Реклама / Ads
0| 5769 |08.04.2016 АКТУАЛНО

Автобусните превозвачи провалят Великден с протест

.
Автобусните превозвачи обмислят протест. Бунтът им би могъл да доведе и до хаос по Великденските празници. Това съобщи Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и изпълнителен директор на една от големите превозвачески фирми в страната.
 
В основата на решението за протеста е пусната преди два дниобществена поръчка за тол таксите. "Само като сметнем таксите, от 12 до 26 ст. на километър и на база на цялата пътна мрежа, без третокласните пътища, по които и без друго ТИР-ове и автобуси не пътуват, това е унищожаване на бизнеса. Автобусите трябва да пътуват всеки ден, независимо от това имат или нямат пътници, защото спазват разписание. Като сметнахме, излезе, че над 15 процента от оборота на превозвачите трябва да отидат за тол такси" коментира Галя Топалова.

"Тол таксите ще рефлектират върху живота на всички ни, смята Топалова. При превозите с ТИР-ове пък това може да доведе до поскъпване на някои стоки, като увеличение на цената на хляба например, добави тя. "Чрез тол таксите държавата иска да събере 700 млн. лева само от превозвачи - товари и пътнически автобуси. В цял свят обаче тези такси служат само за поддръжка на пътищата, а не да се разчита на тях за строеж на магистрали. Републиканският бюджет няма пари, за да ни компенсира и положението става критично", коментира още Топалова.

Тя уточнява, че за един автобус от София до Бургас например тол таксата ще струва 100 лева. Това е за един курс, а те са десет на ден. За пример Топалова даде тол таксите в Швейцария например, където 60-70 евро е таксата годишно. От бранша се заканиха, че заради липсата на отговор от страна на премиера до този момент, както и от транспортния министър и другите институциите, към които са се обърнали, този път протестите няма да бъдат символични. "Вариантите са много - може да спрем за три дни да пътуваме, може и символично да е. Ако ни поканят на среща, спрат тази обществена поръчка или си оправят параметрите, ще размислим", каза Галя Топалова. Всичко това предстои да стане известно следващата сряда, допълва тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 14871 |07.04.2016 Пеевски и Цветанов заедно срещу Борисов . 0| 5528 |07.04.2016 Румен Порожанов хвърля оставка, ако му я поискат . 0| 5942 |06.04.2016 Лекари от цяла България на протест в София . 0| 8649 |05.04.2016 Офшорка на Пеевски е регистрирана през Mossack Fonseca

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads