Реклама / Ads
1| 9532 |12.09.2007 АКТУАЛНО

Българите най-стресирани и нещастни, спасението е в Порто Рико

.
Стресът на работното място в ЕС мъчи най-много българите. След нас се нареждат италианците и гърците, сочи проучване на European Foundation, цитирано от чешкия в. "Лидове новини".
 
Супер се чувстват на работните си места финландците, холандците и датчаните.

Шестдесет и три на сто от анкетираните италианци са отговорили, че са подложени на стрес на работното си място и не се чувстват комфортно в офиса.

След тях са българите с 62,8 на сто. Следват Гърция - 62,7%, Португалия - 59,4% и т.н.

Според проучването, над една пета от европейците се прибират у дома си след работа толкова скапани, че не могат да вършат нищо, изискващо натоварване.

Повече от половината жители на ЕС смятат, че посвещават повече енергия на работата си, отколкото на себе си и семейството си. 
Всеки седми европеец признава, че работата му е пълна скука и го отегчава.
Най-големият страх, който тресе хората от ЕС е, че могат да ги изхвърлят от работа. От това най се шубелисват германците, поляците и французите. Депресивните състояния от различен вид и острият хроничен стрес са най-често срещаните психични заболявания, от които страда българинът. Това твърди проф. Руслан Терзийски. Още преди време той заяви: „За съжаление все още българинът смята, че няма проблем или че може да разреши проблемите си сам. А много често дори не осъзнава истинският проблем".

Още през януари у нас бе обявено, че работодателят ще плаща допълнително, ако временно е въвел промени в условията на труд и това е принудило служителите да работят при повече стрес, психическо натоварване или в нездравословни условия. Бонусите могат да се договарят в колективния трудов договор, вътрешните правила на фирмата или да се запишат в индивидуалния трудов договор, гласи наредбата на Министерския съвет за формиране на заплатите, обнародвана в "Държавен вестник". Наредбата влезе в сила от 1 юли.
Проучване на Frognews.bg обаче показа, че в нито една фирма или предприятие не е направено нищо по този въпрос. Шефовете, с които разговаряхме, бяха доста скептични по отношение на тези плащания.

Независими проучвания на ББС и Дойче веле тази година пък показаха, че българите са сред най-нещастните хора в света. Изследванията са проведени в продължание на няколко години и обхващат над 80 държави.
Най-щастливи са пуерториканците, въпреки ниските си доходи, високата престъпност, голямата безработица и лошите училища. Пуерто Рико, Колумбия, Венецуела, Доминиканската република, Мексико са изключение от потвърденото и от това проучване правило, че най-богатите нации са най-доволни от живота.

Учените казват, че причините за тяхното щастие, въпреки бедността, не са съвсем ясни, но са свързани с ценностната им система, в която най-важните неща в живота са голямото семейство и близостта между хората, както и страстта им към празненства. За пример се посочва, че в Пуерто Рико има над 500 празника на година, въпреки че годината има само 365 дни.

От сравнително спокоен и с нелош стандарт на живот по време на комунизма хората в Източна Европа внезапно са били изложени на постоянно понижаващ се жизнен стандарт, несигурност и неосигуреност, а за някои от тях - например Русия, която е сред най-нещастните държави, всичко това е придружено и с усещането за загуба на водещата им роля в света.

stres-1.jpg Петте най-нещастни държави в света са Индонезия, Зимбабве, Украйна, Армения и Русия. България е само на милиметър по-щастлива от тях.

Петте най-щастливи държави са Пуерто Рико, Мексико, Дания, Ирландия и Исландия.

Правилото за богатството и бедността се нарушава и от Япония, която е сред най-богатите държави в света, но гражданите й се чувстват нещастни и са на 42 място в списъка.

Съединените щати са на 15 място по щастие на гражданите си, като изпреварват Великобритания, Германия и Франция.

Науката за стреса
Стресът в живота ни е неизбежен. В ежедневието си ние се сблъскваме с многообразни ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Той не може да бъде избегнат и може, при определени обстоятелства,  да доведе до нарушения в телесното и психичното ни функциониране.

Стадии на стреса
Реакцията към стрес се развива във времето и преминава през няколко етапа. При продължаващ стрес всеки следващ етап е по-тежък от предходния. При по-лек стрес човек преминава от етап на етап. При тежък и внезапен стрес може директно да се премине към по-късен стадий.
Стадий 1 - Човек изпитва лека тревожност. В много случаи, напр. при преминаването на по-висока длъжност или поемането на нова роля (раждането на дете е свързано с поемането на роля на родител) човек се чувства изправен пред ново предизвикателство и се мобилизира, за да се справи с него. Обичайно мотивацията тук е висока и нивото на енергия е адекватно за справяне със стреса. Обикновено е налице период на "меден месец", в който стресът повишава производителността (в най-общ смисъл) и усещането за добре свършена работа у човека.
Стадий 2 - ако нивото на стрес продължава да се повишава, човек започва да изпитва ефектите от стреса върху ежедневното си функциониране. Може да има оплаквания от "затрупване с работа" или "невъзможност за поемане на глътка въздух". Тук стресът се превръща в дистрес, който се съпътства от преживяване за свърхнатоварване.
Стадий 3 - ако не се предприемат мерки за справяне със стреса, човек навлиза в третия стадий, в който най-честото оплакване е "колкото повече работя, толкова повече не се справям". В този стадий често се наблюдават симптоми, свързани с хроничния стрес, като избухливост, напрежение, главоболие и др.
Стадий 4 - крайният стадий води до чувство за "прегаряне", което се характеризира с емоционално изтощение и усещане за снижени постижения. Този стадий може да се разпознае, ако човек бъде помолен да сравни как се чувства в петък след края на работния ден и в понеделник преди започване на работа. Ако изтощението продължи до понеделник и двата почивни дни не са били достатъчни за възстановяване, то става дума за "прегаряне".

Реплики, свързани със стреса:

1. Добре, добре, вземам си думите обратно. Да ти го отчукам!
2. И ти се появи като един шибан слънчев лъч...
3. Това не е офис. Това е адът, но с луминисцентно осветление...
4. Терапията е скъпа. Да пукаш опаковъчно фолио е евтино. Сам избери!
5. Не съм луд, просто съм в лошо настроение от 30 год. насам...

6. Сарказмът е една от услугите, които предлагам...
7. На твойта планета млъквате ли понякога?
8. Назад, мамка ти! Стъпил си ми в аурата!
9. Не се притеснявай, и аз твойто име го забравих...
10. Не всички мъже са досадни, някои са мъртви...
11. Момент, опитвам се да си те представя като личност...
12. Изглеждаш кофти, това ли е модата в момента?
13. Земята е пренаселена, върви си вкъщи...
14. Надървянето не се брои като личностно израстване...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6404 |06.08.2007 Щастието не е само пари, но българите сме най-намусени и недоволни . 0| 6269 |13.06.2007 "Зелената седмица" върви, българите нехаят за природата и бъркат Кабил с Кабул . 0| 5937 |31.05.2007 Българите пилеят пари за самоунищожението си . 0| 6860 |28.05.2007 "Viasat Explorer": Българите не искат да се връщат към убийството на Георги Марков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads