Понеделник, 22 Април 2019, 15:43
Реклама / Ads
Frognews
1| 5029 |29.05.2011

БХК не е съгласен с промените на Бисеров в НК

.
Политическите убеждения не могат да са защитени от враждебно слово по същия начин като расата, етническата принадлежност и религията. Политическите убеждения са легитимен обект на осъждане и отхвърляне в свободния обществен дебат, а издигането на защитен чадър във вид на наказателна санкция над враждебно слово спрямо тях е недопустимо ограничаване на свободата на изразяване в нарушение на междунар

Това пише в становище на Българския хелзинкски комитет относно последните предложения за изменения в Наказателния кодекс.

БХК изразява безпокойство от внесените наскоро в Народното събрание предложения за изменение допълнение на Наказателния кодекс от депутата Христо Бисеров. С тях разпоредбите на член 162, ал. 1 и член 164 се допълват, за да се осигури по-добра защита срещу словото на омраза, насочено срещу религията. Да се въведе минимално наказание от 1 година затвор за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово или в медиите. За това настоява заместнк-председателят на парламента от ДПС Христо Бисеров с поправка в Наказателния кодекс (НК). Поводът е боят край софийската джамия “Баня баши” на 20 май по време на митинг на “Атака”.

Сега НК предвижда до 4 години затвор или пробация, както и глоба до 10 000 лева. Бисеров предлага да отпадне по-лекото наказание пробация, а с въвеждането на долен праг от 1 година да се отнеме възможността за условно освобождаване от изтърпяване на санкцията лишаване от свобода. Юристът от ДПС иска още в текста от НК, санкциониращ подбуждането към дискриминация, насилие или омраза заради раса, народност или етническа принадлежност, като основания да се включат още религията и политическите убеждения. Наказанието за това е затвор от 1 до 4 г, глоба до 10 000 лв. и обществено порицание.

От БХК заявяват: Даваме си сметка, че тези предложения са провокирани от нападението на активисти на партия "Атака" над софийската джамия от 20 май тази година. Те са по принцип в съзвучие с Рамково решение 2008/913/ПВР на Европейския съвет от 28 ноември 2008 година относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Но, заедно с това, към разпоредбата на член 162, ал. 1 вносителят е добавил и "политически убеждения". Политическите убеждения не са и не могат да бъдат защитени от враждебно слово по същия начин както са защитени расата, етническата принадлежност и религията в едно демократично общество. Политическите убеждения са легитимен обект на осъждане и отхвърляне в свободния обществен дебат, а издигането на защитен чадър във вид на наказателна санкция над враждебно слово спрямо тях е недопустимо ограничаване на свободата на изразяване в нарушение на международното право по правата на човека. Не напразно Рамково решение 2008/913/ПВР не ги включва в обхвата на защита.

Нещо повече, има политически убеждения, които една демократична публичност е не само в правото си, но има морално задължение да осъди и отхвърли, така както българската демократична публичност осъди и отхвърли тоталитарната комунистическа идеология, нацизма и фашизма. Това в никакъв случай не представлява слово на омраза, което подлежи на тежката санкция лишаване от свобода, предвидена в разпоредбата на член 162, ал. 1, заявяват от комитета.

От БХК призовават народните представители да отхвърлят предложението в частта му, в която става дума за "политически убеждения".
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Най-после: Катаджии ще спират само при нарушение 23| 6397 |28.05.2011 . Депутати осъдиха „Атака” за инцидента пред джамията 17| 4920 |27.05.2011 . Пускат лудите на улицата, правят ни самоубийци 9| 5631 |26.05.2011 . Тарифата на Килърите: убийство-30 бона; чупене на крайници-500 лв 8| 5709 |26.05.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах