Реклама / Ads
2| 8961 |22.05.2007 АКТУАЛНО

Англичани вдигат църква в Орешака, турци я строят, българин я иконописва

.
Новият православен храм в мах. „Баба Стана” в село Орешак, Троянско ще носи името „Св. Богородица Животворен източник”. Строители са момчетата от бригадата на бай Хасан от Кърджалийско, иконописец е троянецът Мирослав Вълев. За освещаването през август се очаква голяма група британци
 

Генадий Маринов, вестник „Троян 21”

Новият православен храм в мах. „Баба Стана” (с. Орешак) ще носи името „Св. Богородица Животворен източник”. Строители са момчетата от бригадата на бай Хасан от Кърджалийско, иконописец – троянецът Мирослав Вълев. За освещаването през август се очаква голяма група британци.
Православната църква, която големият дарител за троянската просвета – лондонският адвокат с тукашни корени Джон Бризби, и съпругата му Клеър вдигат изцяло със собствени средства в малката махаличка „Баба Стана” в с. Орешак, вече е готова. Това научихме от човека, движещ нещата на мистър Бризби на „Баба Стана” – троянецът Милко Шотеков.
Стилът на църквата, издържана в духа на средновековните ни православни храмове, е бил избран от г-жа Бризби, която е изкуствовед по образование. Архитектурният проект пък е дело на известният троянски архитект Иван Атанасов.Строителните работи извършила бригадата на прочутия каменоделец бай Хасан Мустафов от с. Малкоч, Кърджалийско. „Страхотни майстори са, такива по нашия край няма. Турци са, но работиха с огромно уважение към християнския храм”, сподели Милко Шотеков. Известно време в бригадата бил и младият кмет на Малкоч – Шериф, който след това поканил троянско-английските си работодатели на празника на родопското село.
Интересни са перипетиите около името на новата бабастанска църква, която ще се казва „Св. Богородица Животворен източник”, а храмовият й празник е на Светли петък (първия петък след Великден). Първоначално Ловчанският владика Гавриил предложил новата черква да се назове на св. Иван Рилски. Клеър и Джон обаче реагирали (в писмо до дядо Гавриил), че великият рилски светец и пръв български пустинник „не се свързва непосредствено с природната красота и изобилие, щедрата общност и сигурност, които намерихме и на които се наслаждаваме в „Баба Стана”; и избрали името „Св. Богородица Животворен източник” – „в знак на признателност към намиращия се наблизо Троянски манастир”. Друго основание за избора – с това име се почита чудотворното изцеление, а църковната постройка се намира „ в близост до извор, над който предците на Джон са построили чешма в центъра на селото”. Както е добре известно, Джон Бризби е праправнук на бабастанчанина и отпосле тежък пловдивски търговец Хаджи Калчо Дренски.
Избран е вече и иконописец за храма – това е троянският художник Мирослав Вълев (р. 1964 г.), чиято оферта била предпочетена пред три други. Г-н Вълев, който е известен с верността си към канона и класическите технологии в иконописта, освен няколкото олтарни изображения на различни важни събития от светото писание, трябва да изрисува и мащабна икона на Тайната вечеря. Дървеният олтар пък ще бъде изработен и резбован от известната дърворезбарка от Орешак Ценка Саралиева.
Джон и Клеър Бризби планират официалното откриване на църквата да е в дните след Голяма Богородица (седмицата след 15 август). Очаква се освещаването да извърши Ловчанският владика дядо Гавриил, а за церемонията да пристигне голяма група приятели на сем. Бризби от Лондон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2205 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5857 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2811 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 10996 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads