Реклама / Ads
16| 13706 |21.02.2020 АКТУАЛНО

България отсъства от мащабен форум срещу прането на пари и финансирането на тероризъм

.
Източник: Twitter
Шест дни представители от 205 страни и юрисдикции по света, МВФ, ООН, Световната банка и други организации са в Париж за седмицата на FATF. Срещите са фокусирани върху глобални действия за проследяване на парите, които захранват престъпността и тероризма. ФрогНюз опита да разбере дали на този форум има някакво българско участие.
 

Вече трети ден нито пресцентъра на Министерски съвет, нито от Съвета на Европа ни отговарят на семплия въпрос. От организаторите също няма отговор. Вярваме, че ако България участваше щеше да се чуе, защото форумът наистина е мащабен.

 

Работната група за финансови действия (FATF) е междуправителствена организация, създадена още през 1989 г. от министрите на участващите държави. Целите на FATF са да определят стандарти и да насърчават ефективното прилагане на законови, регулаторни и оперативни мерки за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и други свързани заплахи за целостта на международната финансова система. FATF е орган, който определя политиката и работи за генериране на необходимата политическа воля за осъществяване на национални законодателни и регулаторни реформи в тези области. България не е сред държавите, които участват в тази организация, но пък е член на участващата във форума структура MONEYVAL - постоянен механизъм за мониторинг на Съвета на Европа, която представи скандален доклад за прането на пари в Кипър.

 

На общоевропейска организация с 47 държави-членки MONEYVAL е възложена задачата да оценява спазването на основните международни стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и ефективността на тяхното прилагане, както и задачата да отправя препоръки към националните органи по отношение на необходимите подобрения в техните системи. Освен всичко това, MONEYVAL провежда тематични типологии, изследвания на прането на пари и методите, тенденциите и техниките за финансиране на тероризма. Опитите ни да разберем как България, защото е част от Съвета на Европа, участва в този механизъм също не получиха отговор.

 

В рамките седмицата на FATF организациите на гражданското общество, призоваха регулаторите да обмислят всички възможни начини да направят публично достъпна информацията за собствеността на всички компании чрез публични регистри. Според „Трансперънси интернешънъл“ такъв регистър може да помогне на властите да проследяват незаконно финансово поведение на места като Кипър. За случващото се в малката страна MONEYVAL, представител на Европейския съвет във FATF, предупреждава, че са налице редица примери как финансовата система на страната остава уязвима към чуждестранните инвестиции, идващи чрез „лица на политически длъжности“. Оказва се, че има разлика между спазването на нормите и практиката, защото въпреки факта, че Кипър спазва законно голяма част от това, което изискват международните власти, изглежда няма осезаема ефективност при елиминирането на незаконните финансови потоци.

 

В доклада на MONEYVAL се призна и още нещо, което в България е дълбоко неглежирано - че се разчита изключително много на разследващите журналисти да имат решителност и да работят с  документите от „Панамските досиета“ и други „добре познати схеми за пране на пари“, за да изобличават схеми за финансиране на тероризъм и друг вид престъпления.

 

След публикуването на доклада от Кипър, специализираната група за борба с прането на пари заявява, че ще продължи „засилени процедури за последващи действия“, което  означава, че ще  бъдат изготвяни по-често доклади и ако страната не се съобрази, MONEYVAL може да създаде „мисия на високо ниво в страната“. 

 

В заключителния етап на мащабната конференция в Париж, над 800 участници призовават членове на международни организации като ООН, Световната банка и МВФ да предложат какви инициативи могат да бъдат необходими за ограничаване на незаконните финансови потоци.

 

Диана Йонкова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13144 |19.02.2020 ARD: България - ”Хазартният Елдорадо”. Защо точно Божков и защо точно сега? . 1| 6929 |28.01.2020 Балканите се тресат от мощни земетресения – 
заплашена ли е България? . 1| 5303 |24.01.2020 Арх. Пламен Пламенов Мирянов, създател на фондация „Нашият дом е България”, получи „Златно сърце” . 10| 17446 |20.01.2020 Експерт направи на пух и прах шефа на АПИ: България е в наказателна процедура на ЕК за АМ ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads