Реклама / Ads
9| 11798 |13.02.2014 АКТУАЛНО

България с дърво на годината за Европа?

.
Да покажем, че и България може да печели европейски награди и първи места. Българският представител на растителното царство – величественият бряст, станал символ на Сливен, се съревновава с унгарската дива круша, която е най-сериозният ни конкурент в класацията за „Европейско дърво на годината 2014”.
 

Старият бряст, станал символ на Сливен, е дърво с над 1000-годишна история. Той е вековен свидетел на бурното и героично минало на града. При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен. Край него са преминавали и всички демонстрации и манифестации, а днес най-култовото място за срещи в Сливен е именно под величествената му корона.

Старият бряст вече грабна приза „Дърво с корен 2013“ за България, което му осигури и правото да се съревновава на европейско ниво. „Европейско дърво на годината” се организира за 4 поредна година и освен България, участват и дървета от Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия и Уелс. Най-ожесточена обаче е борбата ни с унгарската дива круша, която до момента е събрала около 25 хил. гласа. На първо място засега обаче е Старият бряст с близо 31 хил. гласа.

Надпреварата се извършва чрез онлайн гласуване до 28 февруари. Още от самото начало нашето дърво набра преднина, но в последната седмица ни догонват унгарците. Тъкмо ни бяха настигнали, но в последните дни пак набираме скорост, коментира пред Фрогнюз депутатът от БСП Деян Дечев. Според него надпреварата може да се превърне в национална кауза.

Много активно в подкрепата за Стария бряст са се включили и наши събратя и съграждани, живеещи на територията на Молдова, в Бесарабския регион, в Украйна, похвали се Деян Дечев. Той самият заедно с областния управител на Сливен Корнелий Желязков в началото на годината са отишли до Молдова, където са получили подкрепа от кмета на град Тараклия, център на бесарабските българи в Молдова, Сергей Филипов.

Деян Дечев призовава в конкурса да се включат със своя глас колкото се може повече хора, за да станем победители с отличие за България, не само за Сливен.

Последната седмица от състезанието (21-28 февруари), броят на събраните гласове ще бъде скрит. Именно затова ни е нужна солидна преднина, за да може през последната седмица да няма изненади. Резултатите ще бъдат обявени от организаторите на конкурса на официалната страница на церемонията, която ще е на 19 март в Брюксел.

Миналогодишният призьор е било унгарско дърво, което е грабнало отличието с изключително малко гласове – около 13-14 хил., които тази година Старият бряст отдавна е надминал, но все още не ни е гарантирана победата. Просто конкурсът придобива все по-голяма популярност, коментира Дечев.

За подкрепа на каузата са потърсени министерства, културни и социални институции, Регионалните инспекторати по образование и младежки организации в цялата страна. За популяризиране на кампанията активно са се включили и Васил Василев-Зуека, Панайот Панайотов и Нураир Нурикян.

Вашия глас в подкрепа на Стария бряст можете да дадете на www.treeoftheyear.org.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 10213 |11.02.2014 Г.Коритаров:Трябва да се вдигне паметник на Николай Добрев от гражданите на България . 28| 11817 |08.02.2014 България от Космоса на 3 морета. В Македония потрес . 16| 11789 |31.01.2014 България - страна за напускане? . 31| 12659 |07.01.2014 Как ще изглежда България без турски имена?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads