Реклама / Ads
5| 7211 |13.07.2007 АКТУАЛНО

Българин изобрети уникално тесте карти за 6-ма играчи

.
Находчивият Иван Иванов е създал чрез картите „А ла булгара” възможност в хазартна игра като покера да играят 6 играча в залаганията. Правилата на практика остават непроменени. С откритието си хиляди кибици вече ще могат да играят бридж, блек джек, бириба и сантасе, според своето желание и фантазия, а не да гледат отстрани.
 

 

Новите карти в  разширен вариант

  ivanivanov.jpg

Тестето съдържа класическите 52 карти плюс още 26, принадлежащи към новите бои квинта и окта, плюс шест жокера, всички от които обозначени с една от шестте бои.

 Квинта и окта са т. нар. черно-червени бои, представляващи:

първата, две сърца, вплетени едно в друго така, че първото сърце да е в правилно положение и оцветена горна червена част, а второто да е обърнато наобратното и острата му част да се впише в острата част на първото, т.е. двете да образуват сечечние, като по този начин имаме симетрична фигура с четири обли части, от където и името квинта. Долната част на обърнатото сърце, сиреч долната част на фигурата, трябва да е оцветена в червено. Окта представлява осемлъчево слънце или две кари, вписани една в друга, лъчите на които отстоят на 45 градуса всяко. Горната част на тази фигура, противно на пердходната, е оцветена в червено, а долната в черно.

  По сила те ще бъдат между купата и карото, като в крайна сметка имаме следното подреждане: пика, купа, квинта, окта, кара, спатия. Жокерите са най-силните карти в игрите, в които могат да се използват. Такъв пример са макаото(фарлон и роб), охеола, а дори и блатото(три-пет-осем), като последната би могла да се играе в два варианта- за 4-ри души при 4 карти талон от 84 карти( по 20, раздадени на човек), като ръцете стават 8 6  4 2 и за 5 играчи, отново с четири карти талон (по 16 раздадени на човек), като ръцете стават 7, 4, 3, 2, 0.

  dscf0ttt007.jpgБридж-белотът също има два варианта (без жокери, разбира се)- съперниците да бъдат два отбора от по 3-ма души или три отбора от по 2-ма души. Играта на всичко коз и на без коз става 38 точки, а на боя 22. Свършва се при достигане на 251 точки.  Ако белотите и терците остават едни и същи, както и последното десет, то при събрани 6 валета играча има 300, при шест деветки има 225, а при останалите 150 броя. Валатите отиват на 45 при големите игри и 35 при боите. При три двойки играта може да се смята за изкарана от вдигналата на всичко или без коз двойка, когато е хванала повече бройки от най-близката конкурентна двойка, т.е. 14 взятки (около 140 бройки) при положение, че другите два отбора имат по 12 всеки или 13 и 11 или14 и 10, като последен вариант могат да висят.

 Сантасето вече може да се играе от по трима души с 36 карти. Правилата остават същите, т.е. при достигане на 66 бройки от играч, играта свършва, но за да си пише 3 броя за победа, победителят трябва да е валатирал и двамата противници, респ. същите тези съперници трябва да са хванали и двамата по-малко от 33 броя, за да си пише две за победа взелият играта. Както и преди се играе до 11, които в случая се правят по-трудно поради гореизброените подробности. "ФН"

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5455 |13.07.2007 Семейство Бекъм откриха Америка . 3| 6335 |13.07.2007 Черен петък . 3| 5138 |12.07.2007 Откраднаха скъпоценности за 20 милиона долара в Лондон . 0| 11951 |12.07.2007 Изхвърлят студенти на улицата заради ремонти на общежития

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads