Реклама / Ads
9| 12749 |03.07.2019 АКТУАЛНО

Арман Бабикян за Фрог: Създаде се фалшиво очакване, че България ще има висок пост в европарламента

.
Арман Бабикян
Твърде сложен преговорен процес бе в европарламента и нещата не опират до всяка една страна поотделно. По-скоро беше проблем, че се създаде едно фалшиво очакване, че България непременно трябва да получи висок пост. Това каза за Фрог нюз политологът Арман Бабикян.
 

 В края на краищата това са доста сложни дипломатически преговори, в които се вземат предвид и отношенията между Германия и Франция, в голяма степен отношенията между Северния и Южния пояс от страни, позицията на Вишеградската четворка, баланса между мъже и жени, баланса между политическите семейства в ЕС и т.н. Така че хвърлянето напосоки на някакви имена беше доста пресилено, да не кажа несериозно., както от политици така и от медии. Както видяхме бяха много сложни преговори. И затова евтините реплики безсмислени и прибързани, каза още той.

 

Както се видя накрая единственият българин с по-сериозен шанс беше Сергей Станишев, но той се оттегли пред групата си днес. Оказа се, че хората, които стигнаха най-напред, не беше ясно, дали ще попаднат в листите, какъвто беше Станишев. Което говори за способността на българската политическа система да излъчва политици с качество достойно за европейската политика. В същото време видяхме един Борисов, който се притеснява очевидно от това българин да отговаря на външната политика на съюза, да не би някой да си помисли нещо лошо за нас от Западните Балкани От друга страна видяхме някакви преговори с представители на социалистите, които бяха на ръба на комедията. Въобще видяхме слабата дипломатическа подготовка на нашите представители, посочи той.

 

Въобще в слабата дипломатическа подготовка на нашите представители, нямам предвид само министър-председателя, има наследственост . Има и добри примери, не трябва да си очерняме постиженията, но си дайте сметка какви предизвикателства за света бяха хора като Румяна Желева, самият Борисов, когато за първи път попадна в тези коридори и световното фиаско за българската дипломация, когато се явихме изведнъж най-ненадейно с двама кандидати за генерален секретар на ООН. С една дума дипломацията от едно ниво нагоре не е работа за неуки хора и затова вниманието, и диалогът са много подценени оръжия, отколкото юнашкото тупане по гърдите и по масата, категоричен е политологът.

 


Бабикян коментира и изказването на достойнствата на предложените нови шефове на ЕС и ЕК според Бойко Борисов. Шарл Мишел бил добър приятел на България и седял до Борисов на последното заседание на ЕС. А с Урсула фон дер Лайен на Мюнхенската конференция по сигурността и познавала Каракачанов: Ако погледнем сериозно на това трябва или дълго да плачем, или дълго да се смеем. Въпрос на избор.  Вие знаете какви са реакциите на Борисов. Ако случайно има вълна от възмущение, ще се окаже, че това е специфичното му чувство за хумор. Ако пък не тръгне вълна на възмущение, ще е като в онзи много стар виц, в който се казва "..този до бай Иван папата ли е?!..." Горе-долу се намираме в този избор. До кого е седял Бойко Борисов и колко медала има на стената си е митология, с която трябва да се простим вече. По-добре да си спомняме политическите заявки, а не политическите спомени. Защото, когато си обещал, че ще пречупиш гръбнака на корупцията, която властва в България и хора като Р. Овч изведнъж се окажат твоя квота в структуруопределящо предприятие в България по предложение на ГЕРБ , изведнъж бъде оправдан така любимия му Вальо Топлото и когато всичките му заявки започват да се сриват една след друга или пък той да се оказва носител на предложения от подобен вид, когато си казал, че коалиция е мръсна дума, а управляваш осем години в коалиция, трябва да си спомняш.  Въпросът е Борисов да влезе в контакт със собствените си спомени, а не със спомените с кои хора е участвал на семинари, обясни той.









Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 22724 |02.07.2019 Само във Фрог: Тол-системата не работи, не е ясно къде отиват парите ви . 7| 11948 |18.06.2019 Първо във Фрог: Трима външни адвокати прати бившият шеф на БНТ срещу Валя Ахчиева в съда . 16| 16150 |09.06.2019 Проф. Татяна Дронзина за Фрог: Моля, пишете джихадист без кавички . 17| 19121 |06.06.2019 Само във Фрог: Арбитражът в САЩ пак опроверга МФ, че делото на Оманския фонд за фалита на КТБ е спечелено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads