Реклама / Ads
15| 6123 |10.03.2015 АКТУАЛНО

Не е блъф! За "Южен поток" е обявена нова обществена поръчка

.
"Южен поток"
Министерството на регионалното развитие и благоустройството е обявило търг за възлагане на обществената поръчка, свързана с българския участък от „Морски газопровод Южен поток“. Това става ясно от публикация в сайта за обществени поръчки.
 
Спечелилият търга, който е на стойност близо 66 хил. лв., ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа „Паша дере“ край Варна и да направи оценка на правото на строеж върху морското дъно. Крайният срок за подаване на оферти от страна на участниците в процедурата е 9 април т.г.

В обявата се припомня, че „морският газопровод „Южен поток“ се състои от четири успоредни тръбопровода, транспортиращи природен газ от Анапа в Русия до Варна през Черно море. Четирите тръбопровода минават през териториалното море на Република България, излизат на сушата чрез микротунел под плаж „Паша дере 1″ и достигат до наземните съоръжения на морския газопровод близо до компресорната станция на „Южен Поток България АД“.

Обявата е публикувана от МРРБ повече от четири месеца, след като на 1 декември м.г. руският президент Владимир Путин заяви при посещението си в Турция, че Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. Десет дни по-късно решението беше потвърдено и в телефонен разговор между министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шевчович.

Независимо от тези изявления обаче на 16 декември т.г. вицепремиер по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев каза, че все още е трудно да се каже, дали „Южен поток“ е останал в небитието.

„Ако за много от европейските държави „Южен поток“ е абстрактен проект или проблем, за България далеч не е е такъв, каза тогава Дончев. България е в процедура, понякога в буквалния смисъл на думата“.

В средата на февруари, пред агенция „Фокус“ министърът на външните работи Даниел митов също заяви, че „чисто юридически „Южен поток“ не е спрян“.

За българската част от морския газопровод „Южен поток“ има влязъл в сила Подробен устройствен план, одобрен със заповеди на министъра на регионалното развитие. С негова заповед от лятото на м.г. е одобрен подробен устройствен план за инфраструктурата на газопровода, която преминава по крайбрежната плажна ивица, както и за трасето на газопровода в териториалните води на Република България до границата с Изключителната икономическа зона на страната в Черно море.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5975 |03.12.2014 След "Южен поток" Москва ни удря и фармацевтиката . 62| 21259 |03.12.2014 Медии на Пеевски фалират заради "Южен поток" . 15| 5265 |03.12.2014 Защо бе важно Путин да се обади от Турция за "Южен поток" . 24| 10486 |26.11.2014 В. Вацев: Задачата на "Борисов 2" е да не допусне "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads