Реклама / Ads
8| 11392 |20.07.2013 АКТУАЛНО

Банските на спасителите не могат да изсъхнат по Илинден

.
Източник: Булфото
За да не послужите като курбан в чест на светия пророк Илия, по-добре не си играйте с негово величество Черно море на 2 юли. Всеизвестно е народното поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви. Потърсихме Пламен Харизанов, експерт по водноспасителна дейност към столичната организация на БЧК, за да ни разкаже за прищявките на водата от личен опит.
 

Детска надуваема топка поема по течението към хоризонта и доброжелателен татко се впуска да я гони. За 2 лв. за малко да изгуби живота си. Спасителите едвам го изваждат от водата, разказва една от многото нелепи случки от практиката си Пламен Харизанов. За щастие никога не е преживявал случай с летален край.

Станал спасител след 15-годишна спортна кариера. А от 12 години обучава младите спасители. Въпреки многото часове, прекарани в синьото, той твърди, че водата по подразбиране носи риск, защото това не е естесвената ни среда на живот. А работата на спасителите далеч не е просто сексапилна. Има дни, в които на гларусите по морето не могат да им изсъхнат банските от работа. Случва се да имат по 30 спасителни влизания на смяна.

Всяко народно поверие се основава на някаква истина, смята Харизанов. Морето е особено рисково около Илинден, тъй като посоката на вятъра се сменя, „морето се обръща”, появява се по-сериозно вълнение и мъртво течение, което е възможно и при море като тепсия. Но не само на 2 юли, а след тази дата до края на сезона.



Най-рисковата вода по правило е неохраняемата. Статистиката сочи, че 70-80% от случаите на удавяне са в реки, езера, язовири. На тези места сте в ръцете на Гражданска защита, ако съумеете да я дочакате. Миналогодишният Илинден беше почернен със смъртта на двама мъже, които влезнаха да спасяват две деца именно на неохраняемия плаж „Липите” край Синеморец, и като че ли по волята на св. Илия, замениха животите си.

Липсата на родителски контрол е една от най-големите драми на мъжете с червените бански. Правилото е, че деца под 10-годишна възраст нямат право да влизат във водата, независимо солена или хлорна, без придружител. Но за съжаление няма как да бъдат санкционирани.

До 10 юли тази година са се удавили 35 души, от които 8 деца. 13 човека са загубили живота си на морето. Единият от тях е митрополит Кирил, чийто фатален край беше на 9 юли. Неясен случай, според Пламен Харизанов. Може да е станало всичко, прекалено много са неизвестните. Миналата година е свършила с 163 удавяния.

Всеки може да стане спасител. Стига да го влече, да има 17 навършени години и да може да плува. Родните „спасители на плажа” се обучават в 28 областни центрове на БЧК в цялата страна, който каквото го влече – за басейн или море, като от тази година вече не е задължително първо да бъде изкаран курсът за басейн и чак тогава морския.


Всеки, навършил 17 г. и с плувни умения може да стане спасител

За басейн приемният изпит е 50 м. свободен стил за 55 секунди и да се владее стилът брус. За море трябва да изгребете 100 м. свободен стил за 1 мин. и 50 секунди и да демонстрирате брус. Покриете ли норматива следват 4 седмици обучение и след това доста изпити. Трябва да сте си подобрили свободния стил, да се справяте с извличане на пострадал, плуване под вода с изваждане на предмет, трамбовка, освободителни хватки, работа със спасителни средства. Освен практическите изпити, се държи и тест от 30 въпроса, както и оказване на първа долекарска помощ. За сравнение в Щатите курсът за спасители е 3 дена, каза Харизанов.

Все още обаче няма въведена единна квалификация за Европейския съюз, така че серификатът ни се признава от някои страни, а в други държим приравнителни изпити. И грешите, ако си мислите, че няма желаещи и за „спасителки на плажа”. Не са колкото момчетата, но има интерес и от дамите.

Курсът за спасител струва 201 лв. за басейн и  258 лв. за море. Това е сумата, която е фиксирана от БЧК като процент от средната работна заплата, и към нея се прибавя и такса за ползване на зала и басейн.

Последните години кадрите за басейн стигат, но за морето не. По българското Черноморие спасителите са предимно на по-зряла възраст, защото младите са „дим да ги няма” към по-доброто заплащане, което е несравнимо с нашето. За тази тежка професия заплатите варират между 600 и 900 лв., но тънкостта е дали ви е осигурено спането и какви са ви разходите.

Спасяване на пострадал водолаз

Не е казано, че спасителят е препил предишната вечер и затова е вдигнал червен флаг, възмущава се на хорската мнителност Харизанов. Морето носи много рискове, които няма как да бъдат различени от обикновения човек. Спазвайте правилата, призова той. Относно гларусите, специалистът каза, че са като Илинден. Явно в миналото някой се е потрудил за този имидж. Има ги и днес, но между преобладаващите професионалисти.

Фрогнюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8528 |18.10.2011 Водопроводчикът Петров: Трима „луди” като мен могат да блокират държавата . 2| 5778 |23.05.2008 Студенти могат да станат мениджъри на фирми . 0| 6483 |13.12.2007 Доц. Орлин Спасов: Политическите блогове не могат да спечелят гласовете на избирателите . 1| 7526 |07.11.2007 Внимание! Хапчета за отслабване могат да предизвикат рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads