Реклама / Ads
0| 4632 |21.05.2007 АКТУАЛНО

Австрийският сайт Networld: 60 000 дрипави роми са обречени на мизерия във Факултета до гроб

.
Австрийското интернет-издание Networld публикува репортаж за това, как български цигането пристигат в Австрия за да просят, крадат и проституират.
 

снимки Вяра Йовева
Австрийското интернет-издание Networld публикува репортаж за това, как български цигането пристигат в Австрия за да просят, крадат и проституират.
Първите кадри на репортажа ни пренасят в софийския квартал “Факултета”. Картината и текста описват ежедневието на живеещите там хора от ромски произход: стотици заслони, сковани от дърво или направени от ламарина, с цели рояци кучета в дворовете, които вероятно се чувстват по-добре отколкото хората в своите импровизирани къщички. В тях няма нито ток, нито газ или течаща вода. Боклукът е буквално навсякъде – около и в колибите, а между купищата отпадъци щъкат малки деца.Облечени в дрипи те по цял ден се ровят в боклуците в търсене на нещо ценно в тях. И така ден след ден. Квартал „Факултета” е наречен най-голямото ромско гето на София. За неговите 60 хил. обитатели в покрайнините на българската столица няма никакво измъкване оттук.
Ако все пак това се удаде на някого, то той се озовава в ситуацията на 13-годишната Светла, която с автомобил е откарана във Виена. От родната и къща я делят хиляда километра в един друг свят. Светла и другите две момичета от нейния квартал, които също са поели към Виена, могат само да фантазират, какво ги очаква когато пристигнат до крайната точка. “На тръгване мама ми каза, че за няколко месеца ще гостувам на една леля във Виена, но аз не и повярвах”, разказва Светла.
Така 13-годишното момиче попада в плен на една мафиотска мрежа, която се занимава с трафик на хора. И Светла не е единствената – само във Виена през миналата година полицията е открила 650 малолетни българчета, и това е официалната статистика. Реалната цифра вероятно е далеч по-висока. Така деца, избягали от мизерията вкъщи, се оказват на Запад в още по-голяма нищета, независимо, че във Виена тя получава неща, които никога досега не е виждала в живота си: вана с топла вода, нормално и чисто облекло. Но това не е някакъв подарък, а предпазна мярка, за да не бие на очи, когато се окаже навън по улиците на Виена.
По-нататък в публикацията се разказва за кризисния център във Виена, създаден за такива случаи, който се ръководи от психолога Норберт Чийпек, и до който кризисен център Светла стига 2 седмици след пристигането си в Австрия. Там тя разказва, как в България е била обучавана от родителите си да краде. “Бяхме група от 10 деца, от които три момчета и 6 момичета.” Мъжете, които са ги настанили в приют във Виена, им обяснили, че родителите им дължали пари, които те трябвало да изкарат с кражби. Добрите в кражбите били възнаграждавани с обилна храна за вечеря, а тези, които се издънвали били бити зверски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3641 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 8| 23395 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3018 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 10964 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads