Реклама / Ads
1| 5565 |08.09.2007 АКТУАЛНО

Българка се бори с болестта на Алцхаймер, учи английски наново

.
Историята на българката Петранка Дейвис, бивша журналистка от ББС и борбата й с болестта на Алцхаймер публикува британският сайт thisishampshire.net. Паметта на жената била засегната и тя забравила английския език, който владеела като втори роден.
 
81-годишната българка Петранка Дейвис, която живее в Уинчестър, в миналото, освен родния си български език, владеела още пет чужди езика - английски, италиански, руски, испански и немски. Тя се разболяла от Алцхаймер - болест, поразяваща паметта и водеща до тежки недъзи. В резултат на заболяването си Петранка, омъжена за бивш пилот на бомбардировач от Втората световна война, забравила да говори на английски, който й бил като втори роден език. Съпругът й, който знаел малко български език, установил, че Петранка може да разговаря на родния си език. Тогава той решил, че частта от мозъка й, която й помагала да ползва българския въпреки болестта, може да бъде стимулирана да възстанови и познанията й по английски език. За целта Джералд дал обява във вестник "Хемпшър кроникъл", в която призовал българи във Великобритания да се притекат на помощ на Петранка и да й помогнат да възстанови английския си език. На обявата се отзовали веднага шест души, сред които дори имало редактор на български всекидневник, излизащ в София. Особено ползотворни се оказали заниманията на бившата журналистка с медицинска сестра, която била във Великобритания, за да си търси работа. Първоначално тя дала на Петранка да чете български вестници и бившата журналистка се справила със задачата, въпреки че от две години не била чела вестници, нито била гледала телевизия. С течение на времето Петранка започнала да използва английски думи, макар и елементарни, когато разговаряла с българката. Съпругът й не губи надежда, че тя ще възвърне познанията си по английски. За напредъка на Петранка писал вестник "Хемпшър кроникъл". Местните здравни власти решили да й отпуснат средства за три половинчасови сеанса седмично с български преводач. Преди това Джералд положил доста усилия, за да издейства от здравните власти да изпращат двама души по три пъти на ден, които да се грижат за жена му, нуждаеща се от ежедневна помощ, за да се мие, храни и облича. (По БТА)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5173 |07.09.2007 Д-р Хайнц Брам: Да се гордееш с принадлежността си към ДС е наглост . 1| 5385 |06.09.2007 Павароти си отиде, гласът му остава да звучи . 2| 6061 |01.09.2007 Жената има нужда от над 100 чанти . 0| 6063 |29.08.2007 Околосветското пътешествие по затворите на Мануел Нориега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads