Реклама / Ads
3| 11359 |21.04.2016 АКТУАЛНО

Атанас Атанасов: Георги Костов върти кадрова търговия в МВР

.
Атанас Атанасов
В резултата на кадровата дейност на сегашния главен секретар Георги Костов се стигна до много екцесии. На възлови позиции и в София и в страната бяха назначени хора, които нямат качества за тези позиции. Стигна се до комични ситуации, обсъждани с насмешка в МВР. Да бъдат назначени за началници хора с прякори. Това каза пред Фрог нюз ген. Атанас Атанасов, депутат от ДСБ. Вижте какво още сподели той за проблемите във вътрешното ведомство:
 

- Г-н Атанасов, по време на парламентарния контрол попитахте вътрешният министър Бъчварова защо хора с прякори са издигнати на възлови позиции в МВР. Нормално ли е полицейски началници с прякори да работят в системата ?

 

- Става въпрос за порочна кадрова търговия, която се върти в сектора за сигурност. Ние от Реформаторския блок записахме в предизборната си програма, че ще работим затова да се въведе реално конкурсно начало в администрациите, за да може хората с качества, желание и мотивация да израстват в кариерата. Това бе прието на думи от ГЕРБ, но после всичко си тръгна по стария начин.

Това е тежък проблем, който демотивира състава на МВР и другите служби, защото това са почетни хора, посветени на работата си. Те очакват, че при полагане на труд и усилия ще получат преспектива за развитие в кариерата си. И имат това право.

А реално се сблъскват с един механизъм на кадруване-„Нашият човек”, в който на възлови позиции се издигат зависими хора, които лесно може да бъдат управлявани и манипулирани.

 

- Твърдите, че постовете в МВР се търгуват?

 

- Аз говоря за принципа. За съжаление човекът, който насажда тази порочна практика е самият министър-председател. Задоволяват се интереси на определени  кръгове-групировки, икономически и олигархични, които имат различни интереси и влияние в държавата.

Затова на възлови позиции в МВР се назначават удобни на тях хора, които им вършат услуги.  И се получава следното-хора които трябва да бъдат наблюдавани и разработвани от МВР за противоправни действия получават кадрови назначения, които на практика ги пазят.

Кадровата търговия е-твоят човек ще го сложим там, ти ще ни пазиш с влиянието ти в обществото, пък твоите хора ще си затварят очите за това което вършим.

 

- Кой е тогава главният кадровик в МВР?

 

- Това е главният секретар Георги Костов. Г-г-жа Бъчварова не познава състава и системата  и по указания на премиера се е доверила изцяло на кадровата  банка на  Костов. Няма лошо хора на професионалния връх в МВР да имат мнение по кадровата политика, но това е в пълен дисонанс с правомощията и задълженията на главния секретар.

Той е е висшата професионална длъжност в МВР, която има основна задача да организира и контролира оперативната дейност.  Ежедневната му работа е да изизсква от подчинените му структури планиране на операции и да контролира изпълнението им. Отделно от това трябва да организира координацията между различните служби. Това е огромен обем от работа и няма нужда да му се възлагат допълнителни ангажименти.

Не случайно се нарича кадрова политика. Тя трябва да бъде контролирана и ръководена от този, който е избран на тази позиция. Защото носи отговорност пред избирателите си.

 

- Визирате вътрешният министър?

 

- Да. Главният секретар на МВР не е изборна длъжност, нито политическа.  Той има задачи по закон, другото е работа на министъра.

В резултата на кадровата дейност на сегашния главен секретар се стигна до много екцесии. На възлови позиции и в София и в страната бяха назначени хора, които нямат качества за тези позиции. Стигна се до комични ситуации, обсъждани с насмешка в МВР. Да бъдат назначени за началници хора с прякори.

 

- Какви са тези хора с прякори? Вие съобщихте два-Схемата и Дракона. Имат връзки с криминални структури или нещо друго?

 

- Радо Схемата е известен човек в полицейските среди в София. Известен с това, че умее да измисля схеми. Извършвал е действия, заради които е трябвало да бъде  отстранен от МВР. В един момент изниква на възлова позиция в Гранична полиция. И то там където има тежки съмнения, че се покровителства каналджийството. Ето ви къдар на тази позиция. И това е човек, много близък на главния секретар.

Няма заловен бежанец или имигрант, който да не е платил. Кой организира тези каналджийски схеми ? Разбира се организираната престъпност. Обаче кой покровителства тези схеми? Това не може да стане без закрила от МВР. Няма как да се случи. Помните онзи клип от границата, в който гранични полицаи гледаха как имигранти минават нелегално. Опитаха се във вътрешната комисия да ни заблудят, че става въпрос за оперативна комбинация. Каква оперативна комбинация, като зад цялата работа стои Радо Схемата.

На важна позиция в страната е друг софийски кадър, известен с огромната си татуировка на гърба си. Татуирал си е дракон. И затова му казват Ицо Дракона. И тази татуировка се коментира в криминалните среди.

И очакваме някакви резултати от МВР. Тук трябва да се каже, че големият проблем на министерството е, че не се спазва законът. По модела „Вучков” и заради предизборните ни обещания ние въведохме в закона конкурсното начало и то не само за първоначално назначение. А за израстване в службата. Нещо което беше премахнато от Цветлин Йовчев. Ако се спазват правилата за провеждане на конкурси, няма да има хора с прякори за началници.

 

- Вие бяхте един от най-отявлените критици на проектозакона за МВР, който бе отхвърлен от вътрешната комисия. Ще бъде ли приет той в залата или не?

 

- В проектозакона има нещо, които са важни и наистина би трябвало да се случат. Но покрай тях има опаковаин толкова други недомислици и ненужни, вредни неща, че той като цяло изглежда негоден. Преди няколко дни и премиерът призна за солидни дефекти в него. За тях аз говорех от самото начало.

Каква е причината при наличие на специфична администрация каквато е МВР с четири главни дирекции, едната-пожарната да я направиш изпълнителна агенция ?

Ми защо не направим и националната полиция такава агенция? Това е ненужно и задоволява лични амбиции на определени хора в МВР.

В целия проект за закон има два-три текста, които създават възможност  за нови кадрови правомощия на главния секретар. Мотивът министърът бил претоварен.

А предишните министри не са ли били претоварени? Това от една страна е бягане от отговорност, а от друга е изпълнение на негласната уговорка с министър-председателя главният секретар да управлява МВР.Ние не трябва да правим законодателни промени с оглед на личността. Законът трябва трайно да урежда различни обществени отношения, а не конюнкрутни въпроси.

Тези два три текста в проктозакона потвърждата моята теза за кадровата търговия в МВР. И се прави опит тя да бъде законово легализирана. И да се узакони съществуващото фактическо положение, което е порочно и демотивиращо за състава на МВР. Имам чувството, че  г-жа Бъчварова това не може да го разбере. Накрая с проектозакона ще се получи-Напъна се планината и роди мишка!

Законът ще мине на първо четене заради политически натиск от премиера. Г-жа Бъчварова каза, че във вътрешната комисия законопроектът бил отхвърлен именно по политически причини. Не. По професионални беше отхвърлен. Но в зала ще бъде приет под натиска на министър-председателя. Защото ако не мине, това означава оставка на министъра. Но между първо и второ четене от него ще остане мишка.

 

- Само началниците с прякори ли са продуктът на кадровата търговия в министерството?


- Не разбира се. Обръщам специално внимание на ръководството на Столичната дирекция на вътрешните работи-СДВР. През последните три години СДВР трайно е на от последните места сред регионалните дирекции по резултати. Трайно. За последната година делят 27-28-мо място със Стара Загора. Това е най-голямото подразделение на министерството, в София е най-тежката оперативна обстановка. А три години СДВР върви надолу. Това не показва ли, че ръководството на дирекцията няма качества да я изведе от тази криза?

Отравих питане в парламента защо се сменят директорите на Стара Загора и Видин например. Отговориха ми- заради лоши резултати. Добре, ама в София със същите резултати като Стара Загора, не сменят ръководството. Значи това не е истинската причина. Сегашният директор на СДВР Младен Маринов бе назначен на тази позиция по времето на Йовчев-Орешарски. Добре , ако той показваше някакви резултати, оставете го.

Но резултатите са лоши, а не го сменят. Защо-защото имал гръб. Кой е неговият гръб ?

Явно е инсталиран на тази позиция от среди, извън държавата, на които е удобен. Да не говорим, че лично споделих пред Бъчварова притеснения за негови връзки, които не подхождат на директор на СДВР.

 

- Преди две години вие и тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков настоявахте за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, назначени по модела КОЙ. Стигна се дори до оставката на Вучков. От вашите думи сега разбирам, че нищо не се е променило в МВР. Така ли е?


-Дойде време истината да се каже. Мотивите за оставката на Вучков и за моето оттегляне от председател на вътрешната комисия са сходни. И те са именно тази кадрова търговия. Вучково подаде оставка заради натиск, който му упражняваше министър-председателят Борисов за възлови кадрови решения. Натрапваше му хора на важни звена в МВР. А той смяташе, че тези хора нямат качества да изпълняват тези задачи. И е видял, че с това се правят услуги на определени среди и олигарси. Аз подадох оставка по същите причини. Бе изтърван един кадърен човек като министър Вучков заради хора, които са компрометирани в очите на обществото. Даже единият по-късно бе награден с поста генерален консул в Солун. Защо ? Защото бе превърнал ДАНС в спяща клетка, която проспа рухването на КТБ. Случайно или не.

 Кадровата търговия, пак повтарям, е страшно демотивираща за състава.

И то се вижда. Когато намалеят сигналите от граждани към МВР има две причини. Или престъпността е намаляла, което не е вярно или че хората нямат доверие и престават да подават сигнали. Статистиката показва, че намаляват регистрираните престъпления. Това означава, че хората нямат доверие в системата. Защото виждат, че на техните сигнали не се реагира еднакво.

 

- Това само за МВР ли важи или за всички служби от системата за сигурност?

 

- Давам ви пример. ДАТО (Държавна агенция „Технически операции” б.р.)-очите и ушите на държавата. Ръководството на тази структура бе назначено навремето под личната диктовка на Йовчев. Сред служитилите на агенцията има убеждение, че оттам изтича много важна информация.  И входяща и изходяща. Не се взе отношение. Защо ? Защото шефът на ДАТО Цветан Китов бил състудент в пожарната на премиера. Проверих не е така. Но в ДАТО се харчат страшно много пари за нищо.

Навремето тази структура когато беше в МВР като две отделни дирекции-СОТИ и ДОИ, струваше на бюджета два пъти по-малко от сегашната агенция. Преди 25 млн. лв, когато бяха в МВР, сега цялата дирекция струва 43 млн. лв.

В агенцията има сигнали за нецелесъобразно изразходване на милиони левове. Никой не взема отношение по този въпрос.

В ДАНС в момента на практика има два центъра на ръководство. Шефът на ДАНС (Димитър Георгиев б.р.) и един от заместниците му работят за държавата, а другият зам-председател работи за тези, които са го сложили там. На всичкото отгоре вреди. Всичко тове е много известно на премиера Борисов. Той и вицепремиерът Бъчварова са отговорни за това състояние на сектор „Сигурност”.

 

- Има ли шанс да се случи реформата в МВР ? Полицаите отново са готови да протестират.

 

- Думата реформа се изтърка, изхаби се. Какво означава да направиш реформа на една такава администрация? Трябват радикални промени  в нейната работа, за да се повиши активността й. От това, което говори и върши една година г-жа Бъчварова да се е повишила ефективността на МВР ? Очевидно не. Беше позволено да се втълпи в публичното пространство, че т.нар реформа в МВР се прави, за да бъдат отнети определени социални придобивки на служителите. Нямаше добър публичен диалог. Проблемите на МВР не са на законодателно ниво. Те са на управленско и организационно ниво. И резултатите показват управленска немощ. И от политическото и от професионалното ръководство на МВР. Но най-вече от професионалното. Георги Костов е абсолютно неудачен кадрови избор и оттам нататък се възпроизведе по места същата немощ. Защото той назначава хората на такива позиции.

 

Интервю на Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5859 |19.04.2016 Б. Атанасов: Българската прокуратура е 80 г. назад от европейската . 2| 4921 |07.03.2016 Етичната комисия на ВСС изслушва Бойко Атанасов за "шпиц командата" . 2| 6261 |27.01.2016 Д. Божилов за Фрог: ЕК си затваря очите за Георги Колев . 7| 9945 |22.10.2015 Око на Фрог: Ал. Атанасов запознава Брюксел с "Параграф 22" в земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads