Реклама / Ads
14| 11860 |02.08.2011 АКТУАЛНО

Благо Джиев: От кило пернати правят 2 кг пилешко

.
Напомпано месо за брак отива в големите вериги като хитова промоция
 

След преработка от един килограм пилешко месо се изкарват два килограма за продажба. Това разкри пред „Торнадо” птицевъдът Благо Джиев, собственик на една от най-големите фирми за натурално производство на пилешки продукти.
Освен че плащаме вода по тарифите за месо, при преработката се влага опасна химия, чрез която се осъществява спойката между месото и водната молекула, алармира познавачът. Дори съществува изследване, според което в резултат на консумацията на толкова химия от човек периодът на разлагане на един труп се е увеличил от 8 на 12 години и това поставя пред сериозно изпитание гробищните паркове.

Месото, което се продава в големите вериги с хитови промоционални цени, всъщност е брак, който после се напомпва с вода от фирмите преработвателки, категоричен е Джиев. Според него порочните технологии при отглеждането на различните видове животни и преработката на месото са привнесени у нас от Европа, където тази практика съществува повече от 60 години. „Ние имахме натурално производство на месо, мляко и млечни продукти, за каквото в Европа могат само да мечтаят. Получи се обратен ефект - внедрихме веднага всички пороци на европейците даже ги надминахме. Да произвеждаш днес натурални и чисти продукти е голям лукс”, разказа Джиев.

Ако вземем справка за цените на пилешкото в ЕС, ще видим, че от българското месо по-евтино е само полското. В момента в Германия цената е 2,55 евро без ДДС, а у нас е 1,45 евро. В същото време родният пазар е залят с пилешко внос от Германия Като се калкулират и транспортните разходи, възниква въпросът доколко са редовни тези огромни количества птиче месо.

„Да не говорим, че цената на пилешкото у нас е закотвена на нивата отпреди 40-50 години, дори е по-ниска. Преди 10 ноември произвеждаха само птицекомбинатите. При държавна субсидия от 1,20 лв. и себестойност от 4,18 лв. месото по магазините беше на твърда цена от 3,20лв/кг. Сега на едро се продава под 3 лв. без ДДС. В същото време при социализма
сиренето струваше 2,40 лв. а днес върви по 10-15 лв.”, обясни птицевъдът.

Птиците на Джиев се угояват между 50-55 дни. „Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески”, категоричен е той. По думите му на етикета задължително трябва да пише с какво се храни животното и колко дълго се отглежда. Неговата рецепта за храна е отпреди 30 години - зърно, соев шрот, калциев фосфат, задължително необходимите добавки. Ползва само собствено произведено месо, въпреки че вносното излиза много по-евтино Така е постигнат напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на бройлери, люпилня, птицекланица, колбасарски цех и свинеферма.



„Аз не мога да правя продукция, която не бих хапнал. Имам колеги, което не вкусват това, което произвеждат. Произвеждам си зърното, но не ми стига и купувам. Целта ми е да си отглеждам собствена суровина за преработката. Имам и свинестопанство заради колбасите. Не си позволявам да купувам меса от ЕС, които са изключително некачествени”.
Именно заради този начин на производство фирмата му „Джиев” е многократен носител на Златната награда на петте континента за качество и перфектност, Международна награда за качество и превъзходство, Международна награда за технология и качество и др.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 8725 |31.07.2011 Грешката на норвежкия убиец! . 26| 7921 |29.07.2011 Отиде си Димитър (Дими) Паница . 72| 10952 |26.07.2011 Щаб от „шестаци” крои компромати на „Позитано” 20 . 15| 9061 |21.07.2011 Ной ще пълни хотелите ни!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads