Реклама / Ads
7| 8980 |25.07.2019 АКТУАЛНО

Биволъ: Евродепутатът Емил Радев искал от либийците 4,5 милиона евро за освобождаването на танкера БАДР

.
Емил Радев Източник: БГНЕС
В началото на август 2018 г. евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), заедно с оръжейния бос Николайчо Гигов и Димитър Борисов от сметопочистващата фирма “Титан””, е летял до Триполи с предложение до държавната либийска компания GNMTC – консултантски договор с близка до Радев кантора за 4,5 милиона евро, срещу съдействие за освобождаване на арестувания в България либийски танкер БАДР.
 

Корабът беше отвлечен в края на миналата година по изключително скандален криминален начин от въоръжени мутри, които действаха като пирати, но със съдействието на органи на съдебната и изпълнителна власт в страната. Биволъ разкри тази безпрецедентна проява на брутално потъпкване на българското и междинародно право, свързано с въоръжен екшън и насилие над законния екипаж и капитана на кораба в акваторията на Бургаския залив. /тук/. Последващите разкрития и публикации за инцидента, който се превърна в световна новина, благодарение на журналистическата ни реакция, можете да видите още /тук, тук и тук/ По-късно разкрихме и супер скандалния факт, че пиратската атака срещу либийския кораб е била предвождана от действащ спецполицай от София, който е работил за частната компания в качеството си мутра в свободното си време. След разследване на МВР, публикацията в Биволъ бе изцяло потвърдена, а служителят на МВР Александър Василев Лонгочев, действащ като охранител на “Башев Секюрити Тийм” бе уволнен от системата на Вътрешното министерство. Той бе разпознат и от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.

 

Сайтът разполага с визовите апликации на Радев и Гигов, които са изпратили заедно с копия от паспортите си до Министерството на транспорта на Либия, за да получат разрешение за влизане в страната. По достоверна информация, те са летяли до либийската столица от Летище Истанбул. Подробности за тяхното посещение бяха дадени и в телефонен разговор с г-н Мохамед Елахреш, който е официален преговарящ на GNMTC по казуса с танкера.

 

Да, мога да потвърдя, че той беше в Либия и се срещах с него, между 3 и 6 август 2018 г. – казва Елахреш. “Г-н Радев беше с лица на име г-н Гигов и г-н Борисов и един български гражданин, живеещ в Либия (името му е арабско и не се разбира от записа). Имахме впечатлението, че с нас се свързват за дипломатическа интервенция, защото, очевидно, г-н Радев е персона с дипломатически статут, доколкото разбирам, той е член на Европейския парламент, и ние вярвахме, че това е официална инициатива от българската държава, за да се реши проблема. За съжаление случаят не беше такъв, защото когато се видяхме ние говорихме за нарушенията от българската администрация, които се гледат в съда в България и бяхме учудени, че те говорят за уреждане на въпроса.

 

Уреждането е трябвало да мине през консултантски договор с кантора, близка до Радев, като сумата за консултациите е впечатляваща – 4.5 милиона евро, от които 1,5 милиона предварително плащане, неподлежащо на връщане, какъвто и да е резултатът от посредничеството.

 

Те предложиха, през Мая Андреева, консултантско споразумение, според което GNMTC трябва да плати 4,5 милиона евро, за да се освободи кораба. Една част от сумата – 1,5 милиона, щяха да бъдат невъзвръщаеми при всякакви обстоятелства, независимо дали е успешен или е провал, а другата част от плащането се предполагаше да бъдат платени след освобождаването на кораба. Разбира се, такъв консултантски договор за 1,5 милиона е безумен, нереален, и ние отхвърлихме изцяло предложението и веднага уведомихме Мая Андреева с официален имейл. Тя е лицето, което работи тясно с г-н Радев, мисля, че е негов съдружник. Доколкото разбирам тя е тясно свързана и с българското правителство в областта на транспорта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10633 |05.06.2019 Кин Стоянов: Има ли Емил Кошлуков трудова книжка? . 22| 11061 |03.03.2019 Само във Фрог: И Емил Радев се нареди сред възможните кандидатури за главен прокурор . 18| 15484 |18.02.2019 Евродепутатът Малинов попиля Цветанов и ДПС за преференциалния вот . 4| 12914 |12.10.2017 Кемил Рамадан пред Фрог: Издигам ”Ислямски лунапарк” в Малинова долина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads