Реклама / Ads
38| 6748 |11.09.2014 АКТУАЛНО

Безлов пред Фрог: Бум на корупция в администрацията при Орешарски

.
Тихомир Безлов
По време на управлението на Орешарски имаше голяма политическа нестабилност, известен период дори нямаше заместник министри, имаше страхове в администрацията – кой ще бъде уволнен. Политически се притискаха общините, това посочи пред Фрог нюз Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията като причина за бума на корупцията в администрацията.
 

Той направи уточнение, че изследването за злоупотребите на чиновниците е правено в дните, в които правителството на Орешарски  е обявило намерението си да подаде оставка и логично хората, които били анкетирани да бъдат по по-крайни.

 

„Питахме хората дали са давали рушвет. А те отговаряха с „да”, което е тревожно”, коментира Безлов.

 

На въпрос дали проблемът ще се задълбочи предвид запазване на статуквото в политиката, експертът отговори: Опитът от 90-та година показа, че като смените някакви играчи, не променяте ситуацията. Положително развитие ще има, ако се създадат професионални политици в дългосрочен план, ограмотяват се. Партиите, от които са излъчени, трябва да бъдат като инструмент за избиране на подходящите хора. В момента ситуацията е такава, че способните хора не искат да стават политици. Бизнесът залага на кукли, които говорят напомпано, правят политически проекти, които при липса на пари загиват, прави аналогия Безлов с ББЦ на Николай Бареков.

 

Трябва да има стабилност вдясно. Там големият проблем е, че няма ефективна конкуренция. Ако има такава, няма да има закостенялост вляво. Лявото се разтресе вътрешнопартийно, но не заради коалицията му с ДПС, а защото там има антиселекция – способните хора ги оставиха да разчитат на мажоритарния вот в листата. Този процес го наблюдавам от 90-та година – имаше много способни хора, които напуснаха заради апарата.

 

Корупцията е тясна дума, тя е много по-широко понятие. Тя е едно от проявленията на хаотичността на прехода. Големият проблем идва от Европа.

 

Ако 90-те години САЩ и Западна Европа бяха отделили ресурс – няколкостотин милиарда за Източна Европа, щеше да има по-нормален преход. На Балканите започнаха войни, разпаднаха се държави, всичките тези сътресения дадоха политически последици, заключи Безлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6756 |10.09.2014 Само във Фрог: Майката на Емил Шарков иска ново разследване срещу ръководителите на акцията . 31| 7586 |09.09.2014 Луна пред Фрог: Запалиха ми колата и ме заплашваха, че казвам истината . 25| 7767 |08.09.2014 В. Йорданов пред Фрог: 600 полицаи напуснаха СДВР за 1 година . 46| 6137 |04.09.2014 Антон Кутев:БСП не се е предала без бой, играем за 1-во място

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads