Реклама / Ads
23| 5308 |29.12.2020 АКТУАЛНО

Ангел Кунчев: След Нова година решаваме за мерките

.
Той обясни, че в края на първото тримесечие ще започне и изследването на поне 1000 души за ефективността на ваксините и нежалните реакции. Това ще съвпадне и с масовата ваксинация у нас.
 

Има ли вероятност от разхлабване на ограниченията у нас? На фона на по-малкото заразени в последните дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви пред БНР, че в първата пълна работна седмица след празниците Оперативния щаб и Здравното министерство ще вземат решение за COVID мерките в страната.

 

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото сме поставили „началото на края на тази пандемия“.

 

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.


Първите количества са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев в предаването „Преди всички“. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

 

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

 

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.Кога ваксината ще достигне до възрастните хора?

 

„С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

 

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.

 

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.

 

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова „официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 14616 |20.12.2020 Радио “Свободна Европа”: Пеевски - българският олигарх начело, наема лобистка фирма след критичен доклад . 24| 12055 |18.12.2020 Washington Post: Защо правителството на Борисов оцеля след дълги протести? . 16| 4283 |18.12.2020 Доц. Кунчев: Навръх Коледа може да получим първите ваксини срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads