Реклама / Ads
0| 7262 |21.10.2013 АКТУАЛНО

България се представи в "Денят на добрата новина" в Брюксел

.
Не са толкова много новините, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Затова и организираният от бившия ръководител на преговорния екип на Европейската комисия с България г-жа Бриджит Чернота със съдействието на НД „България си ти“, „Ден на добрата новина” от България в Брюксел, се превърна в знаменателно събитие в новата ни история и заслужено породи чувство на национална гордост.
 

На 18 октомври, в сърцето на Европа, г-жа Чернота представи пет български проекта и ги определи като добри български новини.  Това са проекти и творчески реализации, осъществени от хора, които разбират своя дълг пред България като създаване на добри дела.

Първият проект бе проектът на Национално движение „България си ти“, организацията, която у нас справедливо наричат „силата на обикновените хора“ или движението, което „сбъдва мечти“. „България си ти“  е граждански проект, който има за цел „да подаде ръка на доброто”. Точно това изтъкна при представянето на проекта председателя на Национално движение „България си ти!” Димитър Куцаров.  

„Поставихме си цел и за кратко време реализирахме добри дела в различни сфери от дейностите, свързани с благотворителността, проекти в сферата на науката, спорта, подпомагане на многодетни семейства. Чрез създадените от нас програми, подадохме ръка на доброто. Успяхме да покажем истинското лице на България като държава. Добро се случва всеки ден, но трябва да се полагат непрестанни усилия, докато се превърне в същност на нашия европейски живот. В „България си ти” разбираме доброто като дълг на всеки гражданин. Проектът „България си ти” вече е достатъчно популярен у нас. Може би защото нашата организация обединява, а не разделя, гради мостове, а не руши надежди. За кратко време дейността ни обхвана цялата страна” – посочи в представянето на проекта г-н Димитър Куцаров.  

Вторият проект е дело на д-р Барбара Пейдж–Робъртс и представляваше показване на „Най-доброто от България” в мобилно приложение. „Много журналисти описват България като най-бедната страна в ЕС, и това е така. Но как можеш да си беден, като имаш такова богатство, като природата и хората”, заяви тя по време на форума в Брюксел. Според нея България е люлката на историята на Европа. Посланието, макар и реторично, което отправи г-жа Пейдж–Робъртс бе недвусмислено: „Ние обичаме България, защо не я обичате и Вие?!”

Третият проект бе инициативата „Феникс Инспайър” във Видин. Това е проект чрез който младежи сираци овладяват занаяти и постигат професионални умения в различни области. А това означава и по-добро бъдеще за тях.  Според Майк Купър: „Ние обучаваме тези деца в реалистична обстановка. Има много деца от домове за сираци, които избират за съжаление лош път в живота. При нас избираме доброто и успеха. Нашите младежи едновременно учат и работят, усвоята нови професии и разбират, че няма „лош“ труд. И че успехът в живота се постига чрез системни и разумни усилия.“

Вниманието в Брюксел привлече и четвъртият проект – „Лютиерски център“. Това е проект в който младите се изграждат като истински майстори в   изкуството на изработка и реставриране на струнни инструменти.  А това Европа възприема като „добра новина”.  Ръководителят на проекта Иво Войков представи дейността на центъра и изрази благодарността си към организаторите на форума: „ За мен няма по-добра новина от новината, че сродни организации се събрахме в Брюксел, за да се представим на форума „Ден на добрата новина”.

Група ентусиасти от град Русе, обединяващи занаятчиите от целия Дунавски регион в Дунавски център за изкуства и занаяти представиха петия проект. „Целите ни са – изтъкна Стефан Петков, да насърчим дейностите, свързани с характерните занаяти в региона и да осъществим връзка с местните и националната камара на занаятите.“ Дунавският център предлага обучение в сферата на изкуствата и занаятите, както и организира рекламни дейности, семинар и изложби.

„Девойко, мари, хубава” огласи Брюксел
    
„Добрите новини” от България не бяха само разказ за постигнати и реализирани добри дела. Участниците и гостите на събитието в белгийската столица имаха удоволствието да се насладят на таланта на  рап звездата Бобо и световната шампионка по бийтбокс Печенката, които предизвикаха тяхното възхищение и аплодисменти. И двамата са членове на НД „България си ти!“, а  изпълнението им на прекрасната българска песен „Девойко, мари, хубава“ спечели нови приятели на България. Завладяващо бе изпълнението и на световноизвестният български оперен певец Калуди Калудов, също почетен член на „България си ти“. Гостите бяха впечатлени и от талантливото изпълнение на „българския Франк Синатра“ – Васил Петров още един от безспорните български музикални таланти почетен член на НД „България си ти“.  

България се развива успешно и се движи напред и нагоре

Събитието „Ден на добрата новина” от България в Брюксел бе уважено от посланика на България в Брюксел Н.Пр. Веселин Вълканов. „Днешният ден е много важно събитие с позитивна субстанция, залегнала в основата на идеята му. Надявам се да опитаме да променим потока на негативна мсъл към България. Радвам се да бъда тук, тук съм, за да поздравя идеята и доверието на това мероприятие. Искам добрите новини за България да се разпространяват и да са свързани с постижения”, заяви българският посланик. И пак той обърна внимание, че неведнъж се е случвало именно чужденците по-вярно да оценяват нашите потенциални и за съжаление недостатъчно реализирани възможности като истинска европейска държава. Затова и според него идеята на г-жа Чернота и инициативата на НД „България си“, „представят доброто лице на България, а това е най-важното за националното самочувствие днес“.
    
Оценка за събитието даде и неговият организатор – г-жа Бриджит Чернота изтъквайки, че „напоследък има негативна пропаганда за България“. Говори се, че „българите са просяци, че  емигрират в други европейски страни, за да ползват помощите на държавата и това е „лоша новина“. И аз не я харесвам“. Според нея „Денят на добрата новина“ е възможност да се покаже, че „лошите практики“ не могат да заличат добрите новини от България. „Разбирам – сподели г-жа Чернота, добрата новина не като средство, с което да хвалим самите себе си или да платим на някой чужденец да ни хвали, а като действителност в която показваме резултати, разкриваме какво българите наистина могат.  В знак на уважение към участниците във форума неговият организатор г-жа Бриджит Чернота връчи специално изработените от талантливия български скулптор проф. Евгений Кузманов – също почетен член на НД „България си ти“, паметни отличия от събитието – статуетки изразяващи силата и достойнството на българския национален характер.

В2В съвети и идеи

Добрите новини  от България продължиха и през втората част на форума, която бе посветена на проблемите свързани с развитието на българския бизнес и създаването на инвестиционни възможности и среда у нас.  Проф. Стефан Хаджитодоров представи най-новите и успешни проекти на Българската академия на науките и приветства участниците в дискусията. А това бяха:  Ивайло Бачийски – член на борда на директорите на „Виваком“, Мартин Кадинов – управител на „Гейминг Ентъртеймънт“ и организатор на фестивала „ONFEST“ и Емил Тодоринов – мениджър „Логистика“ на винарска изба „Телиш“.  По време на дискусията г-н Кадинов изтъкна: „ONFEST е събитие наподобяващо фестивал или изложение, но в процеса на организирането му разбрахме, че всъщност ние създаваме платформа, която включва много и разнородни събития. Тогава целта ни претърпя метаморфоза,  а именно – с тази наша платформа да дадем „инструментите“, от които се нуждаят творците, за да създават, упражняват и развиват своите изкуства. Идеята, по този начин, се превърна в нашето предложение към обединена Европа за начин, по който, може всички европейци да обединим усилия и генерираме полезни, креативни и добри новини“.  

Според Емил Тодоринов, мениджър „Телиш“, България експортира повече вино, отколкото инпортира и това я отличава от другите големи европейски производители. Според него „производството на вино е сектор в българската икономика, който има чудесната възможност да се развива и да открива нови работни места“.

Авторката на книгата „Мастиленият лабиринт“ Людмила Филипова разказа за търсенията на съвременната българска литература и специално подчерта значението на България като земя, съхранила следите на култури, от които тръгва и европейската цивилизация.

С очакван интерес бе посрещнато и представянето на популярното у нас  комедийно шоу „Господари на ефира“ от неговия главен редактор Красимир Луканов.

„Трогнат съм от брилянтната инициатива. В годината на европейското членство сме, свикнали сме нещата да падат от небето, но тук е съвсем различен подход. Г-жа Чернота напусна Европейската комисия, но не забрави България. Тя е пример за това, какво е да се обича България. Невероятно е, че понякога използваме празен резервоар за увереността и оптимизма си. Трябва да продължим тази прекрасна инициатива и да помагаме с каквото можем. Мотото е повече протегнати ръце, по-малко приказки”, посочи българския евродепутат Евгени Кирилов.  

В дискусията участва и Борис Попиванов от института „Иван Хаджийски”,преподавател в СУ „Свети Климент Охридски”. Проявата бе уважена от  евродепутатите Андрей Ковачев (ГЕРБ) и Евгени Кирилов(БСП, Екатерина Дончева и Рая Петрова – координатори на Алианса на социалистите и демократите в ЕП, представители на Националното обединение на държавните съвети на Румъния и други.

В заключителните си думи пред форума г-жа Чернота изтъкна неговата уникалност, но и очакването си той да не остане единствен. В отговор г-н Димитър Куцаров увери, че амбицията на НД „България си ти“ е да превърне „Денят на добрата новина” от България в традиция. И обеща през следващата година форумът да се проведе в Берлин.

Тук може да видите и публикация в международния печат
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7086 |19.09.2013 Бриго Аспарухов: ЕС знае, че Турция нарочно насочва бежанците към България . 55| 6573 |19.09.2013 Радан Кънев: Ще променим България в посока, в която ГЕРБ не поискаха . 9| 8683 |15.09.2013 България намалява със 164 души на ден, сочи статистиката . 7| 7363 |10.09.2013 Сгафили на Запад араби се промъкват в България като бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads