Реклама / Ads
3| 6524 |23.10.2013 АКТУАЛНО

Българин първи сред студентите в Пекин - с 3 златни медала

.
20-годишният софиянец Георги Томов срази над 1000 конкуренти от 30 китайски университета на V есенно състезание по лека атлетика между висшите училища в Пекин на 19 и 20 октомври.
 

Второкурсникът от Университета по международен бизнес и икономика - University of International Business and Economics (UIBE) в Пекин постигна най-добри резултати не само сред чуждестранните студенти, но и сред китайските си връстници
на бягане на 100, 200 и 4 пъти по 100 м и взе 3 златни медала. А отборът на университета му спечели 5 купи.

Това не е първият път, в който българският студент е медалист. Още с първото си участие в състезанието в университета си през пролетта на тази година Георги спечелил златни медали на 100 и 200 м и бил включен в отбора на вуза. Като допълнение Гого, както го наричат приятелите му, е капитан на отбора по футбол на университета и - не е за учудване - най-добрият по успех в групата си по изучаваните предмети, за което получил сертификати за най-добър студент, след като завършил първи и втори семестър.

Златните медали от последното лекоатлетическо състезаниe обаче превърнаха Гого в истинска знаменитост в социалните мрежи, след като на сайта на вуза излезе статия за него. “Опитвам покрай многото учене да поддържам и добра физическа форма”, казва скромно българчето.



Георги е в Китай вече трета година, а в Университета за международен бизнес и икономика в Пекин - втора. Веднага след пристигането в китайската столица започнал да учи интензивно китайски. Така след близо година бил готов да се яви на кандидатстудентски изпити на езика. Очевидно се е представил блестящо, защото го приели в първата посочена от него специалност - международна търговия и икономика.

Оттогава Георги не само заляга над йероглифите и учебниците по бизнес, но може да се похвали и със значителна обществена дейност. Той е един от двамата чуждестранни представители в Международния департамент на Съюза на студентите в своя университет. Освен това е отговорник на групата, защото в китайските университети отговорници на групите са най-добрите студенти. “Отговорниците на групите и най-добрите студенти получават и парични награди от по 150 долара,  което донякъде стимулира студентите”, обяснява момчето.

Георги е учил в 91-а гимназия с преподаване на немски език в София. Понеже бил отличник, решил да завърши интензивно за един срок и 12 клас. Тъй като не му разрешили, се прехвърлил в Първа частна английска гимназия “Уилям Шекспир”. Така завършил по индивидуална програма, а дипломата му от средното училище е 5,87. Междувременно подал документи да учи в Китай и бил на седмото небе от радост, като го одобрили.

На пъстрия му житейски опит могат да завидят мнозина. До 7-и клас учил в елитното училище в Горна баня, известно като Национален учебен комплекс по култура.
През 2006 г. заминал за Москва.

В руската столица учил 3 г. в Славяно- англо-американска школа “Марина” с усилено изучаване на западни езици. Докато учел там, направил няколко публикации в списание “Наука и жизнь” и записал няколко участия със собствени изобретения в научни изложения. Сред тях бил Панаирът на идеите на Югозапада в Москва, където получил сребърен медал.

През 2008 г. Георги записал участие и в Sillicon Valley Science and Technology Championship в Калифорния, откъдето се върнал с 2 медала сред повече от 500 млади изобретатели от цял свят. На следващата година участвал в друго изложение в Калифорния - New Frontiers. В биографията му е и участие в проекта Young ideas for Europe (Млади идеи за Европа) в София, където отборът му спечелил 1-о място.
Георги е участвал и в ораторски конкурси и дебати на различни езици в няколко държави в Европа и едва ли е изненада за някого - печели първи места. Занимавал се е с театрално изкуство, спортни танци, фехтовка и кикбокс. Тренира футбол. А това лято бе на стаж в парламента в Комисията по образование и наука.

В езиковия бележник на момчето фигурират перфектно владеене на английски, руски, немски, китайски и доста добър френски. Отскоро в скайп адреса му,
освен българското име Гого има и 2 китайски йероглифа Георги не е единственото дете в семейството, което може да се похвали със завидни постижения. Брат му Кирил, който е на 19 г., е завършил с отличие столичната испанска гимназия “Мигел де Сервантес” и вече е студент първи курс в университета “Мартин Лутер” в Хале в Германия, също специалност бизнес и икономика. Владее перфектно испански, английски, руски, немски.

Сестра им Йоанна е на 17 г. и след няколко месеца завършва 12-и клас в испанската гимназия. Излишно е да казваме, че е пълна отличничка и че говори испански, английски, руски и френски, а сега учи и португалски.

Тримата са гордост за родителите си - писателя Димитър Томов и издателката Юлияна Томова.

Георги:  Пиша по 1 час йероглифи на ден

 Как се озова в университета в Пекин, Георги?

- Още преди да завърша училище, знаех, че най-полезното нещо за развитието ми като личност би било да получа международно образование.

- Защо избра Китай, а не Германия, Англия или Америка, след като знаеш перфектно английски и немски?

- Избрах Китай заради темповете на икономически растеж във време, когато голяма част от света бе затънала в икономическа криза. Другата причина бе, че Китай е все още сравнително екзотична дестинация.

- Трудно ли ти е?

- Трудно е. Културата е различна, поведението, нравите, етикетът. Изцяло различна е и структурата на езика.

- Скъпо ли е да учиш в Китай?

- Евтино е, ако се сравни с европейски страни, но все пак е платено.

- Къде живееш?

- В общежитие в университета, имам много добри условия. В стая съм с още едно момче. Имаме собствена баня, всички удобства и комуникации.

- На какъв език общуваш със състудентите си?

- На различни езици - практикувам руския, английския и немския, но главно се стараем да общуваме на китайски, особено ако общувам с китайци. За тях английският е много труден и малцина го владеят свободно.

- Работиш ли, за да подпомогнеш разходите по следването?

- Въпреки че натоварването в университета е голямо и присъствието на лекции и занятия абсолютно задължително, успявам да сътруднича на 2 фирми и да поработвам по малко, основно като използвам езиците, които владея, и умението ми да водя преговори.

- Какво мислят за избора ти да учиш в Китай българските ти приятели?

- Приятелите ми смятат, че това е доста смела постъпка, но определено много са интересуват от живота тук.

- За колко време започна да се справяш с китайския?

- Започнах от нулата, когато дойдох тук преди 2 г. Една година учих интензивно китайски. Кандидатствах на общо основание и се явих на кандидатстудентски изпити на китайски. Приеха ме и това за мен бе много голям успех.

- Сега продължаваш ли да усъвършенстваш китайския?

- Да, макар че съм вече втори курс. Всеки ден уча и повтарям, пиша минимум по 1 час на ден йероглифи, иначе се забравят.

- Идваш ли често в България?

- Два пъти в годината - през зимната и през лятната ваканция, за по 1-2 месеца. Старая се да поддържам връзка с приятелите и родината.

- Колко българи учат в този университет?

- До тази година бях първият и единствен, но от този семестър има още една българка.

- Силна ли е българската общност в Пекин?

- Малко сме, но затова пък се познаваме и често се събираме на сбирки в посолството и навън. Заедно сме на националните и традиционните празници.

- Пътувал ли си някъде из Китай? Кое е любимото ти място?

- Бил съм до Сиан - това е старата столица на Китай, където се намира теракотената армия, Гуанджоу, Хонконг. Цялата страна се развива бурно, но запазва историята и културата си. Възхищавам се на градове като Пекин и Сиан. Там модерният живот и глобализацията са някак пречупени, културата и традициите са съхранени.

- Какви са мечтите и плановете ти за бъдещето?

- Желая да мога да се върна в България, когато съм достатъчно подготвен и да се опитам да приложа събрания опит било в сферата на частния бизнес, икономиката или политиката.


24 часа
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7371 |16.09.2013 Първи звънец в училищата . 3| 9232 |27.06.2013 Българин измислил "умната хартия", чип пази от фалшиви банкноти . 6| 8806 |13.05.2013 Професионалното почистване е достъпна услуга за средностатистическия Българин . 18| 7731 |30.04.2013 Учебници на турски език са отпечатани в България за първи път от 20 г. насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads