т.н., не успеят да изплатят кредитите си. Във всеки случай те ще са сред фирмите „отляво, и отдясно, и съратниците им” /по думите на Искров, които не само присвоиха активи за над 1 млрд. лв. към настоящия момент, но и ако им останат непокрити с цесии и нови банкови заеми от други банки задължения кредити от КТБ няма да ги платят, защото вече фирмите им - кредитополучатели от КТБ, по няколко пъти са превъртели собствеността над дяловете и акциите на тези фирми.  В този контекст зная кой ще стане кредитен милионер от разграбването на КТБ – това са предимно фирми от кръга на ДПС и ГЕРБ. Такива са например, фирмите „Водстрой 98”, "Евробилд 2003”, "Петрол Холдинг" и много други, които с цесии са разчистили задълженията си към КТБ, взели са срещу тези цесии нови кредити от други банки, предимно ПИБ и ББР срещу залози от трети и четвърти ред. Ако случайно се намери принципен синдик, който анулира всички цесии, тъй като датата на неплатежоспособност на КТБ е определена на 20 юни 2014 г., ако се намери честен съдия, който да анулира всички сделки, свързани с учредяването на залози, анулирането на договори за прехвърляне на акции и дялове, тогава тогава всичко става изискуемо – и задълженията към ПИБ, вероятно кредитите, взети от другите банки при липса на обезпечение, тъй като ще се предяви иск към всички особени залози и извършени операции. Ако приемем условно, че съдът анулира всички предишни договори,  тогава лицата, свързани с „Петрол холдинг” и „Литекс”, с „Водстрой 98” , с всичките държавни дружества, получили кредити без обезпечения от КТБ вероятно под политически натиск, трябва да платят на КТБ милионите, взети от нея, след това същите и по-големи суми, получени от ПИБ и ББР.   Ако тези лица не платят задълженията си към фалиралата и работещите банки, те също могат да изпаднат в аналогично на КТБ положение. Това е начинът някой да се превърне в кредитен милионер.

 

Така описаните проблеми и многото условности /ако стане това, ако се вземе такова решение.../ и самият факт на ликвидирането на системна банка като КТБ, е не само предателство към държавата, но и път към нейното закриване. Държавата ще се даде на концесия я за бази, я за газопроводи и за пътища, предрича Ахундова.

 

Политиците работиха за фалирането на КТБ. Затова една експертиза на банката за тях ще бъде абсолютно пагубна. ЕК, на която гледахме като на наш спасител, в доклада си е направила просто превод на квесторския доклад. Не е чудно това, та нали се целуваме с Юнкер!, посочва Ахундова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5877 |07.07.2015 Р. Йорданов за Фрог: Определени партии развратиха МВР, полицаите мислят само за заплатка и пенсия . 0| 6471 |06.07.2015 Асланов за Фрог: Близнашки скача от цвят на цвят за себеизява . 0| 15266 |03.07.2015 Само във Фрог: Посланичката на САЩ си тръгва заради теч на информация . 0| 8124 |30.06.2015 Шефът на БАН за Фрог: Няма много интелигентни като Инджова в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads