Понеделник, 24 Септември 2018, 11:24
Frognews
0| 4868 |18.03.2007

Българин спасява Канада от парниковия ефект

.
Христо Сапунджиев от 8 години работи в канадското Министерство на природните ресурси. Измислената от него технология може да спаси и човечеството. За откритието си д-р Сапунджиев получава най-престижната канадска награда за научни постижение. Правителството в Торонто отпуска 4 млн. долара за пилотния проект.

Лили Големинова

в. "Форум"

Благодарение на технология, разработена от българин, Канада е на път да се превърне в един от световните лидери в борбата с парниковия ефект. Христо Сапунджиев от 8 години работи в центъра за ефективни енергийни технологии КАНМЕД към канадското министерство на природните ресурси. Разработката, наречена CH4MIN, прави възможно извличането и разграждането на метана, който се отделя при процесите в подземните мини. Новаторското в случая е, че става дума за усвояването на метан в ниски концентрации (под 1 процент), което досега не е било постигано. Метанът е 21 пъти по-силен от въглеродния диоксид по отношение на парниковия ефект и във въпросните ниски концентрации се среща много често. Затова неговото елиминиране ще доведе до сериозно намаляване на вредните емисии в световен мащаб. За създаванетo на тази технология д-р Христо Сапунджиев получава Public Service Award of Excellence – една от най-престижните награди в Канада, за която се борят постижения от различни области на науката. За първи път от 10 години отличието се връчва за химическа разработка. Проект на Христо Сапунджиев е представлявал кандидатурата на Канада и на световните награди Energy Globe Award.

Христо Сапунджиев е завършил ХТИ – София. Има докторат от Института по катализ в Новосибирск. В Канада пристига за пръв път през 1992 като гостуващ лектор в Universite de Montreal. Следват няколко изследователски проекта първо към университета, след това за канадското правителство. В центъра за енергийни технологии работи от 1997, а през 2002 е повишен в ръководител на екип.

Именно там открива и разработва CH4MIN, за която в началото на тази година канадското правителство обяви субсидия от 5 милиона долара. Средствата ще отидат за проучване на пазара и изграждане на пилотна инсталация. Междувременно се оказва, че реалният пазар е много по-близо, отколкото се е предполагало. Мощна британска компания вече е проявила интерес към евентуалното закупуване на правата на технологията. Като основни пазари се визират Китай и страните от Централна и Източна Европа.

"Технологията има три възможности за приложение, – обяснява Христо Сапунджиев, – първата и основна са подземните мини и елиминирането на метана от вентилационния въздух, който иначе отива в атмосферата. Втората възможност е да се извлича и разгражда метана, който се отделя при горенето на отпадъци по сметищата.Ако концентрацията е по-висока от 3 % се стига до произвеждането на полезна енергия, която може да бъде използвана за различни цели. И третата възможност за приложение е за метана, който се отделя при транспортирането на природен газ".

Жил Жан, директор на Центъра за ефективни енергийни технологии към канадското министерство на природните ресурси сподели, че за тях е чест да имат български учен от такъв калибър и че е истинско удоволствие да се работи с Христо Сапунджиев. Той проявява интерес и към евентуалното внедряване на технологията в българските мини. Условията от канадска страна са доста изгодни – те субсидират целия проект, а в замяна получават така наречените кредити за подобряване на собствения си баланс. "Това е реално осъществимо по линия на JI (Joint Implementation) – проектите "съвместно изпълнение" – коментираха от българското министерство на околната среда – но има една съществена спънка. Между България и Канада няма подписан меморандум за търговия с емисии, а осъществяването на подобно споразумение отнема време. Оказа се, че на няколко пъти са започвали преговори за подписване на такова съглашение, но от канадска страна текучеството на кадрите е било голямо.

Иначе Христо Сапунджиев поддържа активни контакти с България и то не само с бившите си колеги от БАН. Често е канен да участва и изнася лекции на различни специализирани конференции и симпозиуми. Смята, че българското министерство на околната среда и водите работи много сериозно по отношение на международните връзки. Радва се, когато попадне на информация като тази от международния уебсайт PointCarbon, където България е посочена на първо място като страна с най-добри условия за реализиране на въпросните проекти "съвместно изпълнение" и се препоръчва на развитите индустриални държави като партньор с най-голям потенциал и добре развита законова база в това отношение. 

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кулезич преди година: Когато казваме Шиши, разбираме България! Когато казваме България, разбираме Шиши 7| 5700 |23.09.2018 . Тайфунът Джошуа помете Поветкин пред 90 000 на Уембли! Роди ли се новият Мохамед Али? 8| 5485 |23.09.2018 . Историк: Липсва ни яркият национален идеал, какъвто сме имали преди 110 години 12| 2791 |22.09.2018 . Пламен Георгиев: В детските градини ще пеят песнички срещу корупцията 18| 6601 |21.09.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах