Реклама / Ads
20| 11921 |14.04.2020 АКТУАЛНО

Антония Първанова: Фактите за коронавируса не отговарят на мерките, пресират се

.
Антония Първанова
В момента започва една паника, която не е непременно основана на науката и доказателствата. Като лекар мога да кажа, че единственият начин, който се приема, е този, който се основава на научни факти. Всичко останало е политика.
 

През 2009 година участвах в дебатите на ЕП по поредния опит за обявяване на световна пандемия /бел. ред за свинския грип/. Пандемия не означава да има карантина на цели нации. Пандемия не означава да се спре транспорта, да се затворят границите, а да се подготвят здравните системи.

 

Това каза доктор Антония Първанова в предаването „Студио Х“  по ТВ 7/8. Ето какво още допълни тя: Мерките, върху които трябва да се фокусираме са свързани с това да се забави разпространението на вируса. А не да се предпази населението от заразяване, защото  това е невъзможно. Трябва да се спазват личните мерки-миене на ръце и изолиране на болните. Така също да се спазват мерките в обществото-социална дистанция.

 

През 2009 г бе поредният опит за обявяване на такава пандемия. Тогава се заразиха 1,5 млрд. души и починаха 577 400. СЗО обяви опасност, но не и пандемия. Някои настояваха да се използват огромно количество дози ваксина. Франция опита да ги предостави на населението си, но то не ги поиска.  За това и здравният министър беше махнат. Същото се случи и с нашия здравен министър.

 

Трябва да се опрем на фактите:  В Европа всяка година от грип се заразяват между  4 и  50 млн. души и  загиват около 70 000.  Един заболял с преки и косвени разходи струва между 280-3000 евро. В момента се дават 7 пъти повече на човек, което е немотивирано. В Европа Българи е в средата по брой починали спрямо населението. Защото не знаем колко са заразени. Някои и от страните- членки обявяват всеки случай на починал със сериозно заболяване и коронавирус, като  починал от коранавирус. Германия определя само тези, които нямат тежки хронични заболявания.  96 процента от случаите в световен мащаб са леко протичащи. В момента тежестта на тази епидемия е пресирана. Фактите не отговарят на мерките.

 

Премиерът каза, че ще влезем в ада и това е всяване на паника  по всички критерии. Тази сутрин щабът обяви, че всъщност може би сега сме  пред пика и процентът на заболелите намалява. Не се изследват хората, които са преболедували в края на януари.   Аз бих изследвала хората, които са преболедували и тогава да се види дали в страната, много по-рано, не  е имало коронавирус. Свинският грип е много сложен като вирус- т. нар. испански грип. Към него са прибавени още три вида свинки и един птичи грип. И въпреки всичко тогава нямаше пандемия.

 

Защо трябва посред нощ да се обявява всичко?! Трябва да се нагнетява напрежение в населението ли?!  За мен е по-важно този вирус как мутира.  До тук той направи 4 големи мутации, преминавайки от един континент на друг, от една държава в друга . Вече има над 110 мутации на този вирус и те са свързани с неговото оцеляване. Повече хора да се заразяват по-малка смъртност да има. Като какъв ще се държи вирусът - ще срива ли имунната система и дали при едно следващо боледуване, до какво ще доведе.

 

Сега по въпроса за респираторите за обдишване. В България има 40 000 легла за активно лечение. От тях 2000 са оборудвани с респиратори. Ако в България е като в  Испания, това означава да имаме 25 000 заболели. От тях 10 процента се нуждаят  от болнично лечение и 4 процента от интензивни грижи -т. е. далеч под 2000 души. Има 13 000 свободни легла за активно лечение.  А дали обдишването е метод, който помага? Това е въпросът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 12060 |14.04.2020 Мика Зайкова: Сметките на Горанов за БВП са абсурд . 14| 14786 |13.04.2020 Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавирус не е тази, за която си мислите . 14| 9680 |10.04.2020 Авторът на ”Гомор”: Мафията в Италия раздава храна и заеми насред епидемията . 19| 21925 |10.04.2020 Адвокат: Слава на Главния Прокурор! Слава и на ВСС, който го избра! Слава и на нашата Партия ГЕРБ !

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads