Реклама / Ads
0| 5367 |25.02.2010 АКТУАЛНО

В Атина се стигна и до сблъсъци.

.
Плановете на гръцкото правителство за свиване на разходите предизвикаха всеобща стачка.
 
Това е втората генерална стачка за последните две седмици, тя съвпада с нарастващото недоволство от отговора на ЕС по повод кризата и най-масовия протест откакто гръцкото правителство на социалистите представи мерките за намаляване на външния дълг и установяване на контрол върху дефицита.

В резултат на стачката Гърция затвори за 24 часа въздушното си пространство, не се движат влакове и фериботи, а музеи и паметници на културата не приемат посетители. Градският транспорт не се движи, затворени са държавните училища, министерства и общини. Много от болниците работят само с дежурен персонал. Масови протести се проведоха в Атина и Солун. Двата най-големи профсъюза в страната – GSEE в частния и ADEDY в публичния сектор са мобилизирали близо 2 милиона от членовете си. Основното послание на профсъюзите е, че не бедните и средната класа, а богатите трябва да плащат за кризата.

Гръцката полиция и стачкуващите против рестриктивните мерки за спасяване на икономиката стигнаха до сблъсъци в края на мирния поход. Полицията използва сълзотворен газ срещу група от петдесетина стачкуващи на митинга в Атина, в който участваха над 25 000 души. Група младежи започнала да хвърля камъни и да троши витрините на магазини, трима са арестувани.

Към момента показателите на дефицита за страната са 12.7%, което е четири пъти повече от допустимото за еврозоната. Правителството залага свиване на дефицита до 8.7% през тази година, както и намаляване на външния дълг от 300 млрд евро, като смята да постигне това чрез замразяване на заплатите в публичния сектор, увеличение на пенсионната възраст на 63 години до 2015 г. и увеличение на данъците и акцизите върху петрола, алкохола и тютюневите изделия. Предвиждат се и мерки срещу укриване на данъци. Към момента приходите на сивата икономика се определят на близо 30% от брутния вътрешен продукт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5185 |15.01.2009 Учителската заплата в Слънчев бряг стигна 1000 лв. . 0| 5077 |04.11.2008 Фотографът на Версаче пристигна в София . 5| 5837 |02.11.2008 Българчета от Украйна и Молдова с трепет пристигнаха в прародината . 1| 6943 |20.09.2008 Дженифър Лопес изнася концерт в Атина тази вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads