Реклама / Ads
3| 5207 |31.10.2016 АКТУАЛНО

България е на четвърто място по най-лоши пътища в ЕС

.
България попада сред петте страни - членки на ЕС, с най-некачествена транспортна инфраструктура. Това показва доклад на Европейската комисия, който разглежда и класира състоянието на транспортния сектор в различните държави от съюза. Цялостният рейтинг за българската транспортна инфраструктура е ”сравнително нисък”.
 
По-лоши пътища има само в три други държави: Латвия, Малта и Румъния. Добрата новина е, че в миналогодишния доклад сме били на предпоследно място, следвани само от Румъния, но тази година сме изпреварили две от страните. Съвсем леко подобрение се забелязва в инфраструктурата на въздушния транспорт и пристанищата. Според изчисленията в доклада годишният разход, свързан с транспорта, на глава на населението през 2014 г. е бил 600 евро, съобщава "Капитал".

Българската транспортна инфраструктура във всяка от категориите - пътища, железопътен, въздушен транспорт и пристанища - попада в топ пет на най-зле развитите.

Освен че сме на четвърто място по лоша пътна инфраструктура, пристанищата ни също са под средното ниво на Европейския съюз и в тази класация сме предпоследни, като единствено румънците са получили по-нисък резултат.

Българските летища и служби, които обслужват въздушния транспорт, са се подобрили, но пак сме едва на 25-о място сред 28 държави. Железопътната инфраструктура се е влошила според данните от доклада спрямо миналата година. Тогава Полша е била след нас, но тази година ни е изпреварила по този показател.

От друга страна, според проучването на ЕК пазарът на железопътния превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция из ЕС: конкурентите на основния оператор имат пазарен дял от 48.8%, третия най-висок в ЕС.

Броят на смъртните случаи по пътищата на глава на населението в България е 98 - най-високият в ЕС, като се е увеличил от предишните две години. През 2014 г. броят им е бил 91, а през 2013 г. - 83. Последни сме и по удовлетвореност на потребителите от железопътния транспорт. Потребителите обаче са по-доволни от въздушния транспорт - по този показател сме на 10-о място от 28 държави. На шесто място сме по неудолетвореност от градския транспорт.

Годишно българските шофьори прекарват 30.37 часа в задръствания, което е съвсем малко под средното за ЕС. Делът на енергията от възобновяеми източници в потреблението на транспортни горива е също малко под средното за ЕС - 5.3%. За сравнение, шампионът в категорията - Финландия, е с 21.6% дял.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4686 |30.10.2016 България ще иска еврокомисар по екология или регионално развитие . 3| 14885 |28.10.2016 Световни пророци: Драматична България, смяна на властниците . 0| 3775 |27.10.2016 Официалният фенклуб на Ман Юнайтед в България и KWIAT с благотворителен мач и очен скрининг на деца от приемни семейства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads