Реклама / Ads
11| 5970 |04.01.2011 АКТУАЛНО

Българи в чужбина скочиха срещу ресорна агенция

.
Българи в чужбина обвиниха ресорната държавна агенция, че подготвя нов Закон за българите и българските общности в чужбина зад гърба им, предвид факта, че в него не се предвижда създаването на легитимен представителен орган на българите зад граница.
 

Според временните обществени съвети на българите в Австралия, Бразилия, Германия, Гърция, Испания, Канада, САЩ и Франция, Национален съвет, чиито членове ще се назначават, не може да представлява българите в чужбина. "Единствено участието на българи, живеещи в чужбина и избрани от българските общности зад граница, може да легитимира неговото съществуване", се посочва в новогодишното обръщение на временните обществени съвети на българите в чужбина, информира mediapool.

В същото време във вторник председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов определи реакцията на временните съвети като "неприятна" и декларира, че няма да се прави нищо зад гърба им. Той потвърди, че работна група пише нов закон и съобщи, че ще настоява да има орган, който да ги представлява с много по-друга структура от сегашния Национален съвет на българите, но тези текстове до момента не са обсъдени.

“По сега действащия закон Националният съвет едновременно трябва да защитава интересите на българите пред българската държава и да съдейства за провеждане на единна държавна политика по отношение на тези българи. Този дуализъм, който е заложен в закона, е една пречка за нормалното функциониране на такъв орган", коментира Росен Иванов пред агенция Фокус.

По думите му именно заради това през последните десет години такъв не е бил създаден.

"Още повече, че се предвижда да бъде от 9 души, като 6 от тях плюс председателя се избират от Народното събрание. На всеки може да му стане ясно, че такава структура не би действала добре и не би представлявала добре интересите на българите по света пред държавата”, каза още Иванов.

Той обаче не уточни дали членовете на новото представителство ще бъдат назначавани или избирани, както настояват временните съвети.

"Трябва да знаем, че няма по-добри и по-лоши българи, както и че няма по-малко и повече българи, каквито мнения напоследък се чуват. Ще се стремим всеки един българин да може под някаква форма да получи представителство в този орган”, посочи още Росен Иванов.

Временните обществени съвети са обявили, че ще проведат избори за членове съвместно с президентските в България през октомври 2011.

Председателят на агенцията Росен Иванов е и един от авторите на поправките в Закона за българско гражданство и бе номиниран от министъра за българите в чужбина в оставка Божидар Димитров за негов приемник. Премиерът Бойко Борисов съобщи обаче, че е възможно постът да бъде закрит, а задълженията му да се изпълняват от някой от сегашните министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 13195 |20.12.2010 Ужас: В македонски затвор изтезават по средновековному българин . 75| 9472 |16.12.2010 Н. Младенов, гневен: Точка! Край на хората от службите в мисиите ни в чужбина! . 13| 14757 |15.12.2010 100-те най-мразени българи . 6| 5509 |02.12.2010 В. Рашидов: В България се самонаграждават всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads