Реклама / Ads
14| 7065 |06.12.2015 АКТУАЛНО

Баща преби съученик на сина си във Варна

.
Побой във варненско училище
Пореден случай на агресия във варненско училище. През седмицата обществеността беше взривена от новината, че баща е пребил съученик на своя син. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.
 
„На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци. Поваля го на земята и продължава с ритници. И така докато се прибере вкъщи”, разказва пред Нова тебевизия Таня Янева, майка на потърпевшия ученик.

„Цялата задна част на главата е подута, с кръвонасядания. Много е уплашен. Каза ми: „Тате, този човек щеше да ме убие””, разказва бащата.

Ивелин е настанен в болница за наблюдение, а родителите му вадят медицинско и се заканват да търсят правата си в съда. Извършителят на побоя е Адриян Гранитски, баща на Диян. Мъжът се съгласи да се срещне с екип на Нова телевизия. Разказа, че синът му, който е с две сърдечни операции и белодробна интервенция, е малтретиран многократно от Ивелин.

„Най-накрая стигна до там, че го преби. Скачал е на главата му и го е ритал. На следващия ден му е казал, че ще му насини и другата страна. Едната му страна беше насинена цялата”, разказва Адриян Гранитски.

Думите на бащата потвърждават и родителите на други деца от класа. Споделят, че агресивното поведение на Ивелин е проблем, на който търсят решение вече шест години.

„И децата подаваха жалба, ние като родители подаваме жалби. Просто резултат няма. Знаем, че детето има проблем и учим децата си буквално да странят от него, да се пазят. Точната дума е да се пазят”, заявява Десислава Жекова, майка на дете в 6б клас.

От училището не отричат, че има проблем с поведението на битото дете, но са категорични, че с всички деца се работи.

„Имаме педагогически съветник, съвет имаме, всички педагози сме тук. Можем да окажем помощ и да се вземат мерки навреме, за да не се стига до такива неща”, заявява Марийка Александрова, помощник-директор на ОУ „Христо Ботев”.

Въпреки взетите мерки обаче ситуацията излиза от контрол и така се стига до инцидента от преди дни.

 
„Четири шамара да съм му ударил и четири пъти да съм го ритнал. Съборих го няколко пъти на земята умишлено, за да предизвикам някакъв страх. Ние трябва да си защитим децата по най-бързия начин”, заявява Адриян Гранитски.

 
Деца с агресивно поведение има във всички училища и в повечето случаи институции и педагози са безсилни пред проблема. Безсилни са, защото рядко родителите признават, че детето им има нужда от помощ.

 
„Сбили се две деца и трябва да се намеся на момента. Ако аз нямам разрешение от родителите, как да го направя. Няма лоши деца. Има деца с лоши постъпки и всъщност целта е тези постъпки да бъдат трансформирани към добри”, обяснява Марияна Пантелеева, педагогически съветник.

 
Според наблюденията на педагогическите съветници всяко пето дете проявява различни форми на агресия. Обидните думи, заплахите и юмруците са станали начин на общуване между учениците.

 
„Не си дават сметка децата, дори ако искате и родителите, че с една такава думичка - това си е агресия. Казват: „Ние не сме го чули, ние в къщи не говорим така”. Да възможно е да не се говори, но те имат толкова достъп до информация, интернет, другарска среда”, коментира още Марияна Пантелеева.

 
„Опитваш се да постигнеш нещо, да работиш с детето си и в един момент едно такова проблемно дете да го смачка, за броени дни да го смачка”, заявява Десислава Жекова.

 
Родителите на Ивелин признават, че детето им има избухлив характер. Но не смятат, че  вината е само в него.

 „Колкото е виновен моят син, толкова са виновни и другите деца, защото той реагира обикновено по-изострено, когато бъде провокиран. Водили сме го на психиатър. Хората като професионалисти ми обясняват, че просто детето е свръх активно”, заявява Севдалин Цветанов, баща на Ивелин.

 По данни на образователното министерство случаите на агресия в родните училища са се увеличили три пъти. Само за миналата учебна година те са над 4000, като най-много са случаите на физическа агресия между учениците, следвани от вербалното насилие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5813 |05.06.2015 Ето го извергът Милко - пребил дъщеричката си . 1| 5984 |10.11.2014 Фрог научи: Пребили ученика в Монтана за отмъщение . 57| 14332 |23.04.2014 Само във Фрог! Пребиха жената и дъщерята на свидетел по "Октопода" . 0| 7549 |12.06.2013 Незабравими емоции за „Деня на бащата” в Националния военноисторически музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads