Реклама / Ads
5| 6042 |22.07.2008 АКТУАЛНО

Българските политици трябва да бъдат наказани по най-болезнен начин

.
"В България положението е като в някоя африканска страна, това повече не може да се търпи”, твърди в интервю за Дойче веле германският експерт граф Филип фон Валдердорф.
 

Граф Филип фон Валдердорф беше в ръководството на Германската търговско-промишлена палата, а в момента е бизнес-консултант и експерт. Интересът му към България датира от десетилетия, в момента графът също работи по проекти, свързани с България. По повод острите критики на Брюксел заради злоупотребите с еврофондовете фон Валдердорф изтъква един парадокс: Това го има в доста страни -  икономиката върви добре, а политиката е лоша.

"Наблюдава се в някои страни от ЕС и, уви, същото положение го имаме и в България. Българската политика не си е написала домашното, а стопанството го е написало. Помислете си само: през първото тримесечие на годината българската икономика нарасна почти със 7 процента - ръст, за който ние в Германия само можем да мечтаем. Българските предприятия функционират, предприемачеството цъфти, открива все нови и нови работни места, производството непрекъснато нараства. corruption-17.jpgПроблемът е, че в България политиката е некадърна - не във всички сектори, но в много. Политиката, за съжаление, все още е в ръцете на старите кадри, които си правят каквото си искат. Чудно ли е тогава, че Комисията в Брюксел непрекъснато им гледа в ръцете и внимателно наблюдава отрицателните тенденции. Не съм съгласен с мнението на г-жа Плугчиева, която казва: "Да, нека ни контролират, но без санкции". Аз съм на обратното мнение. Смятам, че българските политици трябва да бъдат наказани именно по начина, от който най-много ще ги заболи - със спиране на парите. Защото така повече не може да продължава", казва граф Филип фон Валдердорф.

Дали обаче от тези санкции ще има полза? Дали в София нещо може да се промени?

"На България не й остава нищо друго. Вижте, аз като германски данъкоплатец, например, изобщо не приемам факта, че парите от моите данъци (защото Германия все още внася най-много пари в общата европейска каса), че моите пари на практика потъват неизвестно къде в България, че ги грабят разни мафиотски структури и всичко отива нахалост. Та това са направо африкански нрави!

Не само Германия - и останалите страни, които плащат тези пари, в момента са много гневни и не желаят повече да плащат за България. Ето защо българските политици са длъжни да изградят прозрачни структури. Няма никакъв смисъл да се говорят празни приказки, те просто трябва да бъдат принудени да го сторят. В противен случай България ще има проблеми. Пак ще повторя: ако това не стане, просто трябва да се спрат всички пари за България. Само тогава и хората в България ще се надигнат срещу властта, защото всъщност те плащат сметката, те страдат от всичко това. Социалната система не функционира, възрастните получават мизерни пенсии, цялото население страда. И тъкмо оттам трябва да се упражни натиск върху политиката", посочва в заключение графът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5195 |16.07.2008 Ще оцелеят ли българските училища в чужбина? . 0| 5434 |13.05.2008 DJ MAG, TILLLATE.COM и DANCE4LIFE ще бъдат официалните партньори на SeeMe 08 . 1| 8070 |20.03.2008 Българските тинейджърки правят най- много аборти в Източна Европа . 0| 5479 |18.03.2008 Кои са най-атрактивните политици?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads