Реклама / Ads
4| 7003 |05.03.2018 АКТУАЛНО

Бивш посланик на Чехия: ЧЕЗ лесно може да включи правителството на България в сделката

.
Петър Поспихал
ЧЕЗ може лесно да промени решението си и да включи българското правителство като представител на българската държава в сделката. Това коментира Петър Поспихал, посланик на Чешката република в България през периода 1993-1998 година .
 
Той обясни, че дружеството в Чехия е много голямо, има влияние и ресурс като понякога "прави нещата със сила и решителност както и своя логика, която понякога не обръща внимание на интересите на Чехия или България".

Дипломатът обясни пред bTV, че в Чехия държавата не е собственик на собствеността в пряк смисъл, тъй като притежава около 69% от акциите на ЧЕЗ и може да влияе върху персоналните въпроси върху надзорния съвет, но не може да влияе върху решенията на дружеството.

По думите му чешкият премиер Андрей Бабиш не е голям привърженик на моментното ръководство на ЧЕЗ и си личи, че не е близък с тях. "Даниел Бенеш, който е изпълнителен директор на "ЧЕЗ Груп" е близък с президента Милош Земан. Бабиш е премиер в оставка и очаква следващата номинация. При нас Конституцията е малко друга – дава възможност Бабиш пак да получи мандат за съставяне на правителство и той може да го получи само от президента. Президентът може да предположим, че си поставя някакви условия и ако спекулираме едно от тези условия може да е "не ми пипай ръководството на ЧЕЗ". За Бабиш не е комфортно да влияе в ЧЕЗ", обясни посланикът.

ЧЕЗ трябваше повече да се грижи за стабилността на тази сделка. Не е отговорно да продавам на някого с ресурс, който не отговаря на размера на проблема, посочи още Поспихал. "Кой друг освен държавата влияе върху законодателството и процедурите си. Не прави най-добро впечатление, че никой не говори, не се интересува и дни след подписването на договора изведнъж се появи проблем", коментира той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12635 |31.01.2018 Бившият сив кардинал на Кремъл: КГБ е най-корумпираната държавна организация . 14| 16772 |22.11.2017 Чехия: Да благодарим на СССР за 1968 г? Това е извращение! . 3| 10516 |08.08.2017 Американският посланик: Сигурен съм, че Тръмп вече е запознат с казуса ”Василев” . 34| 44177 |05.08.2017 Цацаров тича спешно при Борисов, звънят на US-посланика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads