Реклама / Ads
17| 7849 |18.07.2011 АКТУАЛНО

Апостолът: Народната работа стои над всичко

.
Васил Левски
Днес, 18 юли, се навършват 174 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски.
 

Родният му град Карлово и български институции ще отдадат заслужена почит на великия родолюбец и неуморен борец за освобождението на своя народ, а българите-патриоти ще спомнят паметните думи на Апостола:

Нашата работа зависи от нашите собствени усилия;
Народната работа стои над всичко;
Играем с живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва;
Времето е в нас и ние сме във времето; 
Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.


Тези мисли на Левски, прехвърлили годините, звучат особено актуално днес, в деня, когато българските депутати, избрани от хората, за да мислят за интересите на българските граждани и "светлото" бъдеще на България, внасят вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Защото въпреки, че и сега зад някои политици и държавници стои портретът на Левски, той е само декорация за техните доста спорни от демократична гледна точка решения и действия. Защото все още съвсем не сме "чиста и свята република", както искаше Левски, въпреки някои техни прокламации. Защото отново у нас има дефицит на "свобода".

Има обаче и добра новина! Тази пролет посещенията в Къкринското ханче, където е заловен Апостола, са се увеличили над 3-4 пъти в сравнение с минали години. Над 3000 ученици са минали през музея само за няколко дни! Повечето младежи са се интересували от всякакви подробности около последните часове на Дякона.

Семейства с деца са другите посетители, които тази година са значително повече от преди, разказват местните жители. 

174- годишнина от рождението на Апостола ще бъде отбелязана с редица прояви в страната.

В родиния му град Карлово в храм „Св. Николай" от 09.00 часа ще бъде отслужена тържествена света литургия от Пловдивския митрополит Николай.

Пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София ще има специална церемония. Началото й е 11 часа. Актрисата Василка Сугарева и певецът Николай Любенов ще изпълнят текстове и възрожденски песни, посветени на Левски.

В празника ще се включат и Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

От 11.00 ч литийно шествие ще премине по ул. Ал.Стамболийски" и ул. "Гурко". На площад "20 юли" в 11.30 часа ще бъдат посрещнати участниците в националния тристически поход "По стъпките на Васил Левски".

Ще бъде отслужен молебен за здраве и ще се състои празничен ритуал по издигане знамето на Карлово. Проявите продължават с литературен салон, връчване на наградата на Карловския комитет "Васил Левски", изнасяне знамето на Карловския революционен комитет.

На площада от 21.30 часа ще се проведе тържествен митинг, полагане на венци и цветя и празнични фойерверки.

Жителите на Левски, Плевенска област, ще отпразнуват днес не само годишнината от рождението на своя патрон, но и 66 години от обявяването на селището за град.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6187 |14.05.2011 На Фейсбук всичко му е простено? . 0| 23352 |23.06.2010 Лятна академия по дерматология – всичко за пациента! . 9| 6696 |14.02.2009 Болнични за работа? Ако отидете на лекар, значи можете и в офиса . 9| 5232 |10.09.2008 С шеги и закачки депутатите започнаха работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads