Реклама / Ads
7| 5505 |11.04.2008 АКТУАЛНО

Българското общество излиза да брани езика си

.
Бурна обществена съпротива породи абсурдната идея за отпадане на задължителното усвояване на книжовния български език, граждани са против неграмотността.
 

 

  В болен обществен факт и повод за дебат и недоволство се превърна повече от безумната идея за отпадането на задължителното усвояване на книжовния български език от Държавните образователни изисквания, което се предлага в проектозакон на МС за промени в Закона за народната просвета.

  Това намерение мигновено предизвика гнева на академичната общност на СУ, която категорично се обяви против отмяната на т. 4 от чл.16 на закона. В писмо до председателя на НС, премиера Станишев и министър Даниел Вълчев преподавателите предупредиха, че предложението влиза в категорично противоречие с чл. 3, глава първа на Конституцията на Република България: "официалният език на републиката е българският". Мотивите за предложението са несъстоятелни, защото е абсурдно да се намерят аргументи в защита на законодателно решение, което поощрява незачитането на официалния език на Република България и Конституцията й. Отмяната на т. 4, чл. 16 обезсилва действието на т. 2 и т. 3 от същия член за общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. В случай, че ДОИ не се отнасят до усвояването на книжовния български език, то българският език престава да бъде основен учебен предмет. Премахването на т. 4 означава, че може да не се учи български, а друг език, защитен от закона.

 Как беше измъдрено това решение ясно личи и от протокола от редовното заседание на Комисията по образованието и науката на 40-тото НС с дата от 13.02.2008 г., открито и ръководено от председателя Лютви Местан.

Frognews.bg предлага части от този протокол:

ПРЕДС. ЛЮТВИ МЕСТАН: Уважаеми колеги, за пореден път имаме кворум. Откривам заседанието на Комисията по образованието и науката при следния дневен ред:

1. ..

2. ...

3. ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА, № 802-01-6, внесен от Министерския съвет на 25.01.2008 г.

(Тъкмо по въпросната т. 3 интересът е показателно слаб.)

ДИМИТЪР КАМБУРОВ: Господин министър, уважаеми колеги, госпожи и господа народни представители! Предложеният законопроект за мен е една законотворческа несполука... Наскоро огласените резултати от пробни матури, от изпитите, които се провеждат във висшите училища, показват висок процент на слаби оценки в Софийския университет между 45 и 50% двойки. Затова у мен буди недоумение един факт и една наглед дребна промяна – в чл. 16 от Закона за народната просвета, с който от държавните образователни изисквания се изважда усвояването на книжовния български език - § 2. Първо, не е важно каква е логиката на тази промяна, при положение че един от основните зрелостни изпити си остава българският език и литература. Второ, пресата и обществото отдавна са обезпокоени от ниската степен на владеене на официалния език на българите. И кой друг, освен Министерство на образованието и науката трябва да се грижи за неговото нормално опазване? Трето, обучението по български език е гръбнакът на българското образование от първо отделение до 12 клас. Затова това обучение има необходимост от стандарти - това е крайно необходимо.

ЯНКА ТАКЕВА (Синдикат на българските учители към КНСБ): Когато дойде ден да се прави новият Закон за народната просвета, моля Ви, върнете онези записи от чл. 16, които сега отменяте, в посока на това, за което говореше проф. Камбуров, защото стандартът за усвояването на книжовния български език е много важен.

МИНИСТЪР ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ: Ще има преработване между първо и второ четене, както се казва в една моя любима книга на Ъруин Шоу, аз почти не съм виждал сценарий, който да не се нуждае от преработване. Няма законопроект, който да не се нуждае от преработване – напълно съм съгласен. Искам съвсем ясно да кажа, че държавното образователно изискване за книжовния български език не създава книжовната норма на езика. Да не би някой да е с обратното мнение? Книжовната норма на българския език се създава от Института по български език към Българската академия на науките и се записва в речниците. Какво ще стане, ако го няма това държавно образователно изискване? Откровено казано, нищо, защото това, което се учи по български език, е в държавното образователно изискване в учебното съдържание. Не знам кой го е измислил, всъщност знам, вие можете да се досетите кой го е измислил през 1998 г.. Този текст е измислен тогава. И като беше толкова важно, защо не взехте до 2001 г. да приемете това образователно изискване? Защо? (Реплики.) Защото приемаме така законите – едно към гьотуре.

ПРЕДС. ЛЮТВИ МЕСТАН: Уважаеми колеги, има ли други желаещи да се изкажат по темата? Няма. Обявявам края на разискванията. Моля, който е съгласен Комисията по образованието и науката да подкрепи с положително становище Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за народната просвета, № 802-01-6, внесен на 25.01.2008 г. от Министерския съвет , да гласува.

За 16, против няма, въздържал се 1.

Комисията по образованието и науката подкрепя законопроекта.

Така са се случили нещата на въпросното заседание. Малко след него се появява петиция от инициативен комитет на родители в защита на т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета: да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания.

В нея родителите апелират дословно: „Като граждани и родители настояваме да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата. Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания! Силно сме обезпокоени от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците. Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани. Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност.” Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България! В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции. Призоваваме всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България!"

  В интернет форумите реакцията също е категорична. Само няколка примера:

- Sonq: Действително ли стигнаха до такава простащина тези в парламента? Майки, напълно ви подкрепям, аз самата съм майка - това е пълна идиотщина!Българският език трябва да бъде задължителен, това е повече от ясно, в противен случай България става второ Косово.

- Inlove_misheto: Аз също съм против това да се пренебрегва изучаването на български език за сметка на други езици. Дори съм на мнение, че трябва повече да се наблегне на преподаването на български в училищата, след като сме свидетели каква значителна част от сънародниците ни не притежават елементарна грамотна култура (аз поне често се сблъсквам с такива хора).

- Roxana_bactria: Съгласна съм с теб.Трябва да се учи български език.Ти представяш ли си след 10 години да гледаме децата да говорят перфектно английски,а от български език дори и да си нямат представа.Какви българи ще сме, ако това нещо се случи.Каква ще е тази държава, която не знае собствения си език.

  Обществената съпротива нараства лавинообразно, за да стигне до днешната вечер, в която Гражданското движение за защита на науката и образованието организира протестен митинг на площад „Александър Невски” от 17 часа, насочен против предложението на МС за отмяна т. 4, чл. 16 от Закона за народната просвета. Подготовката и внасянето на този законопроект се окачествява като акт, насочен срещу националните интереси. А гражданското общество е решило да даде знак, че го има и може да ги отстоява.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5368 |05.04.2008 Първанов патрон и на фестивал на българското кино в САЩ . 0| 10649 |20.03.2008 Новият филм за Джеймс Бонд излиза по-рано на екран . 1| 13210 |27.02.2008 Дон Корлеоне, прибирай си пурата, забраниха цигарите в Холивуд! . 1| 10474 |15.01.2008 No Angels и Люси Дяковска опряха до българското рамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads