Реклама / Ads
5| 7338 |18.10.2013 АКТУАЛНО

За Бардарска и масовата психоза

.
По повод интервюто „Ромската интеграция – след две поколения” на Русана Бардарска в сайта „FROGNEWS” публикувано на 10.10.2013
 

Анализа на политологичната статия на експертката Роксана Бардарска „POLITICALLY INCORRECT ЗА РОМИТЕ И МАЛКО ХАОТИЧНО ЗА ДРУГИ НЕЩА” е пореден опит да втвърди представата за ромите. Натрапва ни обобщени характеристики. Всички роми сме криминално проявени лица и маргинали... Съпостави ми с цивилизованите  българи сме на светлини години изостанали... Констатациите като: „необразовани”, „продават децата си” „целият род отива с болния ром на лекар”, „проституират” и „не желаят да живеят цивилизовано” е банална и откровена углавна лъжа. Защото точно тази  пристрастност е основната причина интеграцията да не се състои.  Учудващо е, че изследователи, социолози, социални антрополози, политолози и политици са все по солидарни с  масовото бълване  на клевети и омрази по Интернет форумите, вестници и телевизии към ромите. Изследователските им подходи стават все по обслужващи риториката  на националистите, псевдо патриотите и откровени нацисти.  Този подход превръща  „мухата  в слон”.

Нямам никакви амбиции да отричам битовата и всякаква престъпност по села и градове на гладните и маргинални роми. Никакво  оправдание няма да опоскаш труда на човек, които вложил усилия да отгледа зеленчуци и плодове за прехрана. Има престъпност сред ромите, но не всички са престъпници. И думата ми е за тях. За тези които гладуват и мизерстват. И видимо са повече от тези, които извършват всякакви престъпления. И ако бедността е порок, то физическия глад е убиец. Но, тази солидарна трактовка за много фактори в България изглежда е за други. За имигрантите,  българите в чужбина, психично болните, хора с обратна сексуална ориентация и за всеки друг, но не и за ромите. Още помня фалшивите призиви на комунистическата солидарност: за децата от Виетнам, от Камбоджа, Конго, Никарагуа и още др. И се сещам за стиха на големия български поет Борис Христов:

 

 Лъже те, който е седнал до твоето рамо

да скърби за човека от другия край на земята,

а не иска да знае, че в близката улица

двама жестоко се бъхтят и ножа е вече в ребрата.

 

Вярно е това и при социализма ромите имаха невероятни проблеми. Но не гладуваха. Беше им „осигурен” екзестен минимума за оцеляване. Но този минимум не идваше даром. Те си го изработваха с колосален тежко физически труд. Хиляди работиха в текстилната промишленост, в строителството, селското стопанство и много други отрасли. Митът за „привилегиите”, който още витае като „възмущение” се беше комунистическо-гьобалсова пропаганда. Няколко десетки са ромите, които са били допуснати да учат в „РАБ. ФАК” и „АОНСО” но, ни ги внушаваха колко много прави  БКП за „всички”. А тези тогава цигани, които без привилегии завършваха висшето си образование /  не бяха никак малко/ повечето оставаха анонимни. С привилегиите ни ги натякваха като „приобщени социалистически българи от цигански произход”. Но, няма нито един верен на БКП циганин, член на ЦК. Няма нито един  във „висшия ешелон” на тогавашната власт. Низови и нищо не зависещи от тези цигани длъжности, ни ги пробутваха за огромен успех... Създадоха си една малка сервилна, егоистична и паразитна група цигани, „винаги верни на партията и дребния келепир...”.

 

Но, до тука. Искам да подчертая, че няма значение каква идеология изповядва българската политическа класа. Подхода им към циганите и днешните роми винаги е бил лицемерен и фалшив. И преди и сега, чрез поставени социолози и изследователи ни определят статуса, произхода, качествата, културата, генетичния код  с презумпцията, че не сме български граждани. И образованието не ни е ценност.

 

  Оценките им са винаги тенденциозни с негативни квалификации. И нищо не значещи препоръки, в които липсва всякаква връзка и логика с реални политики, държавния бюджет и практически действия на изпълнителната власт за разрешаването на този национален въпрос. Нежеланието, надменността и омразата е причината проблемите да се увеличават и все повече роми са  принудени да живеят в така наречените гета. Цели поколение роми живота им преминава в условия на животинско оцеляване. И не се признава, че упрека за всичките неудачи на България към ромите си е чиста углавна клевета.  Днес, нито един политик, държавник и от всякакъв калибър право защитници не признават, че „грижата”, „усилията” и „намеренията” за разрешаване на проблема роми не е продиктуван от факта, че сме ЛЕГИТИМНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Подбудите и намеренията са продиктувани от измислени страхове и престъпни лични интереси. Застрашава ли сме националната сигурност на държавата. Раждаемостта ни е голяма. Не кфалифицирани и тежащи на националната икономика. Изяждаме парите на пенсионния фонд, Здравната осигурителна каса и целият бюджет предназначен за социалното подпомагане.

 

И се разбира, изследователите обслужват „голямата национална кауза – БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ”. Не забелязват парадокса. Чрез ромските гласове господарите им печелят власт и бедна ни е фантазията благоденствие... Не забелязват откровения цинизъм „не може ром да ни управлява”. И това е същност, а не емоция. Технологично, така е наложена интеграцията, че всеки шмекер, свързан с властта и афиширащ, колко бил загрижен за ромите, може сериозно да забогатее. Даже стремежа за асемилирането ни от ромско в българско самосъзнание  е фалшив. Фалшив е защото от бедни и „некачествени” роми искат да ни превърнат в бедни некачествени българи. Призива ромите да се образоват е също фалшив. Хиляди роми имат висше образование. Най-елементарната им социална характеристика е, че поне не гладуват. Принудени да се приспособяват според отношението на шефа /дали презира ромите или не/. Този явен расизъм на политическата олигархия, имплантиран от тях в масовката българи е причината много образовани роми да се страхуват от произхода си. Даже и да го намразят. И както обичам да се шегувам преминават в „нелегалност”. 

 

Причината да си крият произхода, въпреки образованието и компететността  си е стремежа да оцелеят. Не издържат на не изкореняващият се предразсъдък /вари го печи го на циганин мирише/. В 130 годишната история на България стотици хиляди образовани роми са били принуждавани да се „асимилират”. Някой от тези роми имат много по-голям принос за развитието на България, от колкото днешните грачещи  „националисти” и „патриоти”.  Искам да кажа, че принудата да се срамуваш от собственият си произход е причината да няма приемственост от поколение на поколение реализирани роми в българското общество. Ромите натикани в гетата, нямат пример. Няма по-голям стимулатор от приемствеността.

 

И фалшификат е обяснението, че ако ромът искал да се образова и не спазвал „примитивните” традиции бил изхвърлен от общността. Бардарска сигурно е слушала мнението на някой облечен с костюм „Версаче” ром-кардараш. И ако е имало /дай-боже съпротива на някое момиче, отвратена, че родителите я учат да краде/ и този престъпник и е казал, че ще я изхвърли. Измислените митологии от отдавнашни писатели и най-долнопробни  днешни изследователи: „внимавай, че циганката ще те открадне”, „ще те омагьоса” и още куп лепнати лъжи ни ги пробутват за днешни и меродавни. Просташки ни определят за „дивашко племе”, „варвари”, „хуни”, „ядът корени и човешко месо”. На времето дойде в нас една изследователка от еврейско-анголосаксонки-латиноамериканки произход и се казваше Изабел Фонтека.

 

И тогава си падах по музиката на Франк Сенатра, Том Джонс и Луис Амстронг. Обичам да слушам и музиката на Вивалди, Моцарт и Шопен. И тя ме изкара, че не съм бил ром, а гаджо./не ром/. Тази примитивна престава за ромите не може да разбере, че един интелигентен ром защо слуша качествена музика. Щото аз обожавам, бог да го прости и вечна му памет, моя приятел гениалният ромски певец Шабан Байрамович. Нямам и представа, откъде на къде тогава те англичаните слушат поляка Шопен, а французите австриеца Моцарт. Че те не са техни от плът и кръв...

 

Много от изследователите в стремежа да видят някаква „уникална”, „дива”, „страстна изпадаща в оргазъм болна представа” за ромите, остават „разочаровани...”. Разочаровани от ерудицията, интелегетноста и точната политическа преценка за фалша на българските и европейски политици. Какво значи образован и автентичен българин, французин или ром...? Да ни би цялото познание в областта на химията, математиката, физиката и философията да са единствено от български, френски или английски произход. Сякаш всички роми сме малоумници и тази „неповторима” автентичност трябвала да бъде стерилна и съхранявана в гетото – наричана от тях специфична култура и традиции... Днес политическата класа, демокрацията от диктатура на пролетариата я превърнаха в диктатура на посредствеността и олигархичната-мафиотска класа. Тази класа имитира, че не е структурирана по етнически произход. Нейната цел е  чрез власт да придобие стратегическа непоклатимост за забогатяване. Тя няма идеологически и морални критерий. Иронията ми комунистически буржоа, царски републиканци и етнически либерални хищници не могат да я опровергаят. Либералните им стратегии отпушиха първичните и примитивни страсти на цялата нация. В така наречената чалга, вкараха в красивите ромски мелодии тъпи и сълзливи сантиментални български текстове и с това притъпяват естетичните и художествени ценности на милиони млади хора.

 

Парадокса е, че българите масово играят цигански кючек и с това задоволяват сексуално-първичните  си изблици, а после ни презират... И управляващите след 10 ноември 1989 г.  от бедни роми ни превърнаха в армия от безработни, маргинали и „некачествен мат реал”. Азис може да се перчи, че е звезда, /има поне десетки, които могат да пеят по добре от него роми/, но никога няма да признае, че причината да бъде популярен е уж разкрепостяването и свалянето на табутата. Тази разигравана сага с „задника му”, „хомосексуалист ли е или травестит”.  И Катето Евро да се хили като в тенджера с вряла вода по телевизора пред „мъж с женски дрехи” е част от средството на олигархията за затъпяването на българи, роми, турци и всякаква беднотия и простотия...

 

Бърдарска изглежда е чела доста вестници за „афиширането” на „богатите” роми, които ни натрапват лъжата, че са ромските ни „царе”, „принцове”, „барони” и „върховни съдии...”. В началото на прехода нямаше информация за икномическото и културното състояние на ромите в България. Носеха се слухове за „цигански цар Гого, баща на Кирил Рашков” от Катуница. За някакви цигани, които и тогава се движеха с „луксозните” коли на соца „Волги”. Не претендирам за точната бройка самоопредели ли се за кардараши, но се предполага, че са около 30-40 000 от общата бройка роми в България. И ако  приемем, че сме 800 000  то значи, че са 2,4- 3,2 процента от ромското население. Що за представителна извадка е това…?  Историческите факти  говорят, че са дошли много по-късно като номади от отседналите и морални роми в България. Някъде в началото на XX век . Тази тяхна приспособимост към печелене на пари и богатства се дължи на точната им преценка за подкупонстта /корумпираност/ на всеки важен български фактор в държавата. И по време на социализма и сега.

 

Няма значение дали е министър, директор, генерал от милицията или днешната полиция, прокурор, съдия, митничар и даже на най-масовата партия председателят и...  Този рецидив да се обобщават ромите в един колективно-негативен, омразен и сатаничен образ има своята цел.  Чрез така наречените царе, барони, принцове и върховни съдии, ни се натрапва, че си имаме своя специфична институционална уредба. И някой реши да ги припознае за институционални представители на ромите. Лично аз присъствах на срещата с цар Симеон Сакскобургготски и „цар Киро”. Цар Киро се обърна с „колега” към детронирания български цар.

 

Вече министър председател Сакскобургготски само кимна аристократично с глава и легитимира един криминален субикт, който е имал „съвместна дейност...” и с висши комунистически велможи. Преди това Филип Димитров шеф на СДС, придружен от сегашния зам. председател на НС Христо Бисеров дойдоха на крака в Катуница на рожденият ден на цар Киро. Филип Димитров молеше Кирил Рашков да финансира СДС за предстоящите избори за депутати. Не мога да твърдя, дали Рашков е дал пари на Филип Димитров, но мога с категоричност да заявя, че Филип Димитров лично на мен ми отказа да има ромски кандидат депутат на избираемо място. Но Рашков солидно осребри тези контакти с новата демократична власт. От тогава основните партии като БСП, СДС, ДПС и ГЕРБ разчитат на купуването на гласове от тези анти ромски посредници. Тези „царе”, „принцове” и „барони”, ако им отнемеш държавно-олигархичния чадър, ще бъдат типичен вид маргинални роми. Всички политици, министри, политолози, татко Сорос, посланици на ЕС и САЩ го знаят, но ги толерират. Цинично премълчават факта, че стотиците хиляди роми нямаме нищо общо с техните не човешки традиции. Те учат момиченцата си за крадли. После ги продават на кръвните си братя и сестри по критерий колко е квалифицирана джебчийка. И така нареченият български демократичен „елит” се съюзи с тях...! А не с многобройните образовани и морални роми. И пуснаха ни в обръщение Цветелин Кънчев и заедно с Каракачанов от ВМРО, от телевизора през ден два ни натрапват стартегически и тавтологични дебати за проблемите на ромите. Кънчев ако бъде подложен на интелектуален тест, ще му останат само марковите костюми, ризи и вратовръзки...

 

„Екзотиката” да ни натрапва Софи Маринова, Азис и Бонка за депутати и министри на културата е да обезсмисли нормалното политическо представителство на ромите в България.  Чувал съм обаче от доста интелектуалци българи, че „цар” Киро, Цветелин Кънчев и още други биле много способни роми. И видимо декларираха уважението си към тях.  Някой ще каже, че това било емоционално мнение. Но иначе  голяма част от българите са с „здрав разум” и непоклатим „критерий” за морал…

 

Тази академична стилистика на експертката Бърдарска е поредното доказателство „крадеца да вика, дръжте крадеца”. Стар рефрен, криещ се зад „сложната” и уж не разбираема европейска социална хуманност... Нищо ново под слънцето. Българските комунисти не успяха да прикрият национализма си зад болшевишкия интернационализъм. Днес българските демократи едва се прикриват национализма зад имитацията им за  европейското развитите на България. Разчитат на солидарността на манипулирания беден и с Андрешковски дух българин. И вечния виновник за всичките беди на България „неграмотен” и застрашаващ „чистотата” на българската нация ром. Надявам се Бардарска да разбере, че каузата „БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ” е мухлясала и е доста архаична цел. Нямаща нищо общо с целта: Модерна  и просперираща държава България. Държава която е и на ромите.

 

Георги Парушев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6487 |17.10.2013 Белите якички срещу белите дробове . 6| 7434 |17.10.2013 Отношенията със София- пак условие за Македония към ЕС . 13| 6301 |16.10.2013 Според Гърция Македония не съществува . 0| 5768 |15.10.2013 Отбелязваме деня на белия бастун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads