Реклама / Ads
0| 5554 |21.05.2007 АКТУАЛНО

БАН отваря врати за посетители

.
В навечерието на 24-ти май, Деня на българската просвета и култура, Българската академия на науките (БАН) отваря вратите си за посещения.Идеята е да се представят усилията на академичната общност в голямата наука: технологичната, хуманитарната, социалната.
 
В навечерието на 24-ти май, Деня на българската просвета и култура, Българската академия на науките (БАН) отваря вратите си за посещение. Всички научни институти в системата на Академията посрещат гости, желаещи да се запознаят с дейността им, ученици, студенти, колеги. Денят на отворените врати е начин да се обърне вниманието на обществеността към хората, които работят във всички области на знанието, без да вдигат излишен шум около себе си и без да са под прожекторите на славата. Идеята е да се представят усилията на академичната общност в голямата наука: технологичната, хуманитарната, социалната. Очевидно в този акт има смисъл, още повече, че преди дни столична учителка заяви, че софийските ученици въобще не са наясно какво се крие зад абревиатурата БАН. "Преднамерените усилия понякога се увенчават с успех. Ето, Институтът за български език е най-старият в Академията и разработва проблематика с национално значение. Тъкмо в годината, в която България стана член на ЕС, а българският език намери достойното си място в европейското езиково семейство, е добре да се обърнем назад и да си припомним, че този език е всъщност един от най-старите и свещени езици (lingua sacra) през европейското Средновековие. Днес българският език като държавен, но и като език на нашата диаспора навсякъде по света, се говори от близо 15 млн. души" - заяви специално за "Фрогнюз" проф. Васил Райнов, директор на Института за български език при БАН. Днес научните сътрудници от Института отварят богатите си архиви и представят изложба на своята продукция: речници, справочници, атласи, сборници и монографии, които са изработили през последните години. От Института напомнят, че в специалната служба "Езикови справки" всеки заинтересован може да провери как се пише отделна дума, какви са синтактичните или морфологични правила, действащи в езика, т.е. да провери езиковата си компетентост и да коригира допуснати грешки. Като цяло през последните години се наблюдава драстичен спад в еиковата грамотност на българина. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3098 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 13899 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74533 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3258 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads