Реклама / Ads
16| 19601 |17.10.2012 АКТУАЛНО

Бедни, бедни Фреди...Защо не призна за тетовскиот грав?

.
Фреди се кани да похапне тетовски боб
На ви сега: Великият музикант от „Квин” се заљубил во тетовскиот грав откако го пробал...Новината ни поднасят комшиите от БЮРМ, при това съвсем наистина!
 

Вчера в социалната мрежа Facebook се появи зевзешката новина, че Македония има нов герой на своето време и той естествено не би могъл да е друг, а феноменалният Феликс Баумгартнер. Вероятно и той вече е подочул, че австрийското му потекло е под голям въпрос и стяга куфарите за Скопие, да си издирва комитската рода.

Всъщност читатели и блогъри, които детайлно следят новините, идващи от Скопие, се бяха пошегували много симпатично, следвайки изцяло стилистиката на македонските писания и фантасмагории, целящи откриването на македонски корени и произход у всеки забележителен човек, независимо по кои географски ширини се намира той. Форумците на свой ред също много адекватно се включиха в коментарите и отбелязаха, че австриецът всъщност бил кръстен „на дедо си Филипе Бумгардевски, който пък е трети брат’чед по великоскопска роднинска линия с Джузепе Гарибалдевски”. Повече от ясно е, че ако доскоро писанията на македонистката преса ядосваха с наглостта си, днес те все повече забавляват и се посрещат с явни насмешки и подигравки. Много вероятно от все повече хора и в самата БЮРМ.

Сега ви предлагаме поредната смешка, само че този път съвсем истински присъстваща в македонско издание. Фреди Меркјури јадел само тетовско гравче. Тази топовна вест ни се съобщава на интернет страницата на Курир. Който не вярва на нас, да види с очите си. (https://kurir.mk/magazin/scena/87883-Fredi-Merkjuri-jadel-samo-tetovsko-gravce).

За онези, които все още имат проблеми с разбирането на диалектната норма, ще поясним, че заглавието информира за това как вокалистът на Куин (на македонски диалект групата се чете и пише Квин) ядял само тетовски боб. Това ставало ясно от биографията на гениалния Фреди. Ето ви пак новината мот-а-мо в оригинал: Во биографската книга која пред неколку години ја објави неговиот личен асистент Питер Фристон, пишува дека неповторливиот Фреди Мерјкури јадел само тетовски грав.

И нататък: Животот на музичкиот рок гениј е опишан нa 310 страници, а во книгата јасно и децидно се нагласува дека Фреди се заљубил во тетовскиот грав откако го пробал и секогаш го терал неговиот асистент да купува од овој грав, информира гордо македонското издания Курир.

Ами, да, то си е за гордост! Почти си представяме как покойният Фреди здраво е набивал "тавче гравче" (популярното название в Македония на тасче боб, предлаган по механи и ресторанти) за обяд и вечеря, хеле пък пред концерти. При тия количества (щото разбрахме, че јадел само тетовски грав, сиреч друго надали е хапвал) скъпоструващи странични звукови ефекти на сцената сигурно изобщо не са били необходими. Музикантът си ги е създавал сам най-вероятно, а тетовският боб му е асистирал шумно и сигурно. Така че няма начин част от световната слава на „Квин” да не се дължи именно на тетовския боб.

Накрая нещо и за него: Тавче-гравче или солен и печен боб от Тетово е любима храна за мнозина. Бобът може да бъде приготвен по много начини. Един от тях е печен тетовски боб и ориз, завит в зелеви листа. Рядка вкуснотия за вегетарианци.

тавче гравче

Абе, хич не е бил балама Фреди Меркюри! Пък и скоро ще се окаже, че и други световни величия от всякакъв характер и сфера си падат по македонските манджи. Само чакайте и ще видите! И по тънките ичкии, разбира се. Ред е на „жолтата” А ако с нея върви мезето от црвени домати и рендено сиренье с лющени компири, че отгоре и охридска пастръмка, може да се окаже, че целият британски кралски двор, барабар с наш Евгени Минчев, е страховит фен на най-великата световна кухня - македонската.

Ние пък чакаме нов паметник на мегдана в Скопие – на Фреди, разбира се.  Наместо с китара в ръката, со тавче-гравче...

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7896 |16.10.2012 Държавите с най-високи глоби . 10| 11942 |15.10.2012 Мис Англия 2012 идва за Бала на топ моделите . 58| 19355 |10.10.2012 Айфон и стържещ от глад стомах . 31| 33701 |07.10.2012 Благо Джиев: Щастливи кокошки – нещастни българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads